Where lifestyle meets finance
Wat Is Crowdfunden
Investeren | Crowdfunden

Niet sparen, maar crowdfunding

Ik heb wat spaargeld. Nu is de luxe vraag: wat doe ik ermee? Natuurlijk kan ik sparen, maar ik kan er ook mee crowdfunden. Ik zocht uit of dat wat voor mij is.

De spaarrente is nog altijd erg laag, dus voor de rente hoeven we ons geld niet meer op te potten. Ik krijg ook massaal van banken de mailtjes of ik misschien bij ze wil komen beleggen en allerlei leuke beleggingsfeestjes wil bijwonen. Ik ben echter eens gaan kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn om iets goeds te doen met mijn zuurverdiende centen. Ik kwam erachter dat er vele leuke dingen zijn, maar ik ben eens begonnen met crowdfunding.

Verder lezen: Tips voor een succesvolle crowdfunding campagne

Wat is crowdfunding eigenlijk?

De naam zegt het al een beetje: een bedrijf, stichting, vereniging of particulier kan de ‘crowd’ (jij en ik dus) vragen om hen te helpen om in hun financieringsbehoefte te voorzien. Het hoeft echt niet altijd een nieuw of creatief bedrijf te zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan bedrijven die willen doorgroeien, uitbreiden of een particulier die een liefdadigheidsactie wil opzetten.

Er zijn drie vormen:

  1. Donatiemodel. Hierbij geeft de investeerder geld vanuit liefdadigheid en verwacht er dus niets voor terug.
  2. Naturamodel, ofwel sponsoring. We denken bij funding al snel aan geld, maar soms heeft de ander een andere behoefte of wil iemand wel helpen, maar niet in geld. Je ziet vaak dat er dan bijvoorbeeld wordt gewerkt met een naamsvermelding. 
  3. Commerciële model. Dat is het model waar ik eens kennis mee heb gemaakt en wat steeds populairder wordt. Ook hierin heb je weer verschillende vormen, die je grofweg kunt opdelen in: je leent geld of je wordt aandeelhouder. In dit artikel richt ik me op het (uit)lenen van geld via crowdfunding.

Waarom crowdfunden?

Er kunnen diverse redenen zijn om dit te doen. De belangrijkste zijn: 1. de rente is vaak hoger dan op je spaarrekening (indien er een rente-vergoeding is), 2. je helpt bij de totstandkoming van een initiatief dat je erg leuk vindt, 3. je draagt op een positieve manier bij aan de maatschappij of de natuur, 4. soms krijg je er iets voor terug dat je graag wilt hebben. 

Crowdfunding: hoe kun je het aanpakken?

Er zijn diverse sites waar je even een kijkje kunt nemen om kennis te maken met dit nieuwe fenomeen. Denk aan Crowdaboutnow, One Planet Crowd,  Share2start, Symbid en Wekomenerwel. Alle sites hebben het je makkelijk gemaakt. Even een accountje aanmaken en funden maar! Betalen gaat via Ideal, dus voor je het weet ben je een heuse ‘investeerder’.

Hoe gaat het dan verder?

Iedere crowdfundingsactie heeft een sluitingsdatum: de datum tot wanneer je mee kunt funden. Ook hebben ze van tevoren een doelbedrag bepaald, zoals: we hebben EUR 100.000,- nodig. Vaak heeft de ondernemer ook een filmpje gemaakt waarin hij of zij uitlegt wat het project precies inhoudt. Als het doelbedrag op de sluitingsdatum is behaald, gaat het project door: de ondernemer kan aan de slag! Is het niet behaald, krijg je je geld terug. Je geld staat in de tussentijd op een speciale rekening, ook wel derdenrekening genoemd, waar het geld bewaakt staat te wachten op een go/no go.

Verder lezen: Investeren? Joella gaat voor duurzaam

Mijn avonturen!

Zoals je wellicht weet, ben ik een heuse foodie. En niet zomaar een: zo eentje die van allemaal vage dingen houdt, zoals mijn Jeroen altijd zegt. Tijdens mijn crowdfundingtour kwam ik dan ook de volgende twee projecten tegen die ik niet kon weerstaan:

  1. Healthbox. Er zit sowieso een potje multivitamines in, waardoor je volgens hen al bijna je abonnement er uit hebt. En dan nog 4 tot 5 andere leuke goodies, dus ik ben benieuwd wanneer de postbode me verrassen komt!
  2. Zeewierpasta van Sea More. Tagliatelle, maar dan van zeewierslierten. Het water loopt me nog niet echt in de mond, maar ik ben wel heel nieuwsgierig. Als gezond en lekker hier worden gecombineerd, ben ik in ieder geval 1 van de eerste believers geweest :)

Dit zijn dus twee voorbeelden waar ik eigenlijk zelf iets koop wat ik graag wil hebben en waarbij ik het gaaf vind om het mede mogelijk te maken dat zo’n initiatief van de grond komt. Als het van de grond komt, want bij de Healthbox zijn er nog niet genoeg funders, dus dat is nog even spannend tot de sluitingsdatum. Nederland gaat wel massaal voor de zeewierslierten, want die actie is al behoorlijk geslaagd!

Een andere vorm van Crowdfunding waar ik al langer bij betrokken ben, is Lendahand. Hierbij investeer ik in MKB’ers in Ghana, Colombia en de Filipijnen. MKB’ers inderdaad: Lendahand is niet gericht op starters, maar juist op bedrijven die door willen groeien. Je mag hier zelf kiezen in welk bedrijf (en dus ook welke ondernemer) jij je geld wilt investeren en uiteraard heb ik er voor gekozen om vrouwelijke ondernemers te helpen om hun bedrijf uit te breiden. Zo help je indirect ook hun omgeving, die daardoor werk, inkomen en brood op de plank hebben. Dat is nou typisch een voorbeeld van een initiatief dat ik gekozen heb om iets te doen voor een ander. En ja, daar krijg ik een betere rente voor dan op mijn spaarrekening: ik krijg hier namelijk 3% en soms zelfs 4% op mijn investeringen! ;)

Welke risico's zijn er aan crowdfunding verbonden?

Het klinkt allemaal leuk natuurlijk, maar ja… Er zit wel een risico aan verbonden. Net als met beleggen eigenlijk. De reden is dat de ondernemer waar jij geld aan hebt geleend failliet bijvoorbeeld kan gaan of tegen andere problemen aan loopt. Denk bijvoorbeeld aan mijn investering in de Filipijnen, waar ik en de ondernemer het risico lopen op allerlei natuurgeweld. Het voordeel is hier dat je kunt kiezen hoe groot jouw risico mag zijn. Beleggen gaat al snel voor grotere bedragen, maar bij mij ging het hier nu om bedragen variërend tussen 20 en 100 euro. En bovendien word ik er gewoon erg blij van om deze mensen te helpen en er zelfs wat mee te verdienen.

Heb jij ook wel eens bijgedragen aan een crowdfunding? Laat me weten wat voor project jij hebt gekozen! En of je er net zo enthousiast over bent als ik!

Reageer