Where lifestyle meets finance
Pensioen Via Je Werkgever Verplicht
'Moet ik verplicht meedoen aan pensioenopbouw via mijn werkgever?'

Pensioen via je werkgever: moet je daar verplicht aan deelnemen?

“Ik begin binnenkort aan een nieuwe baan, daar hoort ook een pensioenregeling bij. Daar sta ik sceptisch tegenover. Voor het pensioen waarvoor ik nu betaal, is straks toch niks meer over. Voelt als weggegooid geld. Is die pensioenregeling verplicht? Of kan ik beter zelf sparen voor later?” – Inge (29)

Check eerst bij de HR afdeling of je überhaupt een keuze hebt. Veel werkgevers voeren namelijk verplichte deelname aan het aangeboden collectieve pensioen. Blijkt dat je mag kiezen? Dan adviseren wij je om je te verdiepen in de regeling die ze aanbieden. Zoek uit of en hoeveel jouw werkgever mee betaalt, wat je maandelijks aan premie moet betalen en wat de dekkingsgraad is van de pensioenverzekeraar.

Pensioen begint vandaag

Bij de meeste van ons roept het woord pensioen een automatische gaapreactie op. Pensioen is de ultieme ver-van-je-bed-show. Toch? Niet echt. Pensioen is in de toekomst je inkomen. Via de overheid ontvang je dan maandelijks een bedrag AOW (algemene ouderdomswet), maar dit is geen vetpot en bovendien geen zekerheid. Daarom is het belangrijk om naast je AOW zelf pensioen op te bouwen. Hoeveel pensioen je als toekomstig omaatje nodig denkt te hebben, bepaal je zelf. De norm is gesteld op 70% van je laatstverdiende loon. Momenteel hoor je een hoop paniek in de media, zoals tekorten bij pensioenverzekeraars en de AOW leeftijd die omhoog gaat. Allemaal waar. Maar wordt niet te sceptisch. The good news is: op jouw leeftijd heb je jouw pensioen nog zelf in de hand. In plaats van in de dat-zie-ik-dan-wel-weer-modus te schieten, is het eigenlijk juist nu tijd om zelf actie te ondernemen! Daar pluk je de vruchten van als je straks oud, grijs en wijs op je schommelstoel zit! Als je pas op je 60e hierover gaat nadenken, valt er niet veel meer te veranderen. Hoe bereik je die 70% dan? Veel mensen sparen via hun werkgever en vaak betaalt die zelfs mee. Je kunt ook zelf geld opzij leggen voor je pensioen door te sparen, beleggen of te verzekeren. Verdiep je goed in alle opties voordat je een keuze maakt.

Wat heb je al?

Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl naar alle pensioenen die jij hebt opgebouwd. En let op, het heeft met verschillende dingen te maken.

  • Werk je fulltime, of heb je tussendoor minder/niet gewerkt? Als je tussendoor minder uren heb gewerkt, heb je ook minder pensioen opgebouwd.
  • Heb je altijd bij de dezelfde werkgever gewerkt of ben jij een befaamde jobhopper? Als jij hebt gehopt, kan het zijn dat je bij verschillende pensioenverzekeraars meerdere pensioenpotjes hebt staan. Minder gunstig, omdat je dan geen profijt hebt van de cumulatie (een groter bedrag krijgt een hogere rente en dit effect versterkt elkaar jaarlijks).
  • Ben je zelfstandig ondernemer? Dan is er niets geregeld naast de AOW. Je zult dit dus zelf moeten doen of aansluiten bij een ZZP-collectief.

Extra sparen via de werkgever

Bang dat je straks een arm oudje wordt? Je kunt jouw pensioenverzekeraar om advies vragen. Er zijn bijna altijd mogelijkheden om bij te sparen. Voordeel is vaak dat je kunt sparen vanaf jouw brutosalaris, je pakt dan een belastingvoordeeltje mee. Bovendien is het rendement bij een pensioenverzekeraar vaak hoger dan op een spaarrekening. Nadeel is dat dit geld vaststaat, dus in noodgevallen kun je het niet gebruiken.

Potjes bij elkaar gooien

Van baan geswitched? Wist je dat je bij jouw nieuwe werkgever binnen 2 jaar kunt vragen of het mogelijk is om jouw oude pensioen mee te nemen en in jouw nieuwe pensioenpotje te storten? Ze noemen dit waardeoverdracht. Heb jij nog een kleine pensioentje staan bij een oude werkgever? Als deze onder de  € 451,22 per jaar is, bestaat de kans dat jou gevraagd wordt of je deze af wilt kopen. Reden hiervoor is dat de pensioenverzekeraar de administratieve last van zo’n klein pensioentje niet rendabel vindt. Of het voor jou interessant is om af te kopen ligt aan jouw totale pensioenplaatje. Heb je één grote pensioenpot en één heel kleintje, zal het mogelijk niet eens zoveel effect hebben op jouw pensioen. Maar als je allemaal kleintjes hebt ligt dat anders. Kijk dan of gebruik kan maken van waardeoverdracht, zodat je ze allemaal op 1 grote hoop gooit!

We hopen dat deze tips je hebben geholpen! Heb je toch nog wat vragen? Ga dan naar 'Vraag de Expert' op deze website en stel gratis en anoniem je vragen aan een expert. 

Reageer