Where lifestyle meets finance
Mag Ik Mijn Huis Verhuren
Woning | verhuren

Mag ik mijn huis verhuren?

Lezersvraag: "Mijn vriend en ik gaan samenwonen maar ik wil mijn appartement niet direct opzeggen (wat als het niet goed gaat?). Ik ga dus eerst even proef-samenwonen. Mag ik mijn appartement in de tussentijd verhuren? Of zal ik het gewoon via AirBnB doen?"

Wat slim! Hoewel je verwacht dat alles goed zal gaan is het een fijne gedachte dat je altijd nog terug kunt naar je eigen huis als blijkt dat hij niet 'the one' is. Jouw stulpje ondertussen verhuren kan op twee manieren: een huurder zoeken voor korte duur of je huis verhuren voor een langere periode.

Verder lezen: Dit stel verdiende ruim 10 miljoen in 9 jaar tijd en zo deden zij dit

Voor langere duur 

In je hypotheekakte staat dat je je huis niet mag verhuren. Dat is omdat de bank anders in het meest slechte scenario problemen krijgt met huurdersrechten en ze jouw huis dan 
niet goed kunnen verkopen. Leg voor je gaat verhuren je plannen voor aan jouw hypotheekverstrekker, die is vaak bereid met je mee te denken.
 Zorg ook voor een goed huurcontract en een huurder die betrouwbaar is. Je kunt hiervoor ook een bemiddelingsbureau vragen. Zij stellen goede huurders aan je voor en sommige hebben zelfs de service dat zij het onderhoud voor je bijhouden. Let wel: alles heeft z’n prijs.

Voor kortere duur


Je huis verhuren via AIRBnB of een dergelijke partij kan natuurlijk ook. Hierbij moet je aan een aantal zaken denken. Zo is de aanvullende verzekering vanuit deze organisaties niet volledig dekkend naast jouw inboedelverzekering. Stem dit van tevoren af met jouw verzekeraar. 
Ook kan deze vorm van verhuren best tijdrovend zijn. Je moet snel reageren, zorgen dat het huis schoon is, boekingen bijhouden, etcetera. Doe goed vooronderzoek om te checken of dit echt wat voor jou is. Lees alle tips die op de sites zelf staan en lees ervaringen van anderen die op deze manier een huis verhuren.

Verder lezen: Kopen of toch maar huren?

Geen huurder kunnen vinden, of liever niemand in je huis?

Zorg dan dat je de kosten zo laag mogelijk houdt door bijvoorbeeld je tv/internet abonnement op te zeggen en je maandelijks voorschot voor gas- en elektra terug te brengen. Let op dat je alle stekkers uit de stopcontacten haalt en je de kachel laag zet. Die huurinkomsten zijn fijn, maar niet volledig van jou. Let op dat je een stukje aan de fiscus zult moeten afdragen. Hoeveel dat is, hangt af van jouw totale inkomen.

Reageer