Where lifestyle meets finance
Ing Hyp Oversluiten
Hypotheek oversluiten

Wat komt er kijken bij het oversluiten van je hypotheek?

Ons huis is pas verkocht en we zijn hard op zoek naar ons volgende plekje, dus de hypotheek (én uiteraard de lage hypotheekrente) is het onderwerp van gesprek met mijn vriendinnen. Eén vriendin heeft een heerlijk huis, dus verhuizen is voor haar geen optie, maar toch zou ze graag een graantje meepikken van de lage rentestand. “Is oversluiten nou wel of niet slim om te doen?”, vroeg ze. Goede vraag! Ik besloot er even in te duiken. 

Oversluiten: hoe te beginnen?

Onderzoeken of oversluiten gunstig is voor jou, kan in een paar stappen. De eerste stap is om je huidige contract erbij te pakken. De belangrijkste zaken die je hier in gaat vinden voor het beantwoorden van je vraag zijn:

  1. Je rentevastperiode;
  2. Het soort hypotheek dat je hebt;
  3. De voorwaarden die je hebt afgesproken. 

Rentevastperiode

Je rentevastperiode vertelt je hoe lang je hypotheekrente nog loopt. Wie weet loopt deze binnenkort af en kun je al snel voor een nieuwe (lagere) rente kiezen. Wanneer dit niet het geval is, zijn er een aantal opties: middeling, oversluiten bij je bestaande hypotheekverstrekker of oversluiten bij een andere partij. 

Als je ervoor kiest om over te sluiten, ongeacht bij welke verstrekker, is de rentevastperiode benodigd om de eventuele boeterente te berekenen. Deze ‘boete’ wordt berekend omdat je het rentecontract dat je hebt afgesloten eerder opzegt dan afgesproken. Je hypotheekverstrekker heeft er tenslotte op gerekend dat je een bepaalde tijd die rente betaald en als dat niet zo is, kan het zijn dat zij daardoor verlies lijden. Als dat zo is, wordt deze aan je doorberekend in de vorm van een boeterente.

Soort hypotheek

Of oversluiten in jouw geval slim is, hangt ook af van het soort hypotheek dat je hebt. Voor een spaarhypotheek geldt al snel een ander advies dan voor een annuïtaire hypotheek. Zorg daarom dat je dit meeneemt in je onderzoek. 

Voorwaarden

Een voorbeeld van een voorwaarde waar je rekening mee moet houden, zijn de kosten van het aflossen van je hypotheek. Stel je gaat van hypotheekverstrekker A naar hypotheekverstrekker B, zul je bij A je hypotheek moeten aflossen. Het kan zijn dat jullie in dit geval contractueel een boetepercentage hebben afgesproken, los van de rente. Het is dan slim om ook deze kosten mee te nemen in je berekeningen.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Heb je bovenstaande uitgezocht en lijkt oversluiten echt iets voor jou te zijn? Dan zijn er nog twee dingen waar je rekening mee kunt houden:

1. Bijkomende kosten. 

We hebben natuurlijk al de boeterente genoemd en de eventuele kosten voor het voortijdig aflossen van je hypotheek. Hou er ook rekening mee dat je te maken krijgt met andere kosten, zoals taxatiekosten, notariskosten, advieskosten (van een financieel adviseur). Je gaat eigenlijk weer een nieuw hypotheektraject in, net als toen je je huis kocht. De hypotheekverstrekker moet weten wat je huis momenteel waard is, de hypotheekakte moet worden gemaakt en ingeschreven, enzovoorts. 

2. Goed advies is goud waard. 

De hypotheek is één van je grootste vaste lasten én voor langere duur, dus kun je dat maar beter goed regelen. Het is daarom, wat mij betreft, altijd slim om te investeren in goed advies. Ik zag trouwens dat je bij de ING gratis kan checken of hypotheek oversluiten wel of niet iets voor jou is. Handig! Dat scheelt je weer wat centen.

En…? Wel of niet oversluiten?

Oversluiten kan een goede optie zijn om je maandlasten te verlagen en gebruik te maken van de huidige lage hypotheekrentestand. Blijkt het oversluiten van je hypotheek niet gunstig voor jou? Dan lees je in deze blog over andere manieren om je maandlasten te verlagen.

Mijn vriendin gaat zelf die gratis check doen bij de ING om te zien of het oversluiten van haar hypotheek inderdaad wat voor haar is of niet. Yep, het is even wat uitzoekwerk. Maar het kan toch centen opleveren, dus wat mij betreft de moeite waard. En trouwens, als je nog aanvullende tips hebt, laat ze dan even weten onder deze blog. 


Dit is een How 2 Spend It Advertorial.

Reageer