Where lifestyle meets finance
How2Spendit Foto 3
Geldtype | Beheerder

Leven van passief inkomen: Petra vertelt hoe ze dat doet.

Passief inkomen opbouwen door dividendbeleggen, zodat je keuze vrijheid krijgt om je beste leven te leven. Petra Regoort (51) uit Numansdorp hoeft niet meer te werken, maar kan leven van het rendement op haar vermogen. De moderne rentenier. Op haar website naarfinancielevrijheid.nl schrijft zij over haar reis naar financiële vrijheid om jou te inspireren en te helpen om dat ook voor elkaar te krijgen. ‘Door niet al je geld uit te geven, maar te investeren zet je je geld voor je aan het werk. En geld maakt steeds meer geld’.

Zodra ik geld ging verdienen, ben ik gelijk gestart met sparen. Van huis uit had ik dat ook geleerd. Mijn ouders zijn Zeeuwen en dan wordt sparen er met de paplepel in gegoten. Van Bodo Schäfer van het boek ‘Bereik uw eerste miljoen’ heb ik geleerd dat ik bij een salarisverhoging de helft van deze verhoging weer moest sparen. Op deze manier kan je wel genieten van meer inkomen, maar ga je niet naar je volledig inkomen leven. Dat is één van de beste tips die ik ooit gehad hebt. Geld dat op je betaalrekening staat, maak je ongemerkt op. Is het eenmaal weggesluisd naar je spaarrekening, dan is het uit het zicht en kom je minder snel in de verleiding om het uit te geven.

Voorheen was het met sparen mogelijk om een behoorlijk rendement te maken. Door het geld op je spaarrekening te zetten verdiende je makkelijk passief inkomen. Passief inkomen is geld waarvoor je niet hoeft te werken, de rente van de spaarrekening in dit geval. Toch ben ik al vroeg begonnen met beleggen. Ik deed dat voornamelijk via mijn bank en in fondsen van deze bank. Veel tijd heb ik daar niet ingestoken, gewoon automatisch iedere maand een deel van mijn spaargeld beleggen. Op deze manier heb ik naast mijn spaargeld het nodige vermogen opgebouwd.

Je bent financieel vrij als je voldoende passief inkomen ontvangt, waarmee je je uitgaven kunt betalen. Als je in staat bent om je uitgaven laag te houden, dan blijft er meer geld over om te investeren en dus om passief inkomen mee te creëren. Heb je lagere uitgaven dan heb je ook minder passief inkomen nodig om financieel vrij te worden. Bij lage uitgaven snijdt het mes dus aan 2 kanten en gaat financieel vrij worden sneller.

Het is natuurlijk wel zo dat je ook nu een leuk leven wilt hebben en je jezelf niet van alles wilt ontzeggen. Je zult dus voor jezelf de juiste balans moeten zoeken. Ik had veel eerder financieel vrij kunnen zijn, maar ik heb, zeker niet altijd bewust, gekozen voor een boot, meerdere vakanties, uit eten gaan en een groter huis.

Ongeveer 7 jaar geleden ben ik door het boek ‘Rich dad, Poor dad’ van Robert Kiyosaki het principe van passief inkomen echt gaan begrijpen. Het beleggen wat ik deed via de bank in fondsen daar ben ik mee gestopt. Ik ben via een online broker zelf mijn geld gaan beleggen in dividendaandelen. Ik zocht daarbij naar bedrijven die al jaren dividend uitkeren en dit jaarlijks verhogen. Het dividend wat ik ontving werd geherinvesteerd, zodat dit ook weer geld ging maken. Hierdoor ontstaat het rente-op-rente-effect, volgens Einstein het 8e wereldwonder en groeit je geld exponentieel.

Door de aanschaf van een recreatiewoning ontvang ik huurinkomsten, een andere vorm van passief inkomen. Samen met het dividendrendement is dit inkomen voldoende om mijn lasten te betalen en ben ik financieel vrij. Twee jaar geleden is mijn man ook gestopt met werken. Nu is stoppen met werken niet het ultieme doel van financiële vrijheid. Het hebben van de keuze of je, al dan niet volledig, kan stoppen met werken is dat zeker wel. Zo leven wij tegenwoordig 3 tot 4 maanden vanuit een willekeurige plek op de wereld en combineer ik dat met werken. De vrijheid geeft veel ruimte voor een actief leven en stil zitten doen we beiden niet

Financieel vrij klinkt misschien als een onhaalbaar doel. Het is ook niet iets dat je vanzelf bereikt. De huidige rente op de spaarrekening zorgt niet meer voor passief inkomen. Je zal je geld op een andere manier aan het werk moeten zetten. Het is slim om een gedeelte van je spaargeld achter de hand te houden voor vakanties, een nieuwe auto of het vervangen van de wasmachine. Maar het resterende deel kan je beleggen in dividendaandelen. En dat is eenvoudiger dan je denkt.

Ik vind het prettig dat ik passief inkomen ontvang en ook toen dat nog niet voldoende was om al mijn uitgaven van te betalen gaf het mij wel rust. Ik ervaar dat ik steeds minder geld nodig heb en maak bewustere keuzes. Het is onduidelijk wat de toekomst brengt en voor jezelf kunnen zorgen is belangrijk. Als het pensioen en de AOW tegen gaat vallen, dan is het fijn om passief inkomen achter de hand te hebben. Ik zou iedereen aanraden om nu te leven, maar daarbij ook later niet te vergeten. Hoe eerder je begint met investeren, hoe beter de tijd je helpt.

 

Reageer