Where lifestyle meets finance
Hoofdbeeld Svenja
Schulden | Inspiratie | Svenja

Na 3 jaar schuldsanering is Svenja schuldenvrij!

Er heerst nog altijd een taboe op het hebben van schulden. Gelukkig zijn er mensen die dit taboe durven doorbreken door open te zijn over hun schuldenproblematiek. Svenja Tillemans is zo iemand. Toen haar speelgoedwinkel vijf jaar geleden failliet ging, belandde ze in de schuldsanering. De afgelopen jaren schreef ze hiervoor meerdere blogs over voor How 2 Spend It. En nu is er goed nieuws! Onlangs heeft de rechter haar namelijk schuldenvrij verklaard. Wat een geweldig begin van het nieuwe jaar! Tijd om even bij te kletsen.

Svenja, hoe is het nu met je?

“Harstikke goed. Na 3 jaar schuldhulpverlening ben ik sinds 01 januari 2018 schuldenvrij! Wat mijn maandelijkse inkomsten betreft verandert er niet eens zoveel, maar de wetenschap dat ik nu geen schulden meer heb is een enorme opluchting voor mij. Verder gaat het ook echt goed. Ik werk nu parttime en daarnaast ben ik druk met mijn eigen platform voor Formule 1 vrouwen (waarover straks meer). Dat gaat echt hartstikke goed!”

Verder lezen: Het leven is mooi - ook al zit je in een faillissement.

 Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?

Toen mijn winkel vijf jaar geleden failliet ging, had ik het erg moeilijk. Die winkel was toch mijn kindje. Dat deed pijn. Wat de schuldsanering betreft viel het eigenlijk wel mee. Ik heb me al die jaren netjes aan alle regels gehouden en ik deed wat er van me verwacht werd. Wat dat betreft was het niet moeilijk. Ik had ook een hele fijne bewindsvoerder, dat was ook prettig. Deze periode heeft me ook veel geleerd. Ik ben handiger geworden met geld. Maar na 5 jaar kan ik het hoofdstuk ‘schulden’ eindelijk afsluiten.

Wat me wel tegenviel was dat mensen heel snel de stempel “mislukt” op je plakken als je schulden hebt. Dat heeft mij heel erg geraakt. Ik heb heel erg gevochten tegen het hokjes denken. Dat is ook de reden waarom ik altijd open ben geweest over mijn situatie.”

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je schuldenvrij was?

“Ik kon het eerste bijna niet geloven. Maar toen ik de officiële brief op de mat kreeg, was het ineens echt. Een paar dagen later zei ik tegen mijn leidinggevende: “sorry dat ik afgelopen week een beetje afwezig was, maar ik kreeg te horen dat ik schuldenvrij ben.” Toen sprak ik het toen eigenlijk voor het eerst hardop uit. Het voelde letterlijk alsof er een last van mijn schouders afgleed. Toen kwamen de tranen. Een moment van ontlading. Vervolgens moest mijn leidinggevende ook huilen. Stonden we samen te huilen!” 

En inmiddels heb je ook een baan!

“Dat klopt! Sinds september werk ik parttime bij PostNL. Ik heb best lang niet gewerkt en dit is een mooie gelegenheid om het werken weer langzaam op te bouwen. Ik heb een rustige baan en ik heb het enorm naar mijn zin. Als ik thuis kom ben ik druk met de Formule 1 vrouwen. Dat is weer een stuk hectischer. Een leuke balans dus. Alleen verdien ik (vooralsnog) geen geld met de Formule 1 vrouwen. Voor nu ben ik dus op zoek naar nog een baantje erbij voor 1 of 2 dagen in de week. Mijn doel is namelijk om in januari 2019 volledig zonder de bijstand te starten.” 

Vertel eens wat meer over de Formule 1 vrouwen?

“De Formule 1 is echt mijn passie en binnen de Formule 1 was er eigenlijk nog niets specifiek voor vrouwelijke fans. Ik heb dus een blog waar ik over de Formule 1 schrijf. Dat ging zo goed, dat ik ook ben begonnen met het organiseren van uitjes. Vorig jaar gingen we met 25 dames naar de race in Spanje. Deze zomer gaan we met 50 vrouwen naar de race in Hongarije. Binnen twee jaar heb ik een ledenbestand van 1525 vrouwen opgebouwd. De jongste is 22, de oudste is 73 jaar.”

En ook hier neem je learning uit je eigen ervaringen met schulden mee? 

 “Inderdaad. Ik wil namelijk dat de uitjes die ik met de Formule 1 vrouwen organiseer voor iedereen financieel haalbaar zijn. Daarom mogen de dames bij mij in delen betalen. Dat is vrij uniek, maar ik vind het belangrijk. Ik weet namelijk hoe het is als je iets heel graag wil, maar het niet in één keer kan betalen. En tot nu toe gaat dat hartstikke goed.”

Verder lezen: Tips om door te zetten bij het aflossen van je schulden

En je wil ook nog een oproepje doen?

“Yes! Ik doe de Formule 1 vrouwen dus helemaal op vrijwillige basis. Ik wel er uiteindelijk wel iets aan verdienen, maar ik wil het de eerstkomende jaar gewoon nog even kijken hoe het loopt. Ik wil de prijzen voor de vrouwen wel laagdrempelig houden en ik wil zo nu en dan iemand die het financieel gezien niet breed heeft de kans geven om ook eens mee te gaan. Daarom ben ik op zoek naar sponsoren die vriend willen worden van de Formule 1 vrouwen. Dat kan al vanaf 100,- euro. Je krijgt er dan reclame voor terug op onze website, maar je komt ook op de goodiebags die de vrouwen meekrijgen bij onze uitjes. En je wordt in alle updates meegenomen. Indien er ondernemers zijn die interesse hebben, stuur gerust een mailtje naar formule1vrouwen@gmail.com.”

Dankjewel Svenja voor je openheid. Jij rondt je periode met schulden nu af. Wil je nog iets meegeven aan mensen die nu in de schulden zitten en het moeilijk hebben?

" Wat ik vooral mee wil geven is: schaam je niet dat je schulden hebt en verzwijg het ook niet. Ondanks dat je in een hokje wordt geplaatst, is er altijd meer begrip als je gewoon open en eerlijk bent over jouw situatie. Je zult zien dat je niet de enige bent. Het feit dat je hulp zoekt om je schulden aan te pakken is juist een felicitatie waard. Problemen erkennen en aanpakken is namelijk de eerste stap naar een nieuw begin!

Foto: Dennis van Loenhoud Formule 1.

 

Reageer