Where lifestyle meets finance
Kies Je Voor Inkomen Of Geluk
Dilemma

Kies je voor inkomen of geluk?

Veel vriendinnen van me hoor ik over hetzelfde dilemma: ga ik voor een vast inkomen of kies ik voor geluk en ga ik doen wat ik écht leuk vind? Het voelt als een duivels dilemma, iets waar tussen je niet wilt kiezen. Soms hoeft dat ook niet, weet ik uit ervaring :). Dat het lastig is, is een feit. Dit zijn de 5 lessen die ik zelf geleerd heb.

1. Geef jezelf een overgangsfase Toen ik besloot de sprong in het diepe te wagen en voor mezelf te gaan beginnen, heb ik niet gelijk mijn baan opgezegd. Ik heb mijn baan net zo lang aangehouden (voor 3 dagen weliswaar) tot ik met mijn bedrijf net zoveel verdiende als in loondienst. Ja, dat is even heel hard werken. Het gaf mij echter wel de rust en het zelfvertrouwen om mijn opzegbrief te schrijven. Soms helpt het ook om meerdere sollicitatiegesprekken te voeren om erachter te komen wat je wel en niet leuk vindt. Een vriendin van mij loopt soms een korte stage in een bepaalde functie binnen haar bedrijf en komt er zo achter of iets wel of niet bij haar past. Geef jezelf de tijd en ga op ontdekkingsreis.

Verder lezen: Deze banen zorgen voor geluk

2. Geluk ligt tussen te veel en te weinig Deze wijsheid heb ik van mijn Jeroen. En het is waar. Je ziet ook uit veel onderzoeken komen dat je niet gelukkig bent als je heel rijk bent, maar armoede geeft ook een ongelukkig gevoel. Hoe bepaal je nou hoeveel je dan wel nodig hebt om je gelukkig te voelen? Dat is toch even een kwestie van je budget in duiken. Hoeveel bedragen je vaste en variabele lasten? Hou rekening met alle kosten die je hebt, maar ook die je zou kunnen hebben. Dit zijn leuke dingen, zoals een nieuw huis of gezinsuitbreiding. Het kan echter ook arbeidsongeschiktheid zijn of je pensioen. Het is even een rekenwerkje, maar dan weet je ook gelijk hoeveel je minimaal moet verdienen. Als je gelukkig bent, vind je het niet erg om een keer minder uit eten te gaan. Helemaal geen eten geeft je echter geen gevoel van geluk.

3. Bekijk alle opties Je voelt je nu niet happy in de situatie waar je in zit. Misschien is de baan onder je niveau, droom je van ander werk, laat je gezondheid je in de steek of heb je gewoonweg behoefte aan meer vrijheid. Er kunnen vele factoren meespelen die maken dat jij je niet gelukkig voelt. Neem de tijd om goed uit te vinden wat het is en hoe je daar mee aan de slag zou kunnen. Vraag input aan vriendinnen die jou goed kennen, plan een paar afspraken met een coach of plan momenten van rust voor jezelf in waar je gewoon even de tijd neemt voor deze reis naar een volgende bestemming. Ik kan uit ervaring spreken als ik zeg dat je anders te snel een beslissing neemt (om maar weg te gaan uit deze situatie) en dan in een nieuwe job terecht komt waar je ook niet blij van wordt. Je CV krijgt op die manier veel variatie :)

Verder lezen: Eerst een vliegtuigbrand overleven, dan de loterij winnen

4. Overleg goed met het thuisfront Het kan zijn dat je minder wilt gaan werken, een baan wilt gaan doen met een lager uurtarief of een eigen bedrijf wilt starten. In alle gevallen is het van belang dat je partner hier volledig achter staat. Een bedrijf opstarten kost bijvoorbeeld veel tijd. Een lager salaris kan betekenen dat jullie minder op vakantie gaan. Plan een geluksdate met je partner en heb het eens uitgebreid over de vraag: wat maakt jullie gelukkig en wat is dat waard?

5. Heb lef! In het oude blijven kan soms comfortabel en vertrouwd voelen, zelfs al je er niet gelukkig van wordt. Geluk vinden kost je soms ook wat. In dit geval is het alle moed bij elkaar verzamelen en de sprong wagen. Deel het op in mini-sprongetjes en geef jezelf de tijd. Van sollicitatiebrief of ondernemingsplan schrijven naar contacten leggen, van gesprekken voeren tot opzegbrief. Iedere stap vereist lef én brengt je weer dichterbij je wens.

Ik weet zeker dat er nog veel meer mensen dit herkennen! Heb je daarom tips voor anderen die in deze fase zitten? Deel ze dan hieronder. Zo helpen we elkaar op weg :).

Reageer