Where lifestyle meets finance
Mag Ik Boetevrij Aflossen
Hypotheek | Boetevrij aflossen

Mag ik boetevrij aflossen?

Boetevrij aflossen: wat is het precies, waarom zou je het willen en hoe gaat het in zijn werk? Wij zochten een en ander voor je uit!

Wat is boetevrij aflossen?

Boetevrij aflossen betekent dat je een gedeelte van je hypotheekschuld kunt aflossen zonder dat de hypotheekverstrekker hier een vergoeding of boete voor mag vragen. Omdat je na een aflossing minder rente gaat betalen, 'verdient' een financieel dienstverlener na een vervroegde aflossing minder aan jouw hypotheek. Je snapt het al: de geldverstrekker ziet de inkomsten niet graag dalen. Om de consument te beschermen en toch een mogelijkheid tot aflossen te bieden, zijn er voorwaarden opgesteld zodat jij boetevrij kunt aflossen.

Waarom wil je boetevrij aflossen?

Maar ja, welke voordelen biedt boetevrij aflossen je dan precies?

> Ten eerste kunnen je maandelijkse lasten dalen. Omdat je schuld kleiner wordt, los je per maand minder af. Hierdoor betaal je vaak ook minder rente.

> Het vervroegd aflossen van je hypotheek kan zorgen dat de hoogte van een eventuele restschuld daalt. Stel: je hebt een woning gekocht en een hypotheek afgesloten voor een bedrag van €250.000,-. Door dalende huizenprijzen verwacht je dat je woning bij verkoop nog maar €220.000,- oplevert. Dit betekent dat je bij de verkoop van je woning een restschuld van €30.000,- overhoudt. Door vervroegd af te lossen daalt je totale schuld en valt dus ook een eventuele restschuld lager uit.

> Vervroegd aflossen kan je een zekerder gevoel geven. Het kan zijn (en laten we natuurlijk hopen dat dit niet gebeurt) dat je je baan verliest. Met lagere maandlasten is het dan misschien beter haalbaar om je verplichtingen te voldoen en kun je wel in de woning blijven wonen.

> Heb je veel spaargeld? Dan kan het zijn dat aflossen je meer ‘oplevert’ dan het stallen van het geld op een spaarrekening. Laten we ervan uitgaan dat je een vermogen van €30.000,- hebt opgebouwd en dat hier een rentevergoeding van 1,8% tegenover staat. Daarnaast heb je je hypotheek afgesloten en betaal je hiervoor een rentevergoeding van 3,7%. Kijk, op die manier levert aflossen je een voordeel van 1,9% op.

Waarom niet boetevrij aflossen? 

Natuurlijk zijn er ook redenen te noemen waarom je niet zou moeten aflossen op je hypotheek. Doordat je geld overhevelt van je spaarrekening naar je hypotheek, houd je minder geld over voor andere zaken. Daarnaast krijg je, doordat je minder rente betaalt, ook minder geld terug van de Belastingdienst.

Boetevrij aflossen: hoe werkt het?

Het is wettelijk bepaald dat je jaarlijks een percentage van de hoofdsom van je hypotheek boetevrij mag aflossen. Bij de meeste geldverstrekkers is 10% per jaar gebruikelijk, al zijn er uitzonderingen. Als je wilt aflossen, kun je het beste in jouw hypotheekovereenkomst nagaan wat er voor jou van toepassing is. Hier kun je ook lezen hoe je een boetevrije aflossing kunt aankondigen en vervolgens in gang kunt zetten.

Reageer