Where lifestyle meets finance
Netwerken Als Introvert
Ondernemen | Netwerken

Netwerken als introvert

Netwerken: een ietwat breed begrip, maar vaak gebruikt om bepaalde evenementen te beschrijven. Evenementen of ‘borrels’ waar je heen gaat om nieuwe mensen te leren kennen binnen een bepaald vakgebied of een branche en natuurlijk om huidige contacten te onderhouden. Niet altijd even makkelijk… zeker niet als je een introvert persoon bent, want hoe stap je zomaar op iemand af? En wat vertel je dan over jezelf? Als introvert persoon kan ik je vertellen, alleen er over nadenken kan me al nerveus maken.

Maar, zo zwart-wit als het vroeger was is het natuurlijk allang niet meer. Er zijn talloze manieren van netwerken, veel meer plekken waar je terecht kunt en met de juiste tools kun jij als introvert (of extravert met ietwat introverte kenmerken op dit gebied ;-)) ook de juiste mensen ontmoeten! 

Het verschilt tussen introverte en extraverte personen

Voordat ik een aantal tips en mogelijkheden met jullie deel is het goed om eerst eens te kijken naar de begrippen introvert en extravert. Want: wat betekent het nou precies? Over het algemeen kunnen we zeggen dat een extravert persoon zijn of haar energie naar buiten richt en een introvert persoon naar binnen. Dat betekent dat een extravert persoon energie krijgt van het zijn met anderen en dat het een introvert persoon energie kost om met anderen te zijn. Helemaal op het gebied van grote groepen en het omgaan met onbekende mensen zie je het verschil vaak goed: de extraverte persoon is als een vis in het water en de introverte persoon kijkt eerst eens goed de kat uit de boom óf heeft zichzelf inmiddels ander gedrag aangeleerd maar moet daarna wel even een avondje of dagje bijkomen (Meer weten over de psychologie hierachter? Sigmund Freud en Carl Jung hebben er veel over geschreven).

Introvert zijn is niet hetzelfde als verlegenheid. Er zijn genoeg mensen die spontaan overkomen, van zich laten horen in groepen en dus extraverte trekken vertonen. Dat betekent echter niet dat alle mensen die dit doen er ook energie van krijgen. Er zijn introverte mensen met extraverte trekken en extraverte mensen met introverte trekken. Het is interessant voor jezelf eens na te gaan hoe jij past binnen deze categorieën. Het fijne is: er is geen goed of fout antwoord, maar door je bewust te zijn van wat jouw energie geeft en wat niet kun je er meer bewust mee omgaan.

Verder lezen: Deniece: 'Zo wordt netwerken nuttig én leuk'

Tips voor netwerken als introvert persoon

Let’s get to it. Met deze tips maak je het netwerken een stukje makkelijker!

  1. Netwerk online. Volg op Social Media de personen die je bewonderd, mensen waarmee je graag zou willen werken of anderen die je om zakelijke redenen graag zou willen leren kennen. Wees niet bang om reacties achter te laten; meng je in het gesprek. Ook kun je deze mensen best eens een mailtje sturen met een vraag, opmerking of uitnodiging; de meesten vinden dit alleen maar heel erg leuk!
  2. Zoek contact met mensen in de buurt. Werk je bijvoorbeeld zelfstandig? Nodig een aantal concullega’s uit en werk een dagje samen in een koffietentje. Omdat jullie in dezelfde branche werken of hetzelfde vak beoefenen zijn er gespreksonderwerpen in overvloed!
  3. Kies de juiste netwerkevenementen. Er zijn er tegenwoordig zoveel verschillende soorten; zoek er eentje die bij je past. Netwerkborrels worden soms ook gecombineerd met lezingen, kun je gelijk even socializen met je buurman of -vrouw.
  4. Neem iemand mee, dat maakt het altijd makkelijker. Wees wel een beetje streng voor jezelf en zorg dat je niet de hele avond alleen met z’n tweeën staat ;-).
  5. Volg workshops of trainingen; een leuke vorm van laagdrempelig netwerken, omdat je samen een bepaald proces doorloopt.
  6. Organiseer zelf iets. Natuurlijk brengt dat het nodige werk en durf met zich mee, maar je zult zien dat mensen op jou afkomen in plaats van andersom.

Verder lezen: Hoe haal je alles uit je LinkedIn? Anoek van LinkedIn vertelt het ons

Om Nike dan maar even te quoten ter afsluiting: Just do it! Dingen buiten je comfortzone zijn meestal zeer de moeite waard. Zelf gaat het me steeds makkelijker af en heb ik bovendien een aantal hele fijne vrienden overgehouden aan zakelijk netwerken: het is het zo waard! Je kan het!

Reageer