Where lifestyle meets finance
Beeld Lendahand
Crowdfunding | Investeren | Lendahand

Investeren? Joella gaat voor duurzaam

Nu we het deze maanden over investeren hebben, leek het me leuk om eens te delen waar ik zelf in investeer. Ongeveer twee jaar geleden kwam ik via-via uit op een platform waar ik zelf kon kiezen in welke ondernemer ik wilde investeren, waardoor lokaal nieuwe banen worden gecreëerd en ik een rendement van circa 3-4% kon behalen ten opzichte van 0,25% op mijn huidige spaarrekening. Je denkt nu vast: tell me more! Hier komt het:

Ik kies voor…

Ik investeer nu al enige tijd via Lendahand. Op hun website kan ik zelf de ondernemer kiezen waar ik een goed gevoel bij heb en bovendien kan ik zelf kiezen hoeveel ik in diegene wil investeren. En ook fijn: investeren kan al vanaf EUR 50,-, waardoor ik makkelijker instap bij een ondernemersvraag die me aanspreekt. Ik kies zelf eigenlijk altijd voor vrouwelijke ondernemers, waarbij er nieuwe banen worden gecreëerd voor de omgeving en waarbij ik vertrouwen heb in het soort bedrijf dat ze runnen. Ik vind het dan ook altijd leuk om die informatie te lezen. Dat ik voor vrouwelijke ondernemers kies, heeft puur te maken met het feit dat dat past bij het bedrijf dat ik zelf ook run en ik een hart heb voor vrouwelijk ondernemerschap. Dat er dan ook nog eens uit allerlei onderzoeken blijkt dat vrouwen ook goede resultaten behalen en zij de opbrengsten vaak investeren in het verbeteren van de maatschappij om hen heen, is een enorm pluspunt natuurlijk!

Verder lezen: Investeren in domeinnamen

Is dat dan hetzelfde als microfinance?

Het lijkt er inderdaad veel op, maar in dit geval investeer je niet in een startende ondernemer, maar een ondernemer die al een goedlopend bedrijf heeft opgezet. Dat noemen ze mesofinance. Deze vorm gaf mij net even wat meer vertrouwen.

Hoe werkt het in de praktijk?

1. Ik kies een project

Op de site kun je kiezen in welke ondernemer je wilt investeren en welk bedrag je daarvoor wilt inbrengen. Doordat het een vorm van crowdfunding is, ben je niet de enige die in die ondernemer investeert, maar zijn er meerdere mensen. Je kunt zelfs zien wie er met je mee investeren.

2. Het geld wordt verstrekt aan de ondernemer

Als het benodigde bedrag volledig bij elkaar “ge-crowfund” is, wordt de lening overgemaakt aan de lokale partner waar Lendahand mee werkt. Het gaat dus niet rechtstreeks naar de ondernemer, maar via een tussenpersoon. Deze lokale partners weten veel van kredietverstrekking en kunnen de ondernemer daarom ook goed helpen en adviseren op dit gebied. Ze streven allemaal ook een sociale missie na, waardoor het geen cowboys zijn die het geld op een nare manier ophalen. Bovendien dekken deze lokale partners het risico op wanbetaling en valutaschommelingen af. Ze houden daar financiële reserves voor aan en ook kan hun eigen vermogen eventueel worden aangesproken. Dat betekent dus dat wanneer er bij de ondernemer iets misgaat in de terugbetaling, het financieel risico in eerste instantie bij deze lokale partners ligt.

Verder lezen: De vijf beste TED-talks over investeren

3. Ik ontvang mijn terugbetalingen met rente

Bij ieder project staat vermeld hoe vaak en met welke rente je wordt terugbetaald. Hoe hoger het risico van het project, hoe hoger de rente. Vaak zijn de terugbetalingen halfjaarlijks en ontvang je dat geld in je eigen ‘Lendahand Portefeuille’. Je kunt dan zelf besluiten of je dat naar je bankrekening overmaakt of dat je het opnieuw investeert in een andere ondernemer.

Is het dan volledig zonder risico’s?

Het is natuurlijk zo dat de lokale partners het risico afdekken van wanbetaling en valutaschommelingen, maar helemaal zonder risico’s is het niet. Want wat gebeurt er als de lokale partner zijn financiële verplichtingen niet meer kan voldoen bijvoorbeeld? Of wanneer er een natuurramp gebeurt in de omgeving waar je hebt geïnvesteerd? Zo had ik geïnvesteerd in twee ondernemingen in de Filipijnen en was daar een enorme overstroming geweest. Ik had geluk, het was niet in het gedeelte waar deze ondernemers waren, maar toch moet je je er wel bewust van zijn dat iedere investering risico’s met zich mee draagt. Je vindt meer informatie over alle risico’s op deze pagina van de Lendahand website

Heb jij nog andere duurzame investeringstips? Dan hoor ik die heel graag! Laat je ze hieronder even weten?

Reageer