Where lifestyle meets finance
Hypotheek Oversluiten Zzper
Hypotheek | Ondernemen

Kunnen ZZP'ers/flexwerkers ook een hypotheek krijgen?

Je hebt ook vast wel eens iemand in je omgeving gesproken die voor zichzelf was begonnen en nu geen hypotheek kon krijgen. Of mensen die toch maar in loondienst blijven, omdat ze anders geen hypotheek kunnen krijgen. Lastig en eigenlijk ook niet meer echt van deze tijd. Steeds meer professionals, lees Milennials, gaan niet meer voor die baan voor het leven, maar lonken naar een bestaan als zelfstandige. Het wordt tijd voor een andere aanpak.

Er is wederom een project gelanceerd dat gaat kijken of het mogelijk is om de groep van ZZP’ers, flexwerkers, uitzendkrachten en freelancers toch te kunnen voorzien van een hypotheek, mits je verdiencapaciteit gunstig is. En dat is eigenlijk wel zo logisch. Als jij iemand bent met goede perspectieven op de arbeidsmarkt, of platgezegd, die altijd wel d’r centen zal verdienen op basis van wat ze gedaan heeft en wie ze is, ben je een aantrekkelijke klant voor de bank. Gelukkig hebben De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Rabobankdochter Obvion en ABN Amro-onderdeel Florius de handen ineengeslagen en zijn een halfjaarlijkse proef gestart. Begin 2015 deden uitzendorganisatie Randstad, Obvion, Vereniging Eigen Huis en later ook uitzender Tempo Team en detacheerder Yacht dat ook in een dergelijke proef. Alleen al het feit dat dit al de tweede proef is dit jaar, geeft aan dat we mogen verwachten dat er een creatieve oplossing aan zit te komen voor deze groep en dat moedigen we van harte aan!

Hoe bepalen ze dat eigenlijk? In de eerste proef werd er gewerkt met de perspectiefverklaring, die werd afgegeven door Randstad aan de flexwerkers en uitzendkrachten die via hen werkten. Bij de huidige proef wordt er gewerkt met een arbeidsmarktscan, ontwikkeld door arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group, die kijkt naar jouw kansen in de toekomst om genoeg inkomen te verwerven.

Je ziet hierin dus goed terugkomen dat het belangrijk is dat jij tijdig werkt aan jouw arbeidsmarktperspectief. Je moet het aannemelijk maken dat jij in de toekomst altijd een bepaald inkomen zal kunnen verdienen om die hypotheeklasten te kunnen betalen. Denk aan:

– Opleiding: kies een opleiding die veelgevraagd of schaars is;

– Netwerk: zorg voor een uitgebreid netwerk met mensen die jou aanbevelen (op vb. LinkedIn);

– CV opbouwen: laat zien dat je promoveert, dat je extra bestuursfuncties uitvoert en/of jezelf blijft ontwikkelen door opleidingen te volgen;

– Behoud van inkomen: laat zien dat je altijd een bepaald minimum-inkomen hebt weten te vergaren. Probeer gaten in je CV te voorkomen.

Ga je op hypotheekgesprek? Bereid dan ook dit stukje goed voor. Zorg dat je het aannemelijk maakt voor de adviseur dat jij altijd dit inkomen zal kunnen binnenhalen. Wees ook reëel naar jezelf: zorg ook dat het bedrag wat je aanvraagt ook echt een bedrag is, waarvan je weet dat je dat binnen jouw opleidingsgroep altijd zal kunnen verdienen. En verkoop jezelf bij de adviseur!

Heb jij nog andere tips voor de lezers over het inzichtelijk maken van je arbeidsperspectief? Wat zou je nog meer kunnen doen? Let us know in the comments below!

Reageer