Where lifestyle meets finance
Schenkbelasting
Geld | schenken | belasting

Moet ik schenkbelasting betalen als ik de schuld van mijn vriend aflos?

We kregen de volgende vraag van iemand:

“Heeft de schenkbelasting ook invloed op het aflossen van de studieschuld van mijn vriend? Mijn vriend heeft een studieschuld van €20.000,-. We willen binnenkort samen een huis gaan kopen, maar voordat wij dit doen willen wij de studieschuld aflossen. We weten nog niet zeker hoe wij dit moeten aanpakken. Ik zou nu de helft van de schuld al kunnen aflossen. Moet er dan schenkbelasting betaald worden als ik €10.000,-aan de DUO wil overmaken om zijn schuld gedeeltelijk af te lossen? Wij zijn geen fiscale partners.”

Dit is een super goede vraag natuurlijk en het wie weet loop jij ook wel met deze vraag? We besloten daarom om er wat dieper op in te gaan. Te beginnen met wat algemene info rondom schenken:

Wat is een schenking?

Een schenking kan zijn wanneer je geld van iemand ontvangt (of zelf geeft). Houd er rekening mee dat er meer situaties onder de noemer ‘schenking’ vallen volgens de Belastingdienst, zoals wanneer de ontvanger daar rijker van wordt en de gever armer. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je iemand geld leent zonder daar geld voor te vragen. 

Wat is schenkbelasting?

Over het bedrag dat je geschonken krijgt, betaal je belasting. Hoeveel je moet betalen, kun je berekenen met de tool van de Belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/schenkbelasting/.

Vrijstellingen

Of je het volle pond moet betalen, hangt af van de vraag of je recht hebt op een vrijstelling. Er zijn er een aantal:

De algemene vrijstelling: je mag jaarlijks EUR 2.122,- belastingvrij ontvangen per jaar. 

Vrijstelling schenking aan kinderen: je mag jaarlijks EUR 5.304,- belastingvrij van je ouders ontvangen. 

Voor de mensen tussen 18 en 40 jaar zijn er ook nog diverse vrijstellingen:

Eenmalige (hogere) vrijstelling algemeen:

Voor kinderen tussen 18 en 40 jaar, is er nog een extraatje. Je ouders mogen je dan namelijk één keer, dus niet jaarlijks, een hoger bedrag schenken van €25.449,- (2016). Goed om te weten: dit geldt ook als je partner tussen 18 en 40 jaar is en jijzelf niet.

Vrijstelling voor je studie of huis:

En als jouw ouders echt goed in de slappe was zitten (en je tussen 18 en 40 jaar bent), is dit ook nog een tip. Als je het geld namelijk gebruikt voor je studie of je huis, mag je eenmalig zelfs €53.016,- (2016) belastingvrij ontvangen.

Nog meer vrijstelling voor je huis in 2017!

Vanaf 2017 mag je zelfs EUR 100.000,- belastingvrij ontvangen als je het besteedt aan je huis. En dat is niet alleen de aankoop, maar ook een verbouwing of onderhoud van je huis, het aflossen van je hypotheek of restschuld en eventueel de aankoop van bijvoorbeeld erfpacht. En dat is niet alleen goed nieuws voor de mensen met rijke ouders, maar ook als je een suikeroom of -tante hebt of iemand anders die je dit wilt geven. Het geldt namelijk voor iedereen!

Het antwoord

Om dus antwoord te geven op de lezersvraag, kunnen we eigenlijk wel zeggen dat de kans groot is dat er schenkbelasting betaald moet worden. Het is slim om even te berekenen hoeveel middels bovengenoemde tool. Wellicht wilden jullie deze aflossing doen, omdat de hoogte van de studiefinanciering effect heeft op de hoogte van de hypotheek die je kunt lenen. Het is de vraag of het slim is om dat te doen. Niet alleen vanwege de lage rente op de studielening trouwens, maar houd er ook rekening mee dat je bij het kopen van een huis voldoende eigen geld moet hebben om de koperskosten grotendeels te kunnen betalen en bovendien wil je het misschien ook nog leuk inrichten. Bespreek eens met een financieel adviseur wat in jullie situatie slim is om te doen. Houd er wel rekening mee dat zo’n gesprek geld kan kosten. Succes!

Heb jij ook een vraag en vind je het leuk dat wij het antwoord schrijven? Mail dan je lezersvraag naar info@how2spendit.nl.

Reageer