Where lifestyle meets finance
Kinderen Leren Budgetteren
Kinderen | geld

Hoe leer je kinderen budgetteren?

Bij financiële opvoeding is een spaarpot een must. Het geld is zichtbaar én je kunt de kunst van het budgetteren uitleggen. Het geld dat kinderen krijgen verdwijnt vaak in hun spaarpot. Maar welke muntjes zijn nu om te sparen en welke muntjes mogen worden uitgegeven? De muntjes zien er tenslotte hetzelfde uit.

Kinderen kennen het woord ‘sparen’ wel, maar hoe lang moet je sparen. Voor kinderen is drie weken al best lang, terwijl ouders misschien meer denken aan 6 maanden. En nog een andere kwestie. Is aan sparen ook een bedrag gekoppeld. Wanneer koop je iets van je spaargeld? Zeg je dit ook als je kind iets van 3 euro koopt of hebben we het pas over spaargeld bij bestedingen vanaf 50 euro?]

Verder lezen: Vanaf welke leeftijd mag mijn kind een bijbaan?

Een spaarpot als hulpmiddel

Een goede spaarpot zou een uitstekend hulpmiddel kunnen zijn voor kinderen en ouders. Bij voorkeur een spaarpot met 3 gleuven. Of natuurlijk drie apartje spaarpotjes.

De eerste spaarpot heeft de naam ‘uitgeven’ en is bedoeld voor het geld dat de kinderen vrij mogen besteden. Als ze een kleinigheidje zien in de winkel of op de rommelmarkt dan kunnen ze dit geld hier voor gebruiken. Het is eigenlijk de portemonnee van de grote mensen. Hier worden de dagelijkse aankopen mee gedaan. Misschien ben je het soms niet helemaal eens met de keuzes van je kinderen. Ook daar heb ik een blog over geschreven. Meer weten? Lees hier.

De tweede spaarpot heeft de naam ‘sparen’ en is bedoeld voor het geld waarmee de kinderen leren sparen. Geld dat ze opzij zetten voor een later moment, of voor een specifiek artikel. Dit geld zal waarschijnlijk regelmatig worden geteld om te zien of het spaardoel al is bereikt.

De derde spaarpot heeft de naam ‘delen’ en is bedoeld voor het geld dat opzij wordt gezet voor een goed doel. Er zijn regelmatig lokale of landelijke acties waar kinderen iets mee hebben. Hoe mooi zou het zijn als kinderen hier zelf ook een steentje aan kunnen bijdragen? Ze kunnen dit geld bijvoorbeeld verdienen met klusjes, of met het verkopen van spullen op een rommelmarkt.

Verder lezen: Hoe maak ik geld bespreekbaar met mijn kind?

Wat gaat in welke spaarpot?

Bespreek samen met je kind hoe ze het geld gaan verdelen. Gaat er bijvoorbeeld altijd een deel van het zakgeld in de spaarpot ‘sparen’. Of wordt er bij een bepaald bedrag ook geld verplaatst van ‘uitgeven’ naar ‘sparen’. En hoe ga je om met het geld dat ze krijgen tijdens een verjaardagsfeestje. Al deze punten kun je samen bespreken. Hier zijn geen vaste regels voor. Het gaat er vooral om dat kinderen al heel voorzichtig leren budgetteren. Potjes maken voor verschillende doeleinden. Dan weet je precies welk muntje waarvoor is bedoeld.

Reageer