Where lifestyle meets finance
Lijfrente Of Banksparen
Sparen voor later

Pensioen: lijfrente of banksparen. Wat zijn de verschillen?

Lijfrente of banksparen worden vaak als een goede manier gezien om pensioen op te bouwen. Weten wat deze producten inhouden? Lees dan snel verder.

Banksparen

Als je kiest voor banksparen, zet je zelf geld opzij op een bankrekening waar je zelf niet bij kunt. Zoals de naam al zegt, kun je dit product sluiten via een instelling met een bankvergunning. Deze is geblokkeerd tot je AOW-leeftijd. Je spreekt dan af over welke periode je maandelijks een bruto-bedrag ontvangt. Je moet daar dus nog wel belasting over betalen. Banksparen kan als spaargeld of als belegging, afhankelijk van waar jij je prettig bij voelt. Als je spaart, is het duidelijk welke rente je krijgt. Als je kiest voor beleggen kan het zijn dat je een hoger rendement maakt, maar de kans op verlies bestaat uiteraard ook.

Verder lezen: Wat is een lijfrenteverzekering en wanneer sluit je deze verzekering af?

Lijfrenteverzekering

Als je kiest voor een lijfrenteverzekering, betaal je maandelijks een vast bedrag of je stort in 1 keer een grote som geld. Het product zelf sluit je af bij een verzekeraar en de meeste verzekeraars bieden zowel een spaar- als een beleggingsvorm aan. Wees duidelijk wat je wilt en let bij het afsluiten goed op of je echt de vorm hebt die bij je past. Het geld komt vrij als je de AOW-leeftijd hebt bereikt en keert dan maandelijks een bruto-bedrag naar je uit.

Belangrijke verschillen:

Bij een lang en gelukkig leven

In de financiële wereld wordt er gesproken van een langlevenrisico. Beetje gekke term wellicht, maar dit houdt letterlijk in: het risico dat je heel lang blijft leven. Als je namelijk voor banksparen kiest, is het zo dat je bankspaarrekening blijft uitkeren tot het geld op is dat je bij elkaar hebt gespaard. Het langlevenrisico is dus voor jou. Als je voor een lijfrente hebt gekozen, is dit risico vaak voor de verzekeraar. Die blijft het afgesproken bedrag uitkeren tot je deze wereld verlaat.

Bij overlijden

Bij banksparen valt het kapitaal dat je hebt opgebouwd in de erfenis. Het tegoed dat je hebt opgebouwd in je lijfrenteverzekering komt ten goede aan de verzekeraar, tenzij je dit vooraf anders hebt afgesproken.

Verder lezen: Hoe is je pensioen opgebouwd?

Bij faillissement

Heb je een lijfrente afgesloten en gaat je verzekeraar failliet? Deze gelden zijn niet door de Staat gedekt. Je bankspaarrekening valt wel onder het depositogarantiestelsel.

Extra tip: bij bovengenoemde financiële producten is het slim om extra advies in te winnen. Algemene tips stel je gemakkelijk en kosteloos even via de Stel je vraag-mogelijkheid van How 2 Spend It. Als je echt individueel advies wilt, wat wel aan te raden is, is het goed om een gecertificeerd adviseur in te schakelen. Dit advies kost wel geld, dus informeer vooraf even naar de kosten.

Reageer