Where lifestyle meets finance
Je Woning Verhuren Via Airbnb E1456758101975
Verhuren | Airbnb

Je woning verhuren via Airbnb

Je hebt het vast wel eens van vrienden gehoord: ze zijn op vakantie of stedentrip geweest en hebben de accommodatie gevonden via het steeds populairder wordende Airbnb: dé marktplaats die reizigers en huizenbezitters bij elkaar brengt. Jij woont zelf in een leuke stad en hebt een verdieping van je woning of kamer over die je eigenlijk best zou willen verhuren. Is het voor jou dan een optie om via Airbnb wat extra bij te verdienen met de verhuur? Wij zochten het voor je uit, lees snel verder!

Airbnb: wat is het?

Zoals net al even aangegeven, is Airbnb een community die huizenbezitters en woningeigenaren met elkaar in contact brengt. Het online platform is in 2008 opgericht en één van de meest succesvolle communities van de afgelopen jaren. Anno 2016 hebben meer dan 60 miljoen personen wereldwijd een reservering gedaan via Airbnb en kun je in meer dan 190 landen en ruim 34.000 steden kiezen uit 2 miljoen verschillende locaties*. Wow! En jouw woning kan er daar dus eentje van zijn.

Airbnb: hoe werkt het?

Als je jouw woning of een gedeelte ervan wilt verhuren via Airbnb, moet je allereerst een account aanmaken op de website. Dit kun je gratis doen. Vervolgens maak je zelf een advertentie voor wat jij wilt verhuren: de bank, een kamer, een gedeelte van een woning of juist een heel huis. Je kunt zelf het tarief van de ruimte bepalen en ook aangeven wat de beschikbaarheid is. En verwacht je drukte omdat er een festival op komst is of juist een drukke vakantieperiode? In dat geval ben je vrij om de prijs te verhogen. Krijg je een reservering van een toekomstige gast en bevestig je deze? In dat geval betaal je Airbnb 3-5% reserveringsfee. Het bedrag dat je ontvangt vanuit de verhuur, is voor jou.

Je woning verhuren via Airbnb: wat zijn de voordelen?

Er zijn genoeg voordelen te noemen om je woning of kamer te verhuren. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rij gezet:

  • Het is een mooie manier om extra geld te verdienen.
  • Aanmelden is gratis, je betaalt 3-5% reserveringsfee.
  • Je komt in contact met mensen uit andere culturen.
  • Je bent vrij om je eigen tarieven en voorwaarden te bepalen.
  • Je wordt uitbetaald door Airbnb, je hebt hier dus zelf geen omkijken naar en hoeft je gasten niet achter de broek te zitten.

Wat zijn de nadelen?

En natuurlijk, er kleven ook nadelen aan dit concept:

Je weet vooraf niet wie je gasten zijn. 

Je kunt dit voor een gedeelte wel zien via bepaalde systemen van Airbnb, maar je weet niet 100% zeker wat voor soort mensen je in huis haalt.

Verhuur je een gedeelte van de woning en woon je er zelf nog? 

Je bent dan verplicht om inkomstenbelasting te betalen over de huurinkomsten.

Voor de mensen met een huurwoning

Het verhuren van een huurwoning via Airbnb is officiële onderverhuur en dat is op basis van het Burgelijk Wetboek verboden, meldt Aedes, de vereniging van woningcorporaties op haar website. De eigenaar van het pand - bijvoorbeeld een corporatie - mag hiervan afwijken, maar moet daar dan dus wel expliciet toestemming voor geven.

Heb je een woning met een hypotheek? 

Dan mag je zonder schriftelijk toestemming van de bank je woning niet onderverhuren, zo staat in de hypotheekvoorwaarden van ABN Amro. Een woordvoerder: “Dit geldt vooral voor verhuur voor langere tijd. Bij Airbnb gaat het natuurlijk vaak om een korter tijdsbestek.” Maar dat verschil staat niet in de voorwaarden. Ook volgens de voorwaarden van ING en Rabobank is voor verhuur schriftelijke toestemming van de bank nodig. Een woordvoerder van de Rabobank: “We hanteren wel een beleid waarbij incidentele kortstondige verhuur, bijvoorbeeld in vakantieperiodes, wordt toegestaan.” Toch kan de bank de lening opeisen na langdurige onderverhuur zonder toestemming. De ING geeft bij een particuliere hypotheek “geen toestemming voor verhuur van een kamer of het hele pand voor commerciële doeleinden zoals bij Airbnb. Onder andere omdat huiseigenaren vaak niet of nauwelijks verzekerd zijn tegen brand en schade aan het onderpand.”

Heb je een koopwoning en zit je in de Vereniging van Eigenaren? 

Je mag dan niet afwijken van de bestemming van het gekochte pand. Is de bestemming ‘wonen’ en wil je via Airbnb gaan verhuren? “Dat is in feite commercieel gebruik en daar moet je toestemming voor hebben van de Vereniging van Eigenaren”, zegt Robert Keurentjes van VvE Beheer Amsterdam. De VvE kan deze toestemming weigeren. Keurentjes: “Het is allemaal helder omschreven in het reglement. Je kan ook niet zomaar een horecabedrijf beginnen in je woning.” Verhuur je toch, zonder toestemming? Dan kan de VvE je een boete opleggen of kan een rechter je de toegang tot je woonruimte ontzeggen. Bovendien moeten je huurders hebben ingestemd met de reglementen van de VvE, zeg Keurentjes. “Dat betekent dat de huurders een verklaring moeten tekenen.” Dat geldt dus ook voor de Airbnb-overnachter.

Verhuur je een leegstaande koopwoning via Airbnb? 

In dat geval wordt de waarde van de woning bij de jaarlijkse belastingaangifte meegenomen in box 3 en betaal je er dus vermogensrendementsheffing over. Deze heffing kan flink oplopen, waardoor verhuren niet altijd meer oplevert dan het bedrag dat je moet afdragen aan de fiscus.

Toeristenbelasting 

In sommige steden is er sprake van toeristenbelasting. Vaak ben jij als verhuurder verplicht om deze belasting af te dragen aan de gemeente waarin je woont. Ook kunnen er vanuit de gemeente aanvullende voorwaarden van toepassing zijn waar je aan moet voldoen om te mogen verhuren. Zo heeft gemeente Amsterdam onlangs strengere voorwaarden opgesteld voor het verhuren van woningen. Woon jij in Amsterdam en wil je je woning of een gedeelte hiervan verhuren? Bekijk dan de website van gemeente Amsterdam voor de wet-en regelgeving.

Verzekeringen

Het verhuren van je woning wordt niet altijd meeverzekerd in je inboedelverzekering of opstalverzekering. Bekijk daarom goed wat de voorwaarden van jouw verzekeringen zijn. Er zijn overigens verzekeraars die een speciale ‘Airbnb-polis’ (gaan) aanbieden.

En, heb je een beeld gekregen van Airbnb? Het kan een goede manier zijn om extra te verdienen. Er zijn echter ook wat haken en ogen te noemen en daarom is het aan te raden om vooraf uit te zoeken hoe dit voor jouw situatie is. Bespreek het met de bank, kijk naar je verzekeringen en speur het internet af om ervaringen van anderen te lezen.

Heb jij ervaringen met het verhuren van een accommodatie via Airbnb? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht!

*Bron: www.airbnb.nl

Reageer