Where lifestyle meets finance
Ondernemen Vakantiegeld
Ondernemen

Ondernemer en vakantiegeld: hoe zit het?

Ondernemer zijn is hartstikke leuk! En ja, we spreken uit ervaring. Maar hoe zit het met vakantiegeld als je ondernemer bent? Heb je hier recht op en hoe gaat het in de praktijk? Je leest het in deze blog!

Vakantiegeld als je in dienst bent

Als je voor een baas werkt en gewoon in loondienst bent, heb je recht op een vakantietoeslag van minimaal 8% van je bruto-loon. Je krijgt je vakantiegeld vaak in mei of juni uitgekeerd, maar sommige bedrijven keren het ook maandelijks uit. Je hebt als werknemer helemaal geen omkijken naar het vakantiegeld, het wordt door je werkgever geregeld en uitbetaald.

Ondernemer en vakantiegeld

Dit is wel even anders als je ondernemer bent. Je bent dan ten eerste zelf verantwoordelijk voor je eigen salaris en je betaalt jezelf ook loon uit. Ook voor je vakantiegeld zul je zelf moeten zorgen. Je kunt dit als volgt doen:

  1. Zet maandelijks een bepaald bedrag opzij. Je kunt hierbij zelf bepalen hoeveel je spaart. Je inkomen is als ondernemer misschien niet elke maand gelijk, dus houd hier ook rekening mee. Je kunt sparen op een speciale bedrijfsspaarrekening of op een privé-spaarrekening. Even volhouden en daarna kun je genieten van een welverdiende break.
  2. Heb je nog wat tijd over en kun je extra uurtjes werken? Bekijk dan of je een extra opdracht kunt aannemen waarmee je jouw vakantiegeld verdient. Probeer dit, als het kan, vooruit in te plannen zodat je vooraf weet of jouw vakantiegeld wel of niet gegarandeerd is. Voelt een stuk relaxter aan, toch?

Geen vakantiegeld?

Ben jij net begonnen als ondernemer en heb je nog geen spaarpotje opgebouwd om jezelf vakantiegeld uit te betalen? Geen nood, je bent niet verplicht om jezelf in mei een extraatje te geven. Je kunt er ook altijd voor kiezen om jezelf later in het jaar alsnog vakantiegeld uit te keren. En als je besluit om dit helemaal niet te doen, is dat ook goed. Zolang je er maar voor zorgt dat je balans tussen werk en privé goed is en je er af en toe wel even lekker tussenuit gaat.

Ben jij ondernemer en betaal jij jezelf wel of geen vakantiegeld uit? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.

Wil je meer weten over het thema 'ondernemen'? Lees dan hier de nieuwste Spender, hét online magazine van How 2 Spend It. 

Reageer