Where lifestyle meets finance
Geld Voorschieten En Terugkrijgen
Geld Uitlenen

Over geld voorschieten en terugkrijgen

Hoe vaak gebeurt het niet dat je even een broodje, een bioscoopkaartje of een gezamenlijk cadeautje voorschiet voor een vriend(in)? En als er een tijdje overheen gaat is de kans groot dat jullie het vergeten en dat je dat geld niet meer terug ziet. Herkenbaar? Een aantal tips om dit te voorkomen. Ja, ook al is het een paar euro

Je zult misschien denken: “Is dat niet een beetje overdreven als het om kleine bedragen gaat?”. Maar die kleine bedragen kunnen bij elkaar opgeteld tot een flink bedrag uitgroeien. Bovendien kunnen er irritaties ontstaan die jullie vriendschap zou kunnen beïnvloeden en dat is het niet waard. Dus hoe zorg je ervoor dat je voorgeschoten geld terugkrijgt? Een aantal tips.

Houd het bij

Noteer van wie jij nog geld krijgt (hoeveel en waarom) en noteer ook wie jij nog geld verschuldigd bent. Ook als het om kleine bedragen gaat. Dat kan gewoon in je telefoon, in je agenda of een klein notitieboekje dat je bij je draagt. Zo krijg je meer inzicht en raakt er niets vergeten. In het begin kan het wat vreemd voelen, maar daarna wordt het een gewoonte.

Spreek het uit

Jij schiet iets voor en daarom mag je het ook terug verwachten. Als je dat beseft, is de volgende stap om er gewoon om te vragen. Hou het kort en simpel. Bel even of stuur een berichtje met het verzoek of hij of zij het verschuldigde bedrag wil overmaken. Als het om iemand gaat die je vaak ziet en jullie zo’n beetje om en om trakteren, kun je gerust zeggen: “Hé, ik heb vorige keer betaald. Doe jij het deze keer?”. Vind je dit lastig? Oefen ermee. Begin bij een iemand bij wie je dat wel durft. Je zult zien dat je er steeds beter in wordt.

Zo snel mogelijk

Hoe meer tijd er overheen gaat, hoe groter de kans wordt dat je jouw geld niet meer terug ziet. Wanneer je diegene bijvoorbeeld weken of maanden niet ziet, kan het best raar voelen om te zeggen: “Ik krijg nog 5 euro van jou van dat broodje dat ik drie maanden geleden heb voorgeschoten”. Zorg er daarom voor dat je zo snel mogelijk diegene verzoekt om je terug te betalen.

Maak het makkelijk

Het mobiele internetbankieren maakt dit soort situaties al wat makkelijker. Wie een bank-app heeft, kan ter plekke een bedrag overmaken. Maar er zijn ook apps, die het delen van rekeningen nog makkelijker en sneller maken. Bijvoorbeeld Bunq. Dit is een app waarmee je makkelijk geld kunt overmaken, rekening kunt delen en bijvoorbeeld een ‘request’ om geld kunt sturen (een handige manier om iemand te herinneren aan zijn of haar schuld). En je kunt foto’s toevoegen, bijvoorbeeld van dat gezamenlijke cadeau wat jij hebt voorgeschoten.

Heb jij nog andere tips voor dit soort situaties? Laat het ons hieronder weten!

Reageer