Where lifestyle meets finance
Is Iemand Zwart Inhuren Handig
Huis | klusjesman | Zwart inhuren

Iemand 'zwart' inhuren. Hoe riskant is dat eigenlijk?

Vereniging Eigen Huis kopte onlangs met: “Kwart huiseigenaren geen moeite met zwartwerkers”. Een reden om iemand ‘zwart’ in te huren is eigenlijk altijd omdat we daar geld mee denken te besparen. De offerte ziet er een stuk lager uit en laten we eerlijk zijn: dat is altijd fijn. Zeker nu we weer 21% BTW moeten betalen over onze klus in plaats van 6%. Maar gaat dat nou geheel zonder risico’s? Je raadt het al: het antwoord is nee. 

Alles wat zo interessant is en wat ook nog eens geld scheelt, kan haast niet zonder risico zijn en dat is het dus ook niet. Wij zetten de belangrijkste risico’s voor je op een rijtje:

De risico's van het zwart inhuren van een klusjesman

1. Bye bye garantie

Als jij een contract aan gaat met een aannemer, leggen jullie de afspraken vast op papier. Wat moet er aan het eind van de rit worden opgeleverd, wanneer wordt het opgeleverd, welke garanties geeft de aannemer af na oplevering en op wat, enzovoorts. Wanneer je er voor kiest om iemand zwart in te huren, wordt er vaak geen overeenkomst opgemaakt. En al was deze overeenkomst er wel, dan kun je er niets mee bij bijvoorbeeld een rechter. 

Verder lezen: De 10 leukste filmpjes over klussen

2. Schade verzekerd?

Heeft degene die je hebt ingehuurd schade veroorzaakt aan je woning? Jammer. Verzekeraars kunnen je claim in dit geval geheel of gedeeltelijk afwijzen. In geval van schade door bijvoorbeeld een schoonmaakster geldt dat deze soms wel gedekt wordt door je aansprakelijkheidsverzekering (AVP) onder de noemer ‘huispersoneel’. Check het even in je polis. 

3. Betalen vanuit een bouwdepot niet mogelijk

Heb je een bouwdepot afgesloten bij je hypotheek om de kosten van de verbouwing te financieren? Dan moet je vaak alle facturen van de verbouwing overleggen voordat ze uit het bouwdepot kunnen worden betaald. In het geval van zwart werk, krijg je geen factuur en kun je dus ook het geld niet uit je bouwdepot halen.

4. Verlies hypotheekrenteaftrek

Diezelfde facturen kunnen ook worden opgevraagd door de Belastingdienst als je in de steekproef zit. Je zult deze dan ook moeten kunnen overleggen, anders heeft de Belastingdienst het recht om je hypotheekrenteaftrek stop te zetten. 

Verder lezen: Een abonnement waarmee je klusjes in huis kunt laten doen? Het bestaat!

5. Integriteit

Heb je een ambtelijke eed afgelegd? Je hebt dan beloftes gedaan over je ambtelijke integriteit. Zwartwerkers inhuren wordt vaak niet als integer gezien. De vraag is dus of je voor die paar centen je baan op het spel wilt zetten. Ook is het de vraag hoe fijn je het vindt dat die ander mogelijk niet verzekerd is in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid, doordat het sociaal stelsel wordt omzeild.

Conclusie: ja, je bespaart er geld mee, maar of dat opweegt tegen de stapel risico’s die je op je neemt, is de vraag. Hoe relaxed zit jij in de tuin wanneer je weet dat alle risico’s van de aannemer die je via via hebt ingehuurd en eigenlijk niet kent, voor jou zijn? Juist. Neem daarom alle voor- en nadelen mee in je overweging voor je iemand inhuurt.

Reageer