Where lifestyle meets finance
Pexels Photo 1345082
Geld l Besparend

No Spend November: Zo maak je je eigen regels

November is in aantocht. En dat betekent voor mij: No Spend November. Doe je mee? Ik deel in deze post welke regels ik voor mezelf heb bedacht. En help jou om jouw eigen regels op te stellen.

Ik typ dit vanaf mijn vakantie op Ibiza. Superfijn is het hier, maar niet goedkoop. Nu hebben we twee kleine kinderen dus zit ik niet iedere avond uitgebreid te dineren op het strand (I wish!). Toch is twee weken weg met zijn vieren een aanslag op mijn spaargeld. Geen ramp, hoor. Daar is spaargeld ook voor. Maar met de dure maand december in aantocht, zou een beetje extra financiële spek op de botten wel fijn zijn. Dus… doen wij thuis mee aan No Spend November. Mijn collega-blogger The Happy Financial doet dit ieder jaar en dit jaar sluit ik me met mijn platforms How 2 Spend It en PorteRenee bij aan.

Zoals Marjan in haar blog al schrijft: de regels voor No Spend November bepaal je zelf. Sommige mensen zijn keihard en geven alleen nog geld uit aan boodschappen en vaste lasten. Geen euro extra. Ik weet van mezelf dat ik dat niet volhoud. Of dat ik daar in ieder geval heel chagrijnig van word. Dus stelde ik voor mezelf een paar regels op, waar ik me in No Spend November aan probeer te houden.

Niet:

  1. Onzinnige uitgaven (Hallo Action!)
  2. Geen gemak-aankopen. (Chinees bestellen omdat ik te lui ben om te koken, bijvoorbeeld)
  3. Speelgoed voor de kids (Ze hebben al zat)
  4. Spulletjes voor in huis (Nog zo’n zwakke plek
  5. Uit eten (Een maand lang vind ik al best lang, want ik hou van uit eten gaan)

Wel:

1. Uitgaven voor de verjaardag van mijn zoontje op de 16e (hij wordt 5!)
2. Lekkere boodschappen (hier mag best wel een paar tientjes extra naartoe, omdat ik mezelf anders heel zielig vind. En ik mag ook niet uit eten..)
3. Naar de kapper en de schoonheidsspecialist. 

That’s about it. Hier ga ik voor.

Voor mij is niet alleen het doel om wat extra geld over te houden, maar ook om weer af te kicken van zomaar kopen. Ik ga bewust met geld om, maar de verleiding om in oude patronen terug te vallen ligt altijd op de loer. Even een chocoladereep bij het tankstation, nog een cadeautje voor mijn zoontje of wat afhalen bij een restaurantje. Ik wil weer scherp krijgen dat ik van al die extra aankopen niet gelukkiger word. Dat ik het geld dat ik uitspaar op manieren kan gebruiken waar ik op de langere termijn gelukkiger van word. Bijvoorbeeld gebruiken om minder te werken, meer te relaxen en tijd met mijn kinderen door te kunnen brengen. Of juist om toffe werkideeën uit te werken, die niet meteen geld opleveren. Of te gebruiken om in december een supertoffe Kerst en Sinterklaas te vieren. Een herinnering niet alleen voor mezelf, maar hopelijk ook voor mijn familie en kinderen.

Voor we gaan beginnen op 1 november, moet ik écht even mijn keukenkastjes door. Die staan zo vol met potjes en zakjes, dat ik niet kan zien wat er achterin allemaal ligt. Superzonde en een kans om nu wat geld te besparen door eerst maar eens op te maken wat ik al heb.

Ik ben benieuwd hoeveel ik over ga houden deze No Spend November. Het hangt bij ons natuurlijk ook af van onze inkomsten (we zijn allebei zzp’ers) maar ik weet zeker dat ik zeker een paar honderd euro bespaar. Reken maar uit:

- Niet drie keer in één maand uit eten met het hele gezin: €180
- Geen impulsaankopen en/of gemak-aankopen: €150
- Niet onderweg eten halen bij bijvoorbeeld het tankstation: €80
- Geen spullen voor in huis kopen: €30
- Geen speelgoed: €30
Totaal: €470 euro!

Dus: Who’s in?
Misschien leuk om met elkaar in contact te blijven? Om elkaar te motiveren en om af en toe even flink te kunnen klagen. Ik maakte een Facebook-groep aan. Die vind je hier. Even lid worden en dan hoor je er helemaal bij. Op naar 1 november. We can do this!

p.s.: We hebben ook een Whatsapp-groep. Hoe leuk is dat? Via deze link word je lid en kun meekletsen. Ik ben er zelf natuurlijk ook!

Reageer