Where lifestyle meets finance
Pensioen Opbouwen Via Je Werkgever
Sparen voor later

Hoeveel bouw ik eigenlijk aan pensioen op via mijn baas?

Om te weten hoeveel pensioen je hebt opgebouwd via je werkgever, pak je gewoon even je UPO. Say what?! Inderdaad.. je UPO, ofwel Uniform Pensioen Overzicht. Dit is de pensioenbrief die je jaarlijks ontvangt van de pensioenfonds(en) waar je via je (ex-)werkgever pensioen opbouwt.

Bekijk je UPO

In je UPO zie je twee belangrijke zaken:

1. Hoeveel pensioen heb ik al opgebouwd?

Dit bedrag heb je tot nu toe opgebouwd. Als je nu dus zou stoppen bij je werkgever, ontvang je dat bedrag als je met pensioen gaat.

2. Hoeveel pensioen kan ik bereiken?

Het bedrag dat je hier ziet, ontvang je per jaar als je met pensioen bent, mits je tot je pensioen bij deze werkgever blijft werken.

Aanrader: Mijnpensioenoverzicht.nl

Het UPO is niet voor iedereen het meest duidelijke document en bovendien zie je daar niet alle pensioenfondsen in waar je pensioen opbouwt (als je er meerdere hebt). Het is daarom handig om naar www.mijnpensioenoverzicht.nl te gaan en daar in te loggen met je DIGID. Vervolgens voer je in of je alleenstaand bent of gehuwd/samenwonend en tenslotte je netto-inkomen op dit moment. Als je dat hebt ingevoerd, krijg je per pensioenfonds te zien hoeveel pensioen jij hebt opgebouwd.

Verder lezen: Doe jij al aan het Pay Yourself First Principe?

Belangrijk punt is dat het pensioen inclusief AOW getoond wordt. Er wordt hier van uit gegaan dat ik AOW op mijn 67e krijg. Zoals je wellicht gelezen hebt in de blog over Ingrediënt 1: de AOW hebt gelezen, krijg ik pas AOW vanaf 70 jaar en 9 maanden. Kleine mismatch dus, waar ik rekening mee moet houden in de hoeveelheid die ik moet bijsparen.

Als je wilt, kun je in mijnpensioenoverzicht.nl ook zien hoe je pensioen verandert bij eventuele gebeurtenissen, zoals werkeloosheid, nieuwe baan, scheiding of overlijden. Ook kun je het pensioen van je partner er aan koppelen, door ook in te loggen met zijn DIGID. Een heel compleet overzicht dus van jouw pensioensituatie.

Verder lezen: Wat is een scheiding van tafel en bed?

Is werkgeverspensioen voldoende, of moet ik nog meer doen?

Als je nu je financieel doel voor later hebt vastgesteld en je haalt daar je pensioen en AOW van af, weet je hoeveel je nog bij moet sparen middels de andere ingrediënten. Lees hier meer over ingrediënt 3. Voor degenen die er van uitgaan dat je niet hoeft bij te sparen als je pensioen via je werkgever opbouwt: uit onderzoek van de AFM blijkt dat het werkgeverspensioen, inclusief de AOW, slechts 50-60% van je laatstverdiende loon is. Als dit te weinig is om je financieel doelen te bereiken (en die kans is groot), zul je toch bij moeten sparen. Misschien toch maar wat extra ingrediënten in deze pensioen-smoothie. ;)

Reageer