Where lifestyle meets finance
Keuken
Wonen | keuken | onderhandelen

Onderhandelen over de prijs van je nieuwe keuken: dé tips!

In 2014 tekenden wij het koopcontract voor ons nieuwe huis en omdat het een nieuwbouwwoning betrof, moesten we hier ook een nieuwe keuken bij uitzoeken. Helemaal niet vervelend natuurlijk, want ik vond het super leuk dat ons nieuwe huis zo steeds meer ‘ons huis’ werd. Wat me wel opviel was dat we aardig konden onderhandelen over de prijs en de extraatjes. De korting die we uiteindelijk kregen (omdat we dezelfde dag besloten te kopen) en de extra buitenkeuken waren niet mis. Maar waar kun je op letten bij het onderhandelen over een prijs van een nieuwe keuken? How 2 Spend It zet 5 tips voor je op een rijtje!

5 tips voor het onderhandelen over de prijs van je keuken

#1. Ga op onderzoek uit

Verdiep je in de wereld van keukens en bedenk vooraf goed wat je wensen zijn. Hoe ziet de keuken van je dromen eruit en welke apparatuur zou je willen? Heb je ook voorkeur voor een bepaald merk of maakt het je juist niets uit? Bekijk op internet ook vast wat de opties zijn. Welke ‘keukenboeren’ spreken je aan en kun je informatie vinden over de prijzen? Als jij weet wat je wilt en wat het aanbod is, dan voel je een stuk zekerder wanneer je met een verkoper aan tafel zit. Dit zal je onderhandeling zeker ten goede komen. 

#2. Bezoek meerdere aanbieders

Bezoek altijd meerdere aanbieders om zo een goed beeld te krijgen van de kosten. Als je eenmaal de onderhandeling ingaat, dan is het goed om vergelijkingsmateriaal te hebben. Je bent niet verplicht om je gehele keuken bij één leverancier te kopen, je kunt de apparatuur bijvoorbeeld ook elders aanschaffen.

#3. Vraag gespecificeerde offertes aan

Vraag de verkoper om de offerte voor je te specificeren. Wat betaal je waarvoor? Wat kost bijvoorbeeld de oven en hoeveel geld ben je kwijt voor de keukenkastjes? Moet je daarnaast nog rekening houden met bijkomende kosten, zoals kosten voor de installatie? Wij waren dit zelf helemaal vergeten, waardoor we op de dag van de levering ‘ineens’ nog een flink bedrag contant moesten afrekenen. Vaak krijg je bij keukenwinkels cadeaus aangeboden. Dit lijkt misschien heel leuk, maar eigenlijk betaal je hier zelf voor. Een sigaar uit eigen doos dus!

#4. Neem de tijd

Neem vooral de tijd wanneer je een nieuwe keuken wilt aanschaffen. Laat de verkoper niet merken dat je haast hebt, maar wees geduldig. Op deze manier zal de verkoper waarschijnlijk extra zijn of haar best voor je doen. 

#5. Beslis aan het einde van de maand 

Keukenverkopers werken vaak met bepaalde targets. Aan het einde van maand moeten zij bijvoorbeeld een x aantal keukens verkocht hebben. Stel de aankoop van je keuken daarom uit tot het einde van de maand, dan is de nood om te verkopen waarschijnlijk hoog en dit is gunstig voor jouw uiteindelijke prijs. 

Heb jij tips om dit lijstje mee aan te vullen? Feel free to share!

Reageer