Where lifestyle meets finance
Pensioen Zelf Sparen
Sparen voor later

Zelf sparen voor je pensioen

Er zijn vele wegen die naar een fijne oudedag leiden en één daarvan is door zelf te sparen. Mensen kiezen vaak (ook) voor deze vorm, omdat het de meeste flexibiliteit biedt. Enerzijds in de keuze voor een vorm of aanbieder, anderzijds kun je altijd nog bij het geld in noodgevallen.

We kunnen ‘zelf sparen’ opdelen in een viertal hoofdcategorieën:

‘Gewoon sparen’ (variabele rente)

Er zijn verschillende soorten spaarrekeningen: met bonusrente, volledig flexibel, met goed doel, enzovoorts. De gemene deler is dat ze allemaal een variabele rente hebben die door de bank op ieder moment aangepast kan worden. Met een beetje geluk krijg je wel een melding van de bank met de melding dat je rente is gewijzigd. Tip: je krijgt vaak een hogere rente als je je geld langer laat staan, zoals een kwartaal of een jaar.

Sparen met vaste rente

Hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger je rente vaak is. Als je je geld langer wegzet, is het wel zo fijn dat je van een bepaalde rente uit kunt gaan. Bij een termijndeposito spreek je vooraf de termijn en de daarbij horende rente af, waardoor je van tevoren weet hoeveel het je oplevert.

Beleggen

Vind je de rente op je spaarrekening te laag en/of vind je het leuk om je te verdiepen in de verschillende financiële producten, kun je er aan denken om een vorm van beleggen te kiezen. Meer risico betekent vaak ook meer rendement, maar ook meer kans op verlies. Er zijn vele vormen van beleggen, producten en aanpak. Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden, je doelen vast te stellen en te bepalen hoeveel risico je wilt lopen. Bepaal ook of je het zelf wil/kunt doen of dat je het wilt uitbesteden aan een gespecialiseerde partij. Het is aan te raden om hierover van gedachten te wisselen met een gecertificeerd expert. Of, je volgt gewoon onze workshop over beleggen natuurlijk :)

Verlagen vaste lasten

We kijken meestal hoe we zoveel mogelijk geld kunnen sparen om straks voldoende te hebben voor je pensioen. Je kunt ook anders kijken: hoe zorg ik er voor dat mijn vaste lasten later zo laag mogelijk zijn. Je hebt dan tegen die tijd al veel minder nodig om maandelijks rond te komen. Een goed voorbeeld hiervan is het aflossen van je hypotheek. Het is dan ook mooi dat je tegenwoordig bij een nieuwe hypotheek ook moet kiezen voor een hypotheekvorm met aflossing.

Vraag aan jou: spaar jij al zelf voor je pensioen? En hoe doe je dat dan?

Reageer