Where lifestyle meets finance
Stocksy Txpa409C4948 Km100 Small 314211
Uitvaartverzekering | Goed regelen

Is een uitvaartverzekering iets voor jou?

Ik weet nog dat ik op mijn 18e mijn vader vriendelijk, doch dwingend, adviseerde om een uitvaartverzekering af te sluiten: ik vond het een fijne gedachte dat als er iets mocht gebeuren, zijn uitvaart gewoon geregeld kon worden. Bij voorkeur zonder mijn spaarpot stuk te slaan. Nu ik zelf een zoon heb, vind ik het uiteraard ook belangrijk om het goed te regelen voor hem. Maar is een uitvaartverzekering altijd de beste optie? Ik zocht uit wat wat de mogelijkheden zijn en hoe je weet wat het best bij je past. Lees je mee?

Wat is een uitvaartverzekering?

De naam uitvaartverzekering zegt het al een beetje. Het is een verzekering die de kosten dekt van de uitvaart. Er zijn twee soorten uitvaartverzekeringen:

Pakketverzekering, ook wel verzekering in natura genoemd. Hierbij koop je feitelijk een pakket met alle zaken die je nodig hebt voor een begrafenis. Er zijn meestal verschillende pakketten mogelijk. Een veelgehoord nadeel van zo’n pakket is dat je beperkt wordt tot de mogelijkheden die de verzekeraar biedt en de leveranciers waar zij mee werken. Maar als ik de verschillende pakketten zo eens bekijk, heb je behoorlijk veel keuze. Ik zie het, eerlijk gezegd, als een voordeel dat er al veel vaststaat voor je familie, ze goed begeleid worden en dat de keuze wat beperkter is.  Ze hebben dan tenslotte al genoeg aan hun hoofd. Bovendien weet je zeker dat alle kosten gedekt zijn. Dat is natuurlijk een fijne gedachte.

De andere optie is de geldverzekering, ook wel kapitaalverzekering genoemd. Met deze verzekering ben je verzekerd voor een vooraf vastgesteld bedrag. Het voordeel is dat je dit bedrag vrij kunt besteden en dat je dus alle persoonlijke wensen kunt uitvoeren. Het nadeel is dat je niet weet of het bedrag voldoende zal zijn. Enerzijds vanwege de persoonlijke wensen die er dan wellicht zijn. Anderzijds ook vanwege de inflatie. Geld wordt over de jaren minder waard, waardoor het kan voorkomen dat je nu denkt ruim voldoende geld te zullen hebben voor de begrafenis, maar dat het tegen die tijd toch wat tegenvalt. Zo vertelde iemand me van de week over haar oma die een begrafenispolis had van 200 gulden en in de eurotijd overleed. Daar kon je net de cake van kopen. Het is daarom de moeite waard om toch iets extra’s te betalen voor de indexering, waardoor de waarde van je verzekering met z’n tijd mee gaat.

Het belangrijkst is, volgens mij, dat je je er goed bij voelt. Dat je rust vindt in het idee het goed geregeld te hebben voor je nabestaanden.

Wat kost een uitvaart eigenlijk?

Om een goede keuze te maken in wat bij mij past, ben ik gaan zoeken wat een uitvaart kost. Het is gelukkig niet een onderwerp waar ik veel ervaring mee heb, dus ik was blij dat ik een handige tool op monuta.nl tegenkwam: de uitvaartkostenmeter. Je kunt met deze uitvaartkostenmeter precies berekenen hoeveel de uitvaart kost die jij in gedachten hebt. Ik kwam uit op een bedrag van EUR 9.577,90. Laten we uitgaan van EUR 10.000,-. Wow! Dat is best een bedrag! Het kan overigens ook goedkoper, maar dan moet je wat opties weglaten, zoals de standaard-broodjes voor je gasten.

Verzekeren of sparen?

De volgende vraag is dan: ga ik dit verzekeren, sparen of kies ik voor allebei? Wat het best bij je past, is voor iedereen anders. Ik heb zelf de overtuiging dat je alleen moet verzekeren wat je zelf niet kan betalen. Is er uit jouw erfenis geen EUR 10.000,- beschikbaar als jij er niet meer bent? Dan kan het slim zijn om voor ze te zorgen middels een verzekering. Heb jij een goedgevuld spaarvarken? Dan kun je er voor kiezen om dit spaarbedrag altijd minimaal aan te houden, zodat je uitvaart er van geregeld kan worden. Een andere optie is overigens ook een tussenvorm: je kunt er voor kiezen dat er al veel voor je uitvaart standaard geregeld wordt vanuit je naturaverzekerjng en dat je nabestaanden je spaargeld gebruiken voor wat persoonlijke wensen. Het belangrijkst is, volgens mij, dat je je er goed bij voelt. Dat je rust vindt in het idee het goed geregeld te hebben voor je nabestaanden. Het is tenslotte al verdrietig genoeg als ze jou moeten missen.

Wel is me opgevallen dat het echt belangrijk is om gewoon eens de tijd te nemen om te bedenken wat je wilt, hoeveel dat kost en hoe je gaat zorgen dat dat geregeld is voor je nabestaanden.

Zijn er nog wat extra tips?

In mijn zoektocht kwam ik ook nog wat handige tips tegen die ik even met je wil delen:

1. Kinderen tot 18 jaar zijn vaak gratis meeverzekerd.

Handig! Dat hoef je dus niet meer apart te doen. Je gaat er natuurlijk niet vanuit dat je ze moet missen, maar het is toch fijn wanneer alles goed geregeld is.

2. Check of er een rechtsbijstandsverzekering bij zit.

Wat me ook opviel, is dat er bij verschillende pakketten een rechtsbijstandsverzekering zit voor geschillen die te maken hebben met het overlijden. Zorg dus wel dat je deze verzekering niet ook nog ergens apart hebt als dit zo is, anders ben je oververzekerd.

3. Ziek zijn speelt soms een rol.

Heb je een chronische ziekte, zoals bijvoorbeeld een hartafwijking? Houd er dan rekening mee dat je mogelijk geen uitvaartverzekering af kunt sluiten en begin op tijd met sparen.

4. Hoe jonger, hoe goedkoper.

Naarmate je ouder wordt, wordt de premie ook hoger. Ik ga er vanuit dat je heel oud wordt, maar de kans dat de verzekering moet uitkeren wordt dan tenslotte steeds een beetje groter. Dat maakt dat de maandelijkse premie lager is als je wat jonger bent. Let wel: eenmaal 85 hoef je vaak geen premie meer te betalen en ben je toch verzekerd. Maar ja…. dat duurt gelukkig nog even.

5. Wat past beter: koopsom of maandelijkse premie?

Het is belangrijk om te kijken hoe deze verzekering in je financiële plaatje past iedere maand. Bereken daarom vooraf de premie en neem het mee in je financiële overzicht. Vanaf de dag dat je premie gaat betalen, ben je volledig verzekerd. Ik ben er persoonlijk niet zo’n voorstander van om te kiezen voor de koopsomvariant. Je kiest vaak voor een dergelijke verzekering omdat je nog niet voldoende spaargeld hebt. Bovendien kies je er vaak voor in de dure periode van kinderen, waarin je je geld goed kunt gebruiken. Ik zou dat spaargeld daarom eerder even achter de hand houden als buffer, dan dat ik het als koopsom zou storten. De reden dat sommige mensen dat wel doen is dat ze het fijn vinden om geen maandelijkse premie te hoeven afdragen.

6. Geldverzekering of overlijdensrisicoverzekering?

Heb je al een overlijdensrisicoverzekering lopen? Dan kan het soms verstandiger zijn om die iets op te hogen voor de kosten van de uitvaart in plaats van een geldverzekering. Zorg dan wel dat deze niet volledig is verpand voor de hypotheek, want dan moet eerst het huis worden verkocht voor het geld vrijkomt. Hou er rekening mee dat je nabestaanden dan dus wel zelf alles moeten regelen omtrent je uitvaart.

Wat ga ik doen?

Zoals jullie wellicht inmiddels weten, ben ik een echte spaarder en kies ik ervoor om geld apart te zetten voor mijn uitvaart. Wel is me opgevallen dat het echt belangrijk is om gewoon eens de tijd te nemen om te bedenken wat je wilt, hoeveel dat kost en hoe je gaat zorgen dat dat geregeld is voor je nabestaanden.

Ik ben wel benieuwd: wat heb jij al geregeld voor je uitvaart? En welke tips heb jij nog ter aanvulling?

Deze blog is in samenwerking gemaakt met Monuta, waarbij wij de content en tips van ons afkomstig zijn.


?bn=15963652;1x1inv=1;srctype=3;ord=[timestamp]

Reageer