Where lifestyle meets finance
Samenwonen Als Je Partner Schulden Heeft
Samenwonen | Schulden

Samenwonen als je partner schulden heeft

Als je partner (veel) schulden heeft, heeft dat ook effect op jou als jullie gaan samenwonen. Misschien heeft hij/zij er stress van, kunnen jullie bepaalde dromen niet realiseren of krijg jij stress van de aanmaningen. Wij hebben wat tips voor jou (als partner) op een rijtje gezet

Tips bij samenwonen en schulden

1. Teken niet mee

We beginnen met de belangrijkste. Je bent niet niet aansprakelijk voor de schulden van je partner, maar vanaf het moment dat je meetekent op zijn schulden, zijn ze ook van jou. Niet doen dus. Je bent dat ook in geen geval verplicht.

2. Houd bij van wie de gekochte spullen zijn

Als jullie samenwonen, is er sprake van een gezamenlijke huishouding. Schuldeisers kunnen jullie daardoor als eenheid zien, ook als er geen samenlevingsovereenkomst is, en proberen de schuld op jullie beiden te verhalen. Dat mag ook wanneer de goederen door jullie samen zijn gekocht, maar als dat niet zo is, moet je kunnen bewijzen dat het van degene is die geen schuld heeft. Hier gaat een hoop tijd en vaak ook geld (procedures) in zitten. Bovendien heb je niet altijd alle bonnetjes paraat van alle spullen. Oplossing: niet samenwonen, maar dat is waarschijnlijk niet hetgeen jullie graag willen. Een andere oplossing staat in het volgende punt beschreven.

3. Leg het vast in een samenlevingscontract

In een samenlevingscontract kun je vastleggen dat ieder aansprakelijk is voor zijn of haar eigen schulden. Samen zullen we alles delen hoeft niet altijd de standaard te zijn. Ook kun je vastleggen welke bezittingen en/of schulden van wie zijn (zie volgende punt). Zorg wel dat je dit notarieel laat vastleggen en dus niet samen een contract opstelt. Alleen dan heeft het ook een werking richting derden. maar dat dekt niet de spullen die je daarna nog koopt.

4. Koop (nog) geen huis samen

Een huis kopen met iemand die een A-codering heeft bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) is in veel gevallen een pittige uitdaging. Bovendien is het de vraag of jullie dit moeten willen. Je wilt tenslotte graag de vaste lasten voor jullie woning maandelijks kunnen betalen en de schulden van de ander kunnen dit in gevaar brengen door vb. beslag op het loon.

5. Vul zijn financiële gaten niet op

Waak ervoor dat jij niet steeds zijn problemen oplost met jouw financiële middelen. Voor je het weet, ben jij zijn schulden aan het aflossen en dat helpt jullie beiden niet. Bovendien kan het de betaling van jouw vaste lasten in gevaar brengen. Zoek liever samen naar een oplossing door een aflosplan op te stellen of hulp te zoeken.

Let op: besluit je toch om zijn schulden af te lossen? Hou dan wel rekening met een schenkingsvrijstelling van EUR 2.092,-. Als je meer geeft aan je partner (lees: op zijn schulden aflost), moet hij schenkbelasting betalen.

6. Schuldsanering? Licht de bewindvoerder tijdig in

Zit je partner in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (ofwel, de WSNP)? Vergeet dan niet om de bewindvoerder tijdig in te lichten. Wanneer je gaat samenwonen, verdeel je de vaste lasten. Dit moet worden meegenomen in de berekening van het aflosbedrag.

Zoals je leest, zijn er meerdere zaken om rekening mee te houden. De impact van deze punten hangt uiteraard ook af van de hoogte van de schulden van je partner. Hoe dan ook: denk er vooraf goed over na. Ga ook na hoe de schulden zijn ontstaan en hoe je partner daar mee omgaat. Zo kun je inschatten in hoeverre hij in de toekomst schuldenvrij zal blijven.

Heb jij nog andere tips waar je anderen mee kunt helpen op dit gebied? Deel ze hieronder!

Heb jij de nieuwe Spender, het online magazine van How 2 Spend It, al gelezen? Deze editie staat helemaal in het teken van #millennials. Bekijk Spender hier & read your heart out!   

Reageer