Where lifestyle meets finance
Slim Sparen
Sparen | Geld

Slim sparen

Het zal je niet ontgaan zijn, de spaarrentes van vandaag liggen enorm laag. Buiten dat horen wij veel mensen zeggen dat ze sparen überhaupt lastig vinden. Slim sparen helpt je het snelst richting die gevulde spaarrekening. Slim sparen wil zeggen dat je altijd zorgt dat je het juiste product kiest met de beste rente. Maar hoe spaar je dan slim? Het begint met het maken van een spaarplan.

Een spaarplan maken is niet heel ingewikkeld. Het gaat er om dat je bewust kijkt waarvoor je spaart, hoeveel je wilt sparen en welk spaarproduct daar het beste bij past. Het houdt je scherp en ook gemotiveerd om te blijven sparen.

Spaarvragen

Stel jezelf, om te beginnen, de volgende drie vragen:

  1. Wat is mijn spaardoel? Bijvoorbeeld die wereldreis met een vriendin, of die creditcardschuld eindelijk eens aflossen.
  2. Wanneer wil ik welk bedrag bij elkaar gespaard hebben? Het is belangrijk om hierbij stil te staan omdat dit het sparen concreet maakt. Hoeveel geld wil je precies sparen? Hoeveel tijd wil of kun je hiervoor uittrekken?
  3. Hoeveel kan ik missen per maand? Hiervoor moet je eerst weten wat je inkomsten en uitgaven zijn. Vervolgens moet je een realistisch spaarbedrag bepalen.

Op zoek naar een spaarproduct

Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een spaarproduct dat matcht met jouw spaarplan. Hoe doe je dat? Doordat je in je spaarplan hebt vastgesteld wanneer je je doel wilt bereiken, kun je ook bepalen hoe lang je jouw geld wil missen. Als je jouw doel over vijf jaar wilt behalen, kun je dus ook overwegen om jouw geld vijf jaar apart te zetten op bijvoorbeeld een deposito, mits dat natuurlijk echt een hogere rente biedt. Realiseer je wel dat je met een dergelijke definitieve keuze echt die periode niet bij je geld kan. Een minder rigoureuze oplossing is een rekening waarbij de bank je een rentebonus geeft als je het bijvoorbeeld minimaal drie maanden op de rekening laat staan. Dat betekent echter weer wel dat wanneer je deze rekening gebruikt om iedere maand je tekort aan te vullen, je terugzakt naar een beroerde standaardrente. Dat is zonde!

Rente

Een ander addertje waar mensen soms niet naar kijken bij bepaalde spaarproducten is het minimale saldo dat je hebben moet om die oh-zo-geweldige-hoge rente te krijgen. Als je die rente pas krijgt bij een saldo vanaf EUR 100.000,- kan het zomaar zijn dat je beter een andere spaarrekening moet kiezen. 

De spaarrente is momenteel historisch laag. De Triodosbank bracht het op 22 maart 2017 zelfs naar 0%. De klanten van Triodos Bank krijgen dus geen rente meer over hun spaargeld. Het is de eerste bank in Nederland die de rente op een gewone internetspaarrekening verlaagt naar nul.

Ook bij andere banken gaan de rentes al een tijd hard omlaag. Dat komt vooral door het beleid van de Europese Centrale Bank. Die heeft de rentetarieven de afgelopen jaren flink doen kelderen om de economische groei in Europa te bevorderen.

Geef het een naampje

Maar even terug naar hoe jij slim kan sparen. Want ondanks dat de rente laag is heb jij natuurlijk nog steeds financiële doelen die je wilt behalen. Een tip die wij altijd noemen is om je spaardoel een naam te geven. Het kan natuurlijk ook dat je meerdere spaardoelen hebt, zowel korte termijn, als langere termijn. Open dan twee verschillende spaarrekeningen, allebei matchend met het spaardoel. En weet je wat ook motiverend werkt? Bij veel banken kun je de naam aanpassen van de spaarrekening: verander deze snel naar jouw spaardoel. Het is toch veel leuker om geld over te maken naar ‘mijn droomreis’, dan naar ‘de spaarrekening’. Je kunt dan ook vaak invullen hoeveel je moet sparen en hoe ver je al bent. Leuk toch?

Een passende spaarrekening is dus belangrijk. Investeer even wat tijd in het zoeken naar de best passende. Je wilt ten slotte het meest uit je spaargeld halen.

Veel succes! Hoera, ons boek 'De Financiele Detox' ligt nu in de winkels. Bestel jouw exemplaar via bol.com!

Reageer