Where lifestyle meets finance
Rapportgeld
Kinderen | Rapportgeld

Rapportgeld: ja of nee?

Een gedeelte van Nederland heeft al zomervakantie en ook de rest van het land zal spoedig volgen. En bij kinderen die vakantie krijgen, horen natuurlijk ook de welbekende rapporten! Hoe heeft zoon-of dochterlief het er het afgelopen schooljaar vanaf gebracht en is hij of zij over naar de volgende klas? Spannend!

Vroeger

Ik kan me nog goed herinneren dat ik ‘mijn’ rapport vroeger altijd reuze spannend vond. Op de basisschool was ik me hier al goed van bewust en het was mijn streven om zoveel mogelijk ‘goed’ te scoren. Ook het commentaar van de juf of meester was van groot belang, want op de één of andere manier hechtte mijn oma daar best wat waarde aan. Bizar eigenlijk, dat ik dit (ik ben nu 34) nog steeds weet, maar een uitgeschreven opmerking zei haar meer dan alleen een ‘voldoende’ of ‘goed’. Ik weet ook nog goed dat mijn zusje en ik altijd iets kregen voor ons rapport. Van onze oma’s was het vaak een bedrag in guldens en van onze ouders mochten we dan bij de speelgoedwinkel iets uitzoeken. Ik keek hier altijd naar uit, maar of de cadeaus me echt stimuleerden om goed mijn best te doen? Eerlijk gezegd denk ik van niet, het hoorde er voor mijn gevoel gewoon bij.

Wat zegt het NIBUD over rapportgeld?

Uit cijfers van het NIBUD blijkt dat 63% van de basisschoolleerlingen geld voor zijn of haar rapport krijgt, dit bedrag ligt gemiddeld rond de €5,- per rapport. De hoogte van het inkomen van de ouders of de leeftijd van het kind spelen hierbij geen rol. Ouders kijken veelal naar welk bedrag zij kunnen missen en het bedrag dat andere ouders aan hun kinderen geven, is vaak niet van belang. Wat ouders vroeger zelf kregen voor een rapport, speelt later ook mee in wat zij hun kinderen wel of niet geven. Vervolgens meldt het NIBUD ook dat rapportgeld, in tegenstelling tot zakgeld, niet nodig is voor de financiële opvoeding van kinderen. 

Hoe ga ik dat later zelf doen?

Zelf denk ik niet dat het slecht is om kinderen te belonen voor hun rapport, maar ik vind het ook niet noodzakelijk om het te doen. Een extra stimulans kan volgens mij nooit kwaad, maar ik denk niet dat het vanzelfsprekend moet zijn dat er altijd een financiële tegemoetkoming is bij het behalen van goede resultaten. Als gezin iets leuks doen, een bijzonder dagje of avondje thuis plannen of een klein cadeautje, daar is wat mij betreft ook echt niets mis mee.

Hoe denk jij over het geven van rapportgeld? Praat met ons mee en laat je reactie achter onder dit bericht!

Reageer