Where lifestyle meets finance
Michele Sparreboom
Michèle Sparreboom

Michèle Sparreboom

Michèle Sparreboom is ondernemer, inspirator, spreker, blogger, vlogger en initiatiefnemer van You&Mies Foundation i.o. Ze kreeg bekendheid door zonder geld, kennis en ervaring, maar met projecten als ’social media in 30 dagen’ en ’100 dagen Passie, Poet en Plezier’, haar eigen bedrijf op te zetten net voordat ze de sociale dienst in zou draaien. Ze werd door het blad Vrouw&Passie genomineerd als Inspirator 2013 en werkte mee aan het boek ‘Jij Bent Bijzonder’ van Esther Jacobs en Josje Feller.

Meet Michèle (met één L) Michèle. “Mijn leven heeft mij behoorlijk uitgedaagd, doordat ik bijna alles verloor, wat ik kon verliezen. Ik grap wel eens, dat ik Olympisch Goud behaald heb op het onderdeel “hoe overleef ik een crisis”. Ze kreeg een auto-ongeluk, werd afgekeurd, verloor al haar geld, vele dierbaren en zelfs haar gevoel van identiteit en veiligheid. In het oog van haar eigen orkaan was het een seconde heel stil en leerde zij de belangrijke levensles: “Je bent niet wat je hebt, Mies. Als alles wegvalt, dan heb je nog steeds jezelf. Zorg dat je heel oké wordt met wie je bent”. Zelf zegt Michèle over dit moment: ‘Alsof ik ineens begreep dat dit leven een bedoeling heeft met mij”. Die nieuwsgierigheid naar zichzelf, werd de kick-start van haar inspirerende ontdekkingstocht met vele ontmoetingen, daadkracht en wijze lessen. Een transformatie van een leven van omslagpunten, naar een leven als succesvolle Rotterdamse ondernemer en een vrouw met een passie en een missie, die ECHT een verschil wil maken voor zichzelf én haar omgeving. “En dat is wat mij van dag tot dag inspireert. En zo bleek mijn grootste nachtmerrie de kick-start van mijn droom te zijn.” Een prachtige vrouw met een krachtige aanstekelijke energie. En een bezige dame, want naast haar rol als ondernemer en spreker, start Michèle (met haar You&Mies Foundation) binnenkort haar eigen talkshow in Rotterdam en vanaf december ook een prachtige online magazine. Hoogste tijd om haar even te spreken.

Je bent onder andere een spreker. Waar spreek je over? 

Als spreker, blogger, vlogger, deel ik mijn real-life avonturen en levenslessen, die ik onder-weg leer als mens en in mijn ondernemerschap. Mijn eigen ervaringen zijn mijn voedingsbodem. Daar spreek ik over. Ik verbind mensen met elkaar en met verhalen. Ik overtuig niet, ik deel. Openhartig, kwetsbaar, maar ook met een flinke dosis humor, een vleugje zelfspot en een no-nonsense mentaliteit. In de hoop dat het mensen inspiratie, lucht, moed en daadkracht geeft. Ik spreek en schrijf voor hele uiteenlopende groepen. Alles tussen trainings- & maatpakken…. en naaldhakken in. Ik laat zien hoe ik omga met waar ik naartoe onderweg ben, welke uitdagingen ik tegenkom en hoe ik mezelf daarin inspireer en ontdek. Ik hoop dat anderen zichzelf in mijn verhaal herkennen. En dat zij de dingen die ook voor hen gelden eruit halen om in zichzelf en hun mogelijkheden te gaan geloven en vervolgens te gaan groeien.” Stap voor stap van ‘stuck’ naar stralend.

Mijn boodschap is: neem het heft in eigen handen en inspireer jezelf. Wees trouw aan wat jij komt doen in deze wereld. Kleine stapjes. Je hoeft niet alles in één dag te doen en je hoeft niet alles in een keer helemaal perfect te doen.
Michèle Sparreboom

Wat doe je?

Ik ben die ‘levensbackpacker’ die je op je pad tegenkomt. Die zegt: „Joh, ik ben nou toch ergens geweest. Moet je horen wat ik heb beleefd! Het was een behoorlijk goed avontuur. Ik ben door ruige dalen getrokken. Ik heb middenin die arena gestaan en daar dapper vele beren verslagen. Ja, het was best eng. Ik twijfelde ook wel eens of ik er heelhuids uit zou komen, maar ik had ook metgezellen en ontmoette onderweg wijze mensen. Zij gaven mij te eten en wezen me de weg. Ik reisde over onbekende wegen en nooit eerder betreden paden, maar wat ik toen zag, dat verwondert mij nog iedere dag.” Mensen anders laten denken, nieuwsgierig maken naar zichzelf, inspireren om zelf in actie te komen en bemoedigen om je eigen obstakels te overwinnen. Ik zeg wel eens: “We zijn allemaal uniek, maar onze shit niet”. Mijn boodschap is: neem het heft in eigen handen en inspireer jezelf. Wees trouw aan wat jij komt doen in deze wereld. Doe iedere dag meer van wat je wel wilt en waar je in gelooft. En een beetje minder van wat je niet meer wilt. Kleine stapjes. Je hoeft niet alles in één dag te doen en je hoeft niet alles in een keer helemaal perfect te doen. Je bent onderweg. Je komt er wel. We maken het een idee, droom of plan vaak te groot, waardoor we nooit een stap zetten. Zoals het maken van een wereldreis. Ik hoor veel mensen zeggen dat ze hiervan dromen. Maar is dat echt zo? Ben je bereid om alles voor een langere periode achter je te laten, heen en weer slepen met je spullen, van alles te regelen, etc. Of verlang je eigenlijk gewoon naar een beetje meer rust, ruimte, vrijheid en vrije tijd. Als dat het is, dan hoef niet perse op wereldreis. Dat ligt iedere dag al binnen handbereik. Je kunt dat ook op een andere manier bereiken. Neem gewoon een stap. Ontdek. Ervaar. Als je niet happy bent met wat je doet, ga onder-zoeken wat je kunt gaan doen om het te veranderen. Neem die eigen verantwoordelijkheid. Ga op zoek naar de ’ja’, laat je verwonderen door het ’hoe’. Daar bedoel ik mee: het ‘hoe’ ziet er niet altijd zo uit als dat jij denkt. Het kan ook anders en zelfs ook nog beter dan jij van tevoren bedenkt. Blijf nieuwsgierig. Ik had nooit durven hopen, dromen en geloven waar ik nu sta, maar ik sta er wel en dat maakt me trots en dankbaar. Zeker omdat ik weet waar ik vandaan ben gekomen.

Mijn boodschap is: neem het heft in eigen handen en inspireer jezelf. Wees trouw aan wat jij komt doen in deze wereld. Kleine stapjes. Je hoeft niet alles in één dag te doen en je hoeft niet alles in een keer helemaal perfect te doen.
Michèle Sparreboom

Waar haal jij zelf je dagelijkse dosis inspiratie vandaag?

Ik haal mijn energie uit ontmoetingen met mensen en hun verhalen. Maar inmiddels ook uit mijzelf. En op mijn fiets door Rotterdam reizen. Nieuwe initiatieven ontdekken en de verandering zien. Het inspireert en ontroert mij mateloos om te zien, hoe deze stad iedere dag meer en meer tot leven komt. Want ik weet waar het vandaan is gekomen. En het maakt me trots om te zien waar ze nu staat. Ondanks alle meningen van buitenaf in de afgelopen jaren. Het ‘lelijke eendje’ Rotterdam is in zichzelf blijven geloven. En ineens is daar het kantelpunt en wordt ze gezien door haar kracht en schoonheid. Hoe metaforisch is dat!

Wat is geld voor jou en in jouw werk?

Het financiële aspect van mijn werk is een heel proces geweest. Ik ben een ondernemer. In feite BEN ik mijn eigen product/dienst. Ik verkoop mijn inspiratie, verhalen en ervaring. Het is niet makkelijk om hier een prijskaartje of businessmodel aan te hangen. In het begin heb ik daar best wel mee geworsteld. Op een gegeven moment heb ik de stoute schoenen aange-trokken. En een accountant van een multinational gevraagd; leer me dit kunstje. Leer mij hoe ik mijn bedrijf kan laten groeien. Daar heb ik heel veel aan gehad. Wat ik veel vrouwelijke ondernemers om me heen hoor zeggen is: “ik hoef er niet rijk van te worden”. Ze rekenen slechts kostendekkend, maar daar komt geen financiële groei uit voort en dus ook geen groei voor je bedrijf. Ik zou iedereen willen meegeven dat voor jezelf zorgen ook betekent zorgen voor je eigen groei en financiële stabiliteit. Ook in het financiële moet je eigen verantwoordelijkheid nemen. Als je niet weet hoe dat werkt, ga leren van de besten. Doe er wat aan. Het geeft je wortels. En daarmee geeft het jou vleugels!

Mies, we horen dat je op 28 oktober start met je eigen talkshow! Tell us more!

“Ja, leuk hè?! Ik kom zoveel bijzondere en inspirerende mensen onderweg tegen. Gewone mensen met een bijzonder uit-het-leven-gegrepen verhaal, die een verschil maken. Voor zichzelf en de wereld om hen heen. Authentiek, recht-uit-het-hart en met humor. Het zijn verhalen waar ik keer of keer zo enorm veel van leer. Ik wil de wereld een stukje mooier maken door die verhalen zichtbaar te maken voor iedereen. Ik ontdekte dat veel mensen die verhalen niet te horen krijgen en daarom besloot ik met de You&Mies Foundation i.o. zelf die brug te bouwen. Wij geloven in de kracht van verhalen delen om mensen te inspireren. Om mensen nieuwsgierig te maken, te inspireren, ze verder te laten kijken en ze te verwonderen. En vooral om deze hele ‘gerse’ echte verhalen te laten horen en mensen met elkaar te verbinden. En de mensen te laten zien: ”Maak zelf HET verschil! Het kan wel. ECH wel!” In co-creatie met ‘mijn mannen’ van Jong&Goed zijn we op zoek gegaan naar diverse laagdrempelige manieren om dit in de wereld te zetten. Dat doen we o.a. door het organiseren van pop-up huiskamer-events, de talkshow en vanaf december ook het You&Mies online magazine. Het belooft een inspirerende ontdekkingstocht te worden langs mooie mensen, gave initiatieven en hun verhalen.

Wat is het grootste compliment dat iemand jou kan geven?

Als ik na een jaar iemand tegen kom die zegt “dankzij jouw verhaal ben ik weer gaan geloven in mijzelf, heb ik het heft in eigen handen genomen en ben ik dit of dat gaan doen”. Dat raakt mij en ontroert mij. Iedere keer weer. Dat is waarom ik doe wat ik doe. Ik wil mensen moed, geloof, inspiratie en soms een schop onder hun kont meegeven. En laten zien, dat ongeacht jouw situatie, er zoveel meer in jou zit. Maar dan moet je wel zelf in actie komen!

Meer weten over Michèle? Kijk op http://michelesparreboom.nl En volg haar op Facebook en Twitter!


Reageer