Where lifestyle meets finance
Huurovereenkomst
Huurhuis | Huurcontract

Op welke punten moet je letten bij een huurovereenkomst?

Sta jij op het punt om een nieuwe woning te gaan huren? Good for you! Waarschijnlijk teken je dan binnenkort een huurovereenkomst. Dit kan een heel lang en ingewikkeld document zijn, waarin simpele zaken ‘zwaar’ verwoord worden. Wij vertellen je daarom graag op welke punten je moet letten bij een huurovereenkomst.

Gegevens van de huurder en verhuurder

Allereerst moeten natuurlijk de gegevens van de huurder en de gegevens van jou (als hurende partij) goed op de overeenkomst staan. Let er op dat deze gegevens juist zijn en dat er ook een contactpersoon bij de verhurende partij is genoemd. Altijd goed om te weten wie je moet bellen wanneer je bovenburen lekkage hebben en jij ineens een plas water aantreft in je woonkamer.

Verder lezen: Huren of kopen: wat past bij jou?

Adres en omschrijving van de woning

En wat ga je dan precies huren? Let er op dat het adres klopt en dat de omschrijving van de woning (aantal kamers, wel of geen bekleding op de vloer, wel of geen zonwering en gordijnen) goed in het contract wordt beschreven. Neem jij de laminaatvloer en de gordijnen van de vorige huurder over? Laat dit vastleggen! Zo kun je altijd aantonen dat de vloer en de gordijnen van jou zijn en niet van de verhuurder.

Duur en ingangsdatum

Wanneer gaat de huur in en voor welke termijn wordt het contract aangegaan? Is dit voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld een jaar) of voor onbepaalde tijd? En welke termijn moeten zowel jij als de verhuurder in acht nemen bij het beëindigen van het huurcontract? Het is fijn om je eigen opzegtermijn te kennen, maar zeker ook goed om te weten binnen welke termijn de verhuurder het contract kan opzeggen.

Huurprijs

It’s all about the money! En dan wil je natuurlijk graag weten welk bedrag je maandelijks aan de verhuurder betaalt. Ook goed om te weten: is dit bedrag inclusief of exclusief servicekosten? Het kan goed zijn dat je naast de kale huurprijs nog servicekosten betaalt voor het schoonmaken en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes. Sommige appartementencomplexen hebben daarnaast een eigen parkeergarage of parkeerterrein dat alleen voor bewoners toegankelijk is. Moet je hier voor betalen en zo ja, hoeveel?

Betalen van de huur: wanneer en hoe?

Ook niet onbelangrijk: wanneer moet je de maandelijkse huur betalen? En mag je het bedrag zelf overmaken of wordt het automatisch van je rekening geïncasseerd?

Borg

Bij het huren van een woning ontkom je er vaak niet aan: het betalen van borg. Je betaalt de verhuurder, voordat je de sleutels van de woning krijgt, eenmalig een bepaald bedrag. Vaak is dit bedrag gelijk aan de maandelijkse huurprijs. Gaat er in de huurperiode iets in de woning kapot door jouw schuld? De verhuurder zal dan, wanneer jij weer verder verhuist, een bedrag inhouden op de borg waardoor jij niet het hele bedrag terug krijgt. Bekijk goed wat er hierover in het huurcontract staat en wanneer en op welke manier jij de borg aan het einde van de huurperiode weer terug krijgt.

Staat van de woning

Laat in het huurcontract zelf of in een aparte bijlage vastleggen wat de staat van de woning is op het moment dat jij de sleutels krijgt. Gebroken tegels in de badkamer of gaten in het stucwerk? Leg het vast en maak er foto’s van. Zo kun jij in ieder geval niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade en kosten. Bekijk ook goed hoe jij de woning moet opleveren wanneer je verhuist.

Onderhoud

Welke onderhoudskosten komen voor jouw rekening en wat betaalt de verhuurder? Het kan zomaar zijn dat de cv-ketel er in een koude winter geen zin meer in heeft. Wie is er dan verantwoordelijk voor de reparatie en de kosten?

Verzekeringen afsluiten?

Welke verzekeringen zijn door de verhuurder afgesloten en welke verzekeringen komen voor jouw rekening? Vaak zorgt een verhuurder voor een opstalverzekering en eventueel een glasverzekering, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Let hier goed op, deze kosten kunnen dus nog eventueel bovenop je huurprijs komen. Wil je meer weten over verzekeringen en het hebben van een huurwoning? Leer er hier meer over!

Gebruik maken van voorzieningen        

In een appartementencomplex heb je vaak te maken met gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen. Zo kan er bijvoorbeeld een gezamenlijke binnentuin of terras zijn of zijn er afvalcontainers voor huisvuil. Altijd goed om te weten waar je wel en waar je geen gebruik van mag maken.

Gedragsregels voor bewoners

We noemden net al even die binnentuin waar alle bewoners gebruik van mogen maken. Gelden hier ook regels voor? Mag de tuin of het terras gebruikt worden voor het geven van feestjes die tot diep in de nacht duren? Of zijn er tijden waarop het stil het moet zijn, zodat andere bewoners geen overlast ervaren? Je zal zelf misschien niet wekelijks de bloemetjes buiten zetten, maar het is goed om de weten waar je de buren op kunt aanspreken die dit wel doen.

Verder lezen: Wat doet de Huurcommissie?

Opzeggen van de huur

Last but not least: het opzeggen van de huur. Er komt misschien wel een moment waarop je een huis gaat kopen, bij je grote liefde intrekt of naar een andere huurwoning verhuist. Op dat moment moet je tijdig de huur van je huidige woning beëindigen. Op welke manier kan dit? Is een mail voldoende of moet dit met een aangetekende brief?

Zo, dat was een hele lijst! Maar je kunt maar beter goed voorbereid zijn, toch? Heb jij nog andere tips? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.

Reageer