Where lifestyle meets finance
Zwart Inhuren
Hypotheek | Bouwdepot | Zwart werken

Mag je iemand zwart inhuren als je een bouwdepot hebt?

Stel: je gaat je bestaande koopwoning verbouwen of je hebt net een nieuwbouwwoning gekocht. In veel gevallen kun je dit financieren met een bouwdepot die je naast je hypotheek afsluit. Maar mag je hiervoor iemand zwart inhuren? How 2 Spend It zocht het voor je uit.

Wat houdt een bouwdepot precies in?

Laten we eerst nog even terug komen op het bouwdepot zelf, want wat houdt het bouwdepot precies in? Met dit depot financier je dus de kosten van het bouwen van een nieuwbouwwoning (inclusief de bouwgrond) of het verbouwen van een bestaande woning. Hier valt bijvoorbeeld de badkamer onder, maar de rolgordijnen voor dezelfde nieuwe badkamer mag je hier niet uit betalen. Ook de kosten voor een aannemer of een elektriciën kunnen vanuit het bouwdepot worden betaald. Een bouwdepot wordt voor maximaal twee jaar aangegaan en je betaalt alleen rente over het bedrag dat je uit het depot hebt uitgegeven. Heb je na twee jaar het volledige bouwdepot niet opgenomen? Het overgebleven bedrag wordt dan automatisch afgelost op de hypotheek.

Bouwdepot en iemand zwart inhuren, mag dat? 

Het komt voor dat klussen in of rondom het huis zwart worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de klusser geen factuur stuurt, contant wordt betaald en dus ook geen belasting afdraagt over deze inkomsten. Wanneer je met een bouwdepot te maken hebt, ben je echter verplicht om facturen van de werkzaamheden te overleggen aan je hypotheekverstrekker. Op basis hiervan wordt het verschuldigde bedrag vanuit het bouwdepot betaald. Het antwoord of je iemand zwart mag inhuren wanneer je een bouwdepot hebt, is dus ‘nee’. 

Zwart inhuren

Wil jij bepaalde klussen toch ‘zwart’ laten uitvoeren? Lees dan ook even ons artikel ‘Is iemand zwart inhuren handig?’. Hierin vertellen we meer over de risico’s die het met zich meebrengt wanneer je iemand zwart betaalt. 

Heb jij ervaring met het zwart inhuren van iemand? Praat met ons mee en laat je reactie achter onder dit bericht!

Hoera, ons boek 'De Financiele Detox' ligt nu in de winkels. Bestel jouw exemplaar via bol.com!

Reageer