Where lifestyle meets finance
Ananasssss 227X300
Kinderen | Geld

Mama haalt geld uit de muur, toch?

Wie kinderen heeft, loopt vroeg of laat tegen het onderwerp geld, financiële opvoeding en zakgeld aan. Hoe pak je dat eigenlijk aan? Begin je er vroeg mee? Moeten ze er wat voor doen? Kies je een vaste dag?

Geld en ukkies 

Onze kleintjes zien ons steeds geld halen uit de muur. En als je je pasje door een apparaatje heen haalt, krijg je zo een tas vol boodschappen mee. En dat trucje werkt ook bij het kopen van een iPad! Geen wonder dat onze kids dat stukje plastic als een waar stukje magic zien. Hoe zorg je nou dat jouw kind de waarde van geld gaat leren begrijpen?

In de leeftijd van 0 tot 6 jaar heeft het eigenlijk niet zoveel zin om echt een zakgeldbeleid te voeren. Wel kun je er natuurlijk al op een speelse wijze mee omgaan. Een aantal voorbeelden zijn:

Verder lezen: Vanaf welke leeftijd mag mijn kind een bijbaan?

  • Laat je kind muntgeld vasthouden, zodat het tastbaar wordt. Let op dat ze het niet in hun mond stoppen uiteraard: er gaan verhalen dat je het muntgeld dan de volgende dag pas weer terugziet.
  • Laat ze het geld ook eens overhandigen in de winkel.
  • Geef ze wat muntgeld waar ze bijvoorbeeld iets leuks of lekkers voor zichzelf van mogen kopen.
  • Zorg ook dat ze niet gewend raken aan de grootste en duurste cadeaus. Of de meest exotische uitstapjes.

Geld en de basisschool

Op de basisschool Eenmaal in groep 3 veranderen je kinderen razendsnel. Op het moment dat ze ook gaan rekenen en dus wat gaan spelen met cijfers, is het belangrijk om een duidelijk zakgeldbeleid te starten. Waar maak je de afspraken over?

1. Het bedrag

Je kunt dit zelf bepalen. Houdt hiermee rekening met de leeftijd van het kind en uiteraard de financiële mogelijkheden die jullie zelf hebben. Check de website van het Nibud voor het gemiddeld zakgeldbedrag van kinderen van 5 tot 18 jaar.

2. Het tijdstip

Zorg dat dit een vast tijdstip is. Zo hebben ze steeds een vaste periode waarin ze moeten rondkomen van hun zakgeld.

3. Vorm

In deze leeftijdsfase is contant geld de beste vorm. Kinderen leren dat het steeds minder wordt als je er wat van uitgeeft. Ze zien letterlijk wat er gebeurt. Dit is ook handig voor het volgende punt: sparen.

4. Bepaal een verhogingsmoment 

De verjaardag, nieuwjaar, of een ander moment. Kom dit ook na. Het is belangrijk dat je een betrouwbare financiële partner bent naar je kind toe.

5. Maak een budget

Maak een lijstje waar ze hun zakgeld voor willen gebruiken. Zo hebben ze een duidelijk bestedingsdoel. Bespreek ook wat er minimaal betaald moet worden van het zakgeld.

6. Sparen

Zorg dat je kind leert sparen. Geef hem of haar hiervoor verschillende spaarpotjes en spreek de verschillende doelen af. Een voorbeeld van zo’n doel is cadeautjes.

7. Laat ze fouten maken

Als een kind het uitgeeft aan een ander doel, of het komt niet uit, maak het bespreekbaar. Zet er geen straf tegenover, maar vul het ook niet aan.

8. Tegenprestatie 

In deze fase is het voor een kind echt een leermiddel en hoef je er niet perse een tegenprestatie (zoals een klusje voor te vragen). Het besef dat je moeten werken voor je geld, komt later. Wat je wel kunt doen is een extraatje geven als beloning wanneer je kind je goed geholpen heeft of een goed rapport heeft gehad.

Verder lezen: Rapportgeld: ja of nee?

Geld en 13 zijn

Vanaf 13 begint het feest! Vanaf het moment dat je kind ongeveer 13 is, mag je hem of haar wat meer verantwoordelijkheid gaan geven. Lastig, want dit is ook het moment dat de vriend(inn)en wat meer invloed krijgen en je dus moet hopen dat je kind de juiste keuzes maakt. Maar fouten maken mag, maar maak ze wel bespreekbaar.

Zorg dat geld nooit een taboeonderwerp wordt in je gezin en dat het voor je kind een manier blijft om te leren. Vanaf een jaar of 15 mogen je kids officieel gaan werken. Je kunt vanaf 13 jaar al wel gaan beginnen met het echte heitje-voor-een-karweitje. Eindelijk die auto weer stralend schoon ;).

Wat zijn jouw tips voor alle vrouwen die nu worstelen met zakgeldissues?

Reageer