Where lifestyle meets finance
Stocksy Txpb99D9142Zu S100 Small 174955
Geld | Bank

Is het verplicht om je geld op de bank te zetten?

Iemand stelde ons de vraag: moet ik mijn geld echt bij de bank stallen, of mag ik het ook opnemen en thuis houden? Kanttekening: ze wilde er wel gewoon Belastingaangifte over doen. Het antwoord is op zich heel simpel: je mag het allemaal opnemen en thuis houden. De vraag is misschien eerder: is dat nou echt wel het beste om te doen? 

Ik, Joëlla, heb zelf een tijdje in Costa Rica doorgebracht en het gebeurde dat mensen hun salaris opnamen op de dag dat het gestort werd en dit dan verspreid werd over alle kledingstukken in de kast. Het vertrouwen in de banken was daar dus niet optimaal. Echter, bij de familie waar ik woonde, werd vaderlief bestolen van zijn salaris + vakantiegeld, zonder dat hij het kon bewijzen. Conclusie: er zijn dus ook nadelen. Wat zijn die nadelen, naast het risico op diefstal, precies?

Geen rente

Punt 1 is heel simpel: je sok geeft geen rente, je bank wel. Ook al is het momenteel niet zoveel: gemiddeld bedraagt de spaarrente momenteel 0,3%. Sok: 0%.

Inflatie

Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt. De inflatie bedraagt op jaarbasis (september 2017) momenteel ca. 1,5%, dus dat betekent dat je spaargeld in je sok minder waard wordt.

Vermogensbelasting

Gemiddeld betaalde je tot 2017 altijd 1,2% vermogensbelasting over je vermogen in box 3. Vanaf 2017 gaat de Belastingdienst met drie schijven werken, zodat de mensen met meer vermogen ook meer vermogensbelasting betalen. Je vindt hier een overzicht van de schijven. Ik denk dat gemiddeld Nederland in de eerste schijf komt, waarbij je gemiddeld 2,871% betaalt. Het heffingsvrij vermogen is wel omhoog gegaan naar EUR 25.000,- per persoon. Uitgaande van de eerste schijf, betekent het dat je spaargeld zonder rente gemiddeld 4,371% (2,871% + 1,5%) per jaar minder waard wordt. Niet dat die rente momenteel veel oplevert, maar deze cijfers moedigen mij extra aan om even te kijken wat de mogelijkheden zijn :). Lees ook eens deze blog over waarom beleggen soms aantrekkelijker is dan sparen. 

Onhandig

Je moet je voorstellen dat je op 15 april je belastingaangifte zit te doen en je gevraagd wordt hoeveel spaargeld je hebt. Normaal gesproken wordt dat automatisch ingevuld, maar nu mag je dan al die briefjes gaan tellen.

Cash vliegt je sok uit!

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar cash geld lijkt vaak uit mijn hand te verdwijnen, zonder dat ik nou echt weet waar het heen is. Geef mij maar giraal, dan kan ik het achteraf altijd even nakijken.

Geld overmaken is een ramp

Als je geld moet overmaken en je hebt geld van je spaarrekening nodig, moet je het eerst bij elkaar sprokkelen, dan storten bij de bank en dan overmaken. Je kunt het ook op de fiets gaan brengen, maar dan komen we weer terug bij mijn voorbeeld uit Costa Rica: de dief ligt op de loer.

Redenen om het niet in je sok te houden zijn er dus legio, maar dat neemt je wantrouwen nog niet weg. Wat je misschien kan helpen is het besef dat er een depositogarantiestelsel bestaat, waarbij de Staat garant staat voor EUR 100.000,- per rekeninghouder, per bank. Lees er hier meer over.

Reageer