Where lifestyle meets finance
Spaarpot
Kinderen | Sparen | Zakgeld

Kinderen verkiezen volle spaarpot boven spullen

Driekwart van de Nederlandse kinderen geeft aan liever een volle spaarpot te hebben dan veel spullen. Dit kwam uit het onderzoek wat Deloitte onlangs uitvoerde onder ruim 500 kids. Het merendeel van de jongens (66%) in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar vindt dat geld gelukkig maakt. Bij meisjes is dit aanzienlijk lager (49%).  Kinderen vinden dat geld gelukkig maakt omdat zij dan alle dingen kunnen doen die zij leuk vinden (58%) en ze alles kunnen kopen wat ze leuk vinden (53%).  Toch geeft 39% van de kinderen ook aan zich rijk te voelen als zij gezond zijn.

Fanatieke spaarders 

 Driekwart (76%) van de kinderen tussen de 10 en 12 jaar krijgt zakgeld, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld krijgen zij 13 euro per maand. Ruim 80% van de kids spaart van het zakgeld, gemiddeld 9 euro per maand. Het merendeel van de kinderen geeft aan sparen belangrijk te vinden, omdat ze geld willen hebben voor later (51%), ze dan iets duurs kunnen kopen (41%) en leuke dingen kunnen doen (37%). Daarnaast geeft 77% aan liever zelf hun geld te verdienen dan dat ze het van iemand krijgen.

Kinderen hebben goed door hoe het werkt; 9 op de 10 geeft aan te weten dat vloggers geld krijgen om producten te promoten.

Vloggers als inspiratiebron bij het kopen van producten 

Inspiratiebronnen voor het kopen van nieuwe producten zijn vriendjes en vriendinnetjes (50%), reclame 42% en vloggers (20%). Vloggers inspireren kinderen om games, kleding, schoenen, sierraden en gadgets te kopen. Kinderen hebben goed door hoe het werkt; 9 op de 10 geeft aan te weten dat vloggers geld krijgen om producten te promoten.

Deloitte onderzocht dit in het kader van de Week van het geld. De organisatie wil kinderen bewust met geld om leren gaan. Tijdens de Week van het Geld wordt voor de 6e keer het Nationaal Geldexamen georganiseerd en worden er gastlessen verzorgd door medewerkers van financiële instellingen.

Meer weten over kinderen en geld? Lees ook ons blog over hoe je kinderen leert sparen en natuurlijk onze laatste editie van Spender die helemaal in het teken staat van kids en geld!

Reageer