Where lifestyle meets finance
Liza Foto 1
Inspiratie | Ondernemen

Liza: ‘Een budgetcoach met geldproblemen zou een beetje raar zijn.’

Als budgetcoach doet Liza de Boer (30) uit Maastricht niets liever dan anderen helpen hun financiën op orde te krijgen. Maar het is niet makkelijk om daar je geld mee te verdienen. Gelukkig werken haar financiële skills ook in haar eigen situatie en werkt ze nu aan haar eigen bedrijf.

‘Drie jaar geleden kwam ik door een fietsongeluk zes weken thuis te zitten. Vervelend natuurlijk, maar voor mij had het ook een mooie kant. Omdat degene die het ongeluk veroorzaakt had goed verzekerd was, kreeg ik een smak verzekeringsgeld en daarmee de tijd om na te denken over wat ik eigenlijk wilde. 

Ik werkte als begeleider bij een demente oude dame. Mooi werk, maar eigenlijk wilde ik mensen meer preventief helpen. Tijdens mijn opleiding Social Work had ik een module coaching gedaan, dat vond ik heel leuk. Dus ben ik gaan googlen en kwam een thuisstudie schuldhulpverlening en budgetcoaching tegen. Dingen uit de taboesfeer halen heb ik altijd interessant gevonden en ik zag in mijn omgeving mensen die in de schuldsanering en -hulpverlening hadden gezeten. Ik besloot het verzekeringsgeld in mezelf te investeren en die studie te gaan doen.

Verder lezen: Budgettips voor niet-budget momenten

In oktober 2015 ben ik begonnen met mijn eenmanszaak als budgetcoach. In het eerste jaar hielp ik vooral particulieren die meer grip op hun geld wilden. Maar de particuliere markt is moeilijk. Praten over geldproblemen is een taboe en het probleem is juist dat mensen het lastig vinden op tijd aan de bel te trekken bij iemand als ik zodat ze hun problemen kunnen vermijden. 

Liza-beeld-5.jpg#asset:26035


Dus ook al ging ik vol voor mijn bedrijf, ik moest op mijn spaargeld teren. Gelukkig had ik genoeg gespaard om het een half jaar uit te houden. Zonde natuurlijk, maar ik was wel blij dat ik het had. Twee maanden geleden dacht ik: ik kan nog wel even maar er moet nu iets gaan veranderen. Want een budgetcoach met geldproblemen is wel een beetje raar.

Ik heb vroeger altijd geleerd dat geld niet gelukkig maakt, punt. Maar zelf zie ik het nu genuanceerder: het is een heel fijn middel om dingen mee te doen waarvan ik wel gelukkig word.

Om problemen voor te zijn, besloot ik een BBZ aan te vragen bij de gemeente. Dat is een soort uitkering voor zelfstandigen, maar als later blijkt dat je toch genoeg verdiend hebt, wordt het een lening. In een Facebook live-uitzending liet ik de enorme stapel papieren die ik daarvoor moest invullen zien. Ik legde uit dat ik dat deed om een uitkering achter de hand te hebben voor het geval mijn geld echt opraakte. Maar ik hoopte natuurlijk dat ik het niet nodig zou hebben.

Een businesscoach zag die video. Ze mailde me dat ze me wilde helpen met coaching in ruil voor een wederdienst. Nu monteer ik video’s voor haar en helpt zij mij met het werken aan mijn bedrijf en het ondernemen. Met dank aan haar heb ik nu de knoop doorgehakt dat ik me ga richten op ondernemers. Ook heb ik nu een parttime baan als groepsbegeleider bij een jeugdorganisatie zodat ik mezelf kan onderhouden terwijl ik mijn bedrijf opbouw. Ik heb altijd wel gekeken waar ik kon besparen, daar was ik blij mee toen ik van mijn spaargeld moest leven. 

Liza-beeld-3.jpg#asset:26036

Mijn belangrijkste budgettips? Ik woon anti-kraak, dat scheelt een hoop in de huur. En ik vang het douchewater op voor de planten.

Vorig jaar heb ik meegedaan aan een budgetkring. Dan kom je met een groep mensen wekelijks bij elkaar om te praten over geld, maar ook gedragsverandering en het milieu bijvoorbeeld. Ook wisselen we veel tips uit. Mijn belangrijkste budgettips? Ik woon anti-kraak, dat scheelt een hoop in de huur. En ik vang het douchewater op voor de planten. Als er zeep inzit, spoel ik er de wc mee door. Ook laat ik me altijd knippen bij de kappersschool. Maar de beste tip, die ik ook altijd aan mijn cliënten meegeef, is overzicht is inzicht. Als je niet weet waar je je geld aan uitgeeft, weet je ook niet waar je op kunt besparen.

Verder lezen: Budgettips uit grootmoeders tijd

Mijn doel is financieel onafhankelijk te worden als budgetcoach en Business Budget Buddy. Het is mijn droom dat ik mezelf van dat werk kan onderhouden en op die manier ook particulieren kan helpen die mij niet kunnen betalen.’


Foto's: Prisca Visser

Reageer