Where lifestyle meets finance
Op Kamers
Studeren | kamer huren

Op kamers? Hier moet je op letten bij het tekenen van het huurcontract

De zomervakantie is bij uitstek hét moment waarop veel ‘nieuwe’ studenten op zoek gaan naar een kamer in de grote stad. Spannend en leuk tegelijk! En bij een nieuwe kamer komt natuurlijk ook het huurcontract kijken. Waar moet je op letten voordat je deze huurovereenkomst tekent? How 2 Spend It zocht het voor je uit, lees snel verder!

Een huurcontract tekenen: hier moet je op letten

Wie zijn de huurder en de verhuurder?

Allereerst moet er in het huurcontract staan wie de huurder en de verhuurder zijn, uiteraard aangevuld met de adresgegevens. Huur je de kamer samen met iemand anders? Eén van jullie is dan hoofdhuurder en de andere persoon is medehuurder. Je hebt dan beiden dezelfde rechten en plichten. 

Verder lezen: Op welke punten moet je letten bij een huurovereenkomst?

Omschrijving

Wat wordt er vervolgens precies gehuurd? Hier moet het adres van de kamer worden vermeld en van welke gemeenschappelijke faciliteiten (keuken, badkamer, toilet, wasmachine, kabel, telefoon, meubels, stoffering, verwarming, etcetera) er gebruik mag worden gemaakt. Wil je aanspraak maken op huurtoeslag? In dat geval moet je een zelfstandige woning huren. Dit is een woning met een eigen toegangsduur die je van binnen-en buitenuit op slot kunt doen. Ook moet je een eigen woon-of slaapkamer, een eigen toilet en een eigen keuken hebben. 

Ingangsdatum en opzeggen van het contract

Op welke datum gaat het contract in en hoe zit het met de opzegtermijn? Mag jij bij het vertrekken uit de kamer een opvolger aandragen? De verhuurder mag de opvolger weigeren, maar moet hier wel een goede reden voor hebben. Welke afspraken worden hierover in het contract vastgelegd?

Huurprijs

Ook niet onbelangrijk: wat betaal je als huurder voor de kamer en wanneer en op welke manier moet je de betaling voldoen? Zijn er servicekosten van toepassing en per wanneer mag de huur worden verhoogd? Ben je daarnaast verplicht om borg te betalen? Je kunt via de Huurcommissie tenslotte nagaan of de prijs die voor de kamer gevraagd wordt, marktconform is. Is de huur te hoog omdat je bijvoorbeeld met een lekkend dak te maken hebt? Je kunt dan ook meteen bezwaar maken.  

Verder lezen: Kopen of toch maar huren?

Huisregels

Als je op kamers gaat, ben je vaak ook gebonden aan huisregels. Hoe zit het bijvoorbeeld met het schoonhouden van de gemeenschappelijke ruimtes en de voorzieningen? Zijn huisdieren toegestaan en mag je bezoek en logés ontvangen? En wat te doen als er calamiteiten zijn, zoals een kapotte wc? Voor wiens rekening komt het onderhoud?

Handtekening

En last but not least: ieder contract moet worden afgesloten met zowel de handtekening van de huurder als de verhuurder. 

Zo, ook weer geregeld! En nu genieten van de mooie studententijd die voor je ligt. Have fun!

Reageer