Where lifestyle meets finance
Ja Ik Ga Financieel Detoxen
Financieel Detoxen

Ja, ik ga financieel detoxen

Ik ben helemaal fan van goede voornemens en het stellen van goede doelen! Denk bijvoorbeeld aan

  • Een lichaam krijgen als Kendall Jenner (zag ik laatst op Instagram, leek me een goed streven).
  • Minder chocola/suiker/snoep eten (set up to fail, maar toch)
  • Vaker hakken dragen en m’n haar doen (comfort is toch ook niet alles en iets te vaak rock ik de vogelverschikker-look)

Maar, boven aan mijn lijstje staat toch wel detoxen. En dan bedoel ik geen enge sapkuren, maar financieel detoxen. Daar valt nog wel wat winst te behalen, om maar in de geldtermen te blijven. Mijn Financial Detox Plan bestaat uit vier punten, ik deel ze hierbij even, misschien heb jij er ook nog wat aan.

Reality-check spaarambities

Het moge duidelijk zijn. Ik ben niet geboren met aanleg voor sparen. Wanneer ik geld heb, voel ik de onweerstaanbare drang om het uit te geven en niet om het op te potten. In 2014 begon ik goed. Ik had wel 7 spaardoelen vastgesteld, variërend van ‘Als auto iets heeft’ tot ‘Droomreis Argentinië’. Hoewel ik enthousiast van start ging, liep het in de loop van het 2014 toch mis. Waar precies? Ik had te hoge spaarambities en teveel doelen waardoor ze onhaalbaar werden en te langzaam omhoog gingen. Het gevolg was dat ik ongemotiveerd raakte en ik het uiteindelijk maar helemaal opgaf. Wat ik nu dus ga doen is realistische doelen stellen. En ook het aantal doelen verminderen naar maximaal 3.

Op pad met 1 pas

Ik beken: mijn financiële gedrag is verre van voorbeeldig. Ik ben een shopaholic pur sang. Als ik losloop in de stad, kom ik gegarandeerd met nieuwe aankopen terug. Ik zie must-haves, geen can’t-affords. Waar het mis ging in 2014? Ik heb 2 bankpassen, 1 voor vaste laste lasten en 1 voor boodschappen, kleding, uitgaan etc. Beide passen had ik altijd mijn portemonnee, ook die van de vaste lasten, want wat als er nood was? In realiteit, bleek ik veel voor ‘nood’ aan te zien. Denk aan etentjes, jurkjes en ander leuks. Als de ene niet werkte, greep ik vrolijk naar de andere pas. Conclusie: wegens gebrek aan zelfbeheersing, blijft de vaste-lasten-pas in 2015 thuis. Als het op is, is het op.

Happy Hypo

In 2008 sloot in een hypotheek af. Ik was net student-af en het enige wat ik wilde was vertrekken uit die paars-groene studentenkamer en mijn intrek nemen in een grote-mensen-huis. Huren bleek duur, kopen bleek een goede optie. De crisis was nog niet begonnen, dus de bank deed niet moeilijk. Binnen no-time had ik mijn eigen appartement. Het feit dat ik mijn hypotheekadviseur Double G noemde (vanwege zijn voor en achternaam die met een G begonnen) duidde al aan dat ik het verder allemaal niet zo heel serieus nam. Double G bedolf mij onder papieren en ingewikkelde termen: ik vond dit alles het zeer oninteressant en dook liever de Ikea gids in. En ja, nu denk ik: hoe zit ‘t eigenlijk precies? Mijn goede voornemen is inzicht krijgen en vooral kijken wat er eventueel beter of anders kan. Ik heb vandaag gelijk een afspraak gemaakt. Zo dan!

Smart Spending

Zelfkennis leert mij ook dat mijn liefde voor kleding ook in 2015 zal aanhouden. Maar, waar ik in 2014 nog wel eens lukraak iets kocht, of iets wat toevallig ‘in de mode’ of in de sale was, ga ik dat in 2015 anders doen. Want, dames en heren, in 2015 ga ik investeren in goede basics en in kwaliteit. Dingen die je kan combineren, dingen die er niet als vodje uitzien na 2 keer wassen, dingen die echt mooi zijn. Het Minnie Mouse carnavalspak wat ik vorige week kocht, telt even niet mee.

En nu komt het moeilijkste van goede voornemens: ze waarmaken. Ergens in mei zal ik hier een tussenstand rapporteren. Heb jij ook goede voornemens wat jouw financiën betreft?

Reageer