Where lifestyle meets finance
Handig Werkeloosheid
Werkloos | arbeidsongeschikt

Is het handig om de kans op werkloosheid en arbeidsongeschiktheid te verzekeren?

Als je een huis gaat kopen, vraag je je misschien ook wel af wat er gebeurt wanneer je je baan plotseling verliest of wanneer je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt hiervoor een woonlastenverzekering afsluiten, soms ook wel hypotheekbescherming genoemd. Wij geven je uitleg over deze verzekering zodat jij kunt bepalen of deze verzekering wel of niet bij je past. Lees snel verder! 

Wat houdt een woonlastenverzekering precies in? 

Het woord zegt het al een beetje: met deze verzekering verzeker je het risico van werkloosheid of het verlies van inkomen bij arbeidsongeschiktheid. De verzekering heeft als doel om jou in staat te stellen om toch de hypotheeklasten te kunnen betalen wanneer je je baan verliest of wanneer je door bijvoorbeeld ziekte niet meer kunt werken. De verzekering biedt je vaak een tijdelijke oplossing en is bedoeld om jou de tijd te geven een nieuwe baan te vinden of te herstellen van ziekte.   

Is een woonlastenverzekering iets voor jou? 

Overweeg je een dergelijke verzekering? Zoek dan eerst eens onderstaande uit, want misschien is deze verzekering in jouw situatie overbodig.  

> Heb je zelf een leuk spaarbedrag bij elkaar verzameld waarmee je tijdelijk je hypotheeklasten zou kunnen betalen? Misschien kun je in dat geval zelf het risico dragen wanneer je een tijdje geen baan hebt.  

> Heb je een partner? Misschien is jouw inkomen dan niet noodzakelijk voor het voldoen van de hypotheeklasten. Of kan hij meer gaan werken wanneer jij bijvoorbeeld ziek bent? Op deze manier kunnen jullie zelf de lasten dragen. 

> Vraag bij je werkgever na of er vanuit het bedrijf iets is geregeld. Soms kun je vanuit de werkgever een collectieve verzekering afsluiten en soms ben je al standaard verzekerd door het bedrijf. Mooi toch? 

Premie 

De premie die je voor een woonlastenverzekering moet betalen, kan jaarlijks flink in de papieren lopen. Het is daarom altijd aan te raden om je eerst goed te verdiepen in deze verzekering. Sluit je de verzekering af, dan kun je vaak kiezen om de premie maandelijks te betalen of via een koopsom. In dat laatste geval leg je een bepaald bedrag vooraf in en hiermee is de premie voor de afgesproken periode gedekt. Voor het afsluiten van de verzekering betaal je meestal een eenmalige afsluitprovisie en soms ook nog periodieke onderhoudskosten (bijvoorbeeld een vaste jaarlijkse bijdrage voor het hebben van de polis). Dit verschilt per verzekeraar.  

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een woonlastenverzekering? 

Voordat je deze verzekering daadwerkelijk afsluit, is het goed om nog even kritisch te kijken naar onderstaande punten en jouw potentiële verzekeraar: 

> Kun je de dekking op werkloosheid en arbeidsongeschiktheid los afsluiten of moet je meteen voor beide opties kiezen?  

> Wat verstaat de verzekeraar precies onder arbeidsongeschikt? Bij welk percentage arbeidsongeschikt wordt er uitgekeerd en wie bepaalt dit percentage? 

> Wat is de looptijd van de verzekering en over welke termijn wordt er uitgekeerd? Kun je je hierin vinden? 

> Is er een eigen risico van toepassing voor deze verzekering en hoe hoog is dit risico? 

> Heb je een vast contract of een tijdelijk contract? Of verwacht je juist een reorganisatie en wil je daarom deze verzekering afsluiten? Vraag jouw verzekeraar hoe hiermee wordt omgegaan.  

> Welk aantal uren moet er op je contract staan? Veel verzekeraars vragen om een minimaal aantal uren.  

> Moet je voor het afsluiten van deze verzekering een gezondheidsverklaring invullen en zo ja, hoe ziet deze verklaring eruit?  

> Wat is de wachttijd? Dus: hoe lang moet je wachten voordat deze verzekering begint met uitbetalen als het nodig blijkt te zijn? 

> Welke situaties zijn uitgesloten van betaling? Dit kan soms een hele waslijst zijn, dus je doet er goed aan om dit vooraf uit te zoeken.  

Hoe sluit ik een woonlastenverzekering af? 

Je kunt je verzekering bij diverse partijen afsluiten. Vraag eens na wat er mogelijk is bij de partij waar je ook de hypotheek hebt afgesloten en ga in gesprek met een financieel adviseur. Hij of zij zal je ook kunnen vertellen of deze verzekering iets voor jou is en zo ja, hoe en waar je deze het beste kunt afsluiten.  

Heb jij positieve of juist negatieve ervaringen met een woonlastenverzekering? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Reageer