Where lifestyle meets finance
Samenwonen En Overlijden
Samenwonen en overlijden

Samenwonen en overlijden

Nadenken over doodgaan en daar dingen voor regelen valt onder de categorie niet-leuk-maar-nodig. In hoeverre moet je nog iets regelen als je al een samenlevingscontract of juist een testament hebt? Wat zijn nu de verschillen tussen een samenlevingscontract en een testament? Behalve het feit dat je in een testament meer kunt regelen bij overlijden dan in een samenlevingscontract, zijn er meer verschillen. 

Samenwonen en overlijden

Het eerste duidelijke verschil is al: het samenlevingscontract maken jullie samen op, het testament niet. Dat geldt dus ook voor wijzigingen. Je testament kun je zelf wijzigen zonder toestemming van je partner (hij/zij hoeft het zelfs niet te weten!). De fiscale afhandeling verschilt ook. Naast het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting, kun je met een samenlevingscontract ook regelen dat je fiscaal partner bent voor de Successiewet (erfbelasting), wat fiscale voordelen kan opleveren bij overlijden. Hoe minder betalen, hoe beter! Met alleen een testament kun je dit niet regelen. Ook bij overdrachtsbelasting (als je het huis van je partner overneemt na overlijden) zijn er verschillen. Zorg altijd dat je je ook goed laat adviseren op het gebied van fiscaliteit: dat kan je vaak veel geld schelen. Of problemen voorkomen en dat scheelt weer wat kopzorgen. En dat is altijd fijn natuurlijk!

Verblijvingsbeding

Bij het samenlevingscontract kun je nog extra denken aan het verblijvingsbeding. Met dit beding zorg je dat de zaken waar jullie samen eigenaar van zijn, naar de ander gaan als een van jullie overlijdt. Je kunt eigenaar zijn van een mooie Porsche, maar ook van de lening die jullie zijn aangegaan voor het kopen ervan. Daarom kan het handig zijn om op te nemen dat je er ook vanaf kunt zien. Als de schuld hoger is dan de waarde van de Porsche, wil je dat toch niet meer zo graag hebben. Er zijn verschillende vormen, dus vraag je notaris om hierin met jullie mee te denken.

Overnamebeding

Een ander (be)ding is het overnamebeding. Deze is dan juist weer voor zaken die slechts van een van jullie zijn. De overblijvende partner kan dan (specifieke) zaken kopen uit de nalatenschap van de partner. Bij het testament kun je nog extra denken aan 'All in the family'. In het geval dat je partner na jou overlijdt, kan het zo geregeld zijn dat jullie bezittingen allemaal van hem worden. Echter, als hij vervolgens overlijdt, gaat zijn nalatenschap naar zijn familie en krijgt jouw familie niets. Als dat niet is wat je wilt, kun je kindertjes maken (dan gaat het namelijk naar de kids) of dit apart regelen middels een testament.

Legitieme porties?

Als jullie samen kinderen hebben, geldt dat na het overlijden van 1 van jullie de kinderen hun erfdeel, ofwel legitieme portie, mogen opeisen. Dat kan wel eens vervelend uitpakken als de overblijvende partner vervolgens de kinderen moet uitkopen als er geen geld is of dat hij/zij zaken moet inleveren die nog in eigen gebruik zijn. Dit kun je regelen middels een samenlevingscontract met een testament. Voor de wijze waarop je dit laat vastleggen zijn er diverse vormen. Laat je dus goed adviseren!

Andere scenario’s

Je kunt nog vele andere zaken regelen in het testament, geheel afhankelijk van jullie privésituatie. Zo kun je regelen dat jouw schoonzonen en -dochters worden uitgesloten van de erfenis, wie de voogdij van de kids op zich neemt als jullie beiden wegvallen, wie executeur wordt, enzovoorts. Niet leuk om over na te denken, maar nog minder leuk om anderen na jouw overlijden mee op te zadelen.

Wil jij meer weten over Samenwonen? Download dan onze vernieuwde SamenwoonApp voor iOs of Android.

Reageer