Where lifestyle meets finance
Crowdfunding
Crowdfunding | Investeren

Investeren via Crowdfunding

Je hebt er vast weleens van gehoord: crowdfunding. Maar wat is het nou precies? En op welke manieren kun je investeren via crowdfunding? Lees snel verder.

Wat is crowdfunding?

Eigenlijk kun je het begrip heel letterlijk nemen: het is de financiering (funding) van een product of dienst door een grote groep mensen (the crowd). 

Om ideeën en plannen te realiseren is vaak geld nodig. Niet iedereen heeft dat geld zelf of kan/wil geld bij een bank lenen. Crowdfunding kan dan een goede oplossing zijn. De initiatiefnemer legt een plan of (bedrijfs)concept voor aan een grote groep mensen (vaak middels een crowdfunding platform), die vervolgens allemaal een financiële bijdrage kunnen doen. Het project wordt dan dus gefinancierd door vele kleine investeerders. 

Verder lezen:  5 tips om als ondernemer in jezelf te durven investeren

Investeren middels crowdfunding

Stel, je wilt middels crowdfunding investeren. What’s in it for you? De tegenprestatie die je als investeerder kan verwachten, varieert. Je kunt namelijk op een aantal manieren investeren.

  • Uitlenen: Hierbij krijgt je als investeerder het door jou uitgeleende bedrag na verloop van tijd met rente terug.
  • Doneren: Als investeerder geef je geld  en je krijgt hier geen financiële tegenprestatie voor terug. 
  • Sponsoren: Hierbij krijgt je als investeerder een niet-financiële beloning terug voor jou investering. Bijvoorbeeld een exemplaar van het boek dat mede dankzij jouw geld uitgegeven kon worden.
  • Participeren: Hierbij deel je als investeerder mee in de waardeontwikkeling van het project.

Het mooie aan investeren via crowdfunding 

Crowdfunding is bijzondere financieringsvorm, juist omdat 'geld' meestal niet de enige reden is voor investeerders om te investeren. Goodwill richting de ondernemer of initiatiefnemer, het écht geloven in een concept, en het goede gevoel dat de investeerder krijgt als hij/zij kan bijdragen aan een initiatief, speelt vaak een grote rol. 

Zo investeert Joëlla middels Lendahand in een aantal vrouwelijke ondernemers in opkomende landen. Zij kunnen op die manier uitbreiden met hun bedrijf en Joëlla ontvangt zo’n 3 tot 6 % rente op jaarbasis. Joëlla kiest hier bewust voor omdat ze het gewoon supertof vind om andere ondernemers een steuntje in de rug te bieden. Het investeren geeft haar een goed gevoel én het is ook nog eens financieel aantrekkelijk. Ze schreef er een uitgebreid blog over wat je binnenkort op how2spendit.nl kunt lezen. Wil je nog meer weten over investeren via crowdfunding? We schreven al eerder over crowdfunding als een mogelijk alternatief voor sparen.

Wil je zelf crowdfundingsctie opzetten?

Misschien wil je zelf wel iets heel tofs realiseren door middel van crowdfunding. Dat kan natuurlijk ook! Lees dan zeker even deze blog waarbij we je tips geven voor het opzetten van een succesvolle crowdfundingsactie. 

Verder lezen: 5 tips voor een zinvolle investering

Investeren via crowdfunding kan dus een goede optie zijn. Je hebt zelf in de hand waar je geld naar toegaat en het kan een mooi alternatief voor sparen zijn, nu de spaarrentes zo laag zijn. Maar zoals bij ieder project is het van belang dat je goed op de hoogte bent van de organisatie waar je geld naartoe gaat. Verdiep je dus altijd goed, wees slim en have fun!

Reageer