Where lifestyle meets finance
Is Het Legaal Om Je Huis Onder Te Verhuren
Woning | verhuren

Is het legaal om je huis onder te verhuren?

Je kunt in een situatie terecht komen waarin je zou willen dat je je huidige woning kunt onderverhuren. Je gaat bijvoorbeeld een tijdje naar het buitenland of neemt de volgende stap in je relatie en gaat proef-samenwonen met je grote liefde. Het kan ook zomaar zijn dat je je huidige woning niet kunt verkopen, terwijl je al wel verhuisd bent naar een ander koophuis. Maar mag onderverhuren wel? Wij zochten het voor je uit!

Huurhuis onderverhuren

Woon je in een huurwoning en wil je deze tijdelijk onderverhuren? In dat geval is het zinvol om je huurcontract er op na te slaan en te kijken wat er hierin over dit onderwerp staat beschreven. Het mag niet altijd en vaak zul je de verhuurder om toestemming moeten vragen. Als je met een goede reden komt, kan hij of zij vast niet weigeren.

Koophuis onderverhuren

Bij een koophuis werkt het net even anders omdat je hiervoor vaak een hypotheek hebt afgesloten. De hypotheekverstrekker legt dan bepaalde eisen op aan het onderverhuren van je woning. Vaak is onderverhuur niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van bijvoorbeeld de bank. En ook als je toestemming vraagt, krijg je de toestemming niet altijd. De hypotheekverstrekker ziet jouw woning als onderpand op de lening en wil hier geen risico op lopen. Stel dat de nieuwe bewoners een wiet-plantage op zolder beginnen, de huur niet meer betalen, schade aanrichten of de woning niet meer willen verlaten? In dat geval vermindert de waarde van de woning en dat is zowel nadelig voor jou als voor de bank.

Onderverhuren om dubbele woonlasten te voorkomen

Staat je koopwoning in de verkoop en wil je onderverhuren om dubbele woonlasten te voorkomen? In dat geval gelden er andere regels. De overheid heeft hiervoor de leegstandswet (de wet die het mogelijk maakt voor huiseigenaren om hun woning te verhuren) versoepeld, waardoor jij en de hypotheekverstrekker minder risico lopen. De wet geeft bijvoorbeeld aan dat een huurder bij de verkoop van de woning, de woning binnen 3 maanden moet verlaten. Ook wanneer je zelf weer besluit om terug te gaan naar de woning, is deze termijn van toepassing. Dit zorgt ervoor dat de risico’s afnemen en dat een hypotheekverstrekker sneller geneigd is om akkoord te geven, mits je aan de voorwaarden voldoet.

Afhankelijk van wie de hypotheekverstrekker is, zouden de volgende voorwaarden hiervoor van toepassing kunnen zijn:

> De minimale termijn dat de woning in verkoop staat bedraagt 6 maanden.

> Je mag geen betalingsachterstanden hebben op de hypotheek.

> De huurprijs mag door de eigenaar van de woning zelf bepaald worden.

Heb je goedkeuring van de hypotheekverstrekker gekregen? Yes! Nu is het tijd voor de volgende stap, want bij de gemeente moet je nog een vergunning aanvragen voor het verhuren van jouw huis. De aanvraag van de vergunning kan zomaar 6 weken duren. Ook kunnen gemeentes kosten in rekening brengen, deze kosten worden leges genoemd. De kosten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Be prepared!

Is het zover en wordt de woning verhuurd? In dat geval heb je nog drie tot maximaal vier jaar recht op hypotheekrenteaftrek. En check ook even met je verzekeraar hoe je de verzekering, zoals opstal, het best kunt regelen gedurende de verhuur. 

Heb jij ervaring met het onderverhuren van jouw woning? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

Reageer