Where lifestyle meets finance
Solliciteren Onder Werktijd
Solliciteren | Werk

Solliciteren onder werktijd: hoe doe je dat?

Stel: je bent op zoek naar een nieuwe baan, je hebt je cv opgepoetst, een mooie sollicitatiebrief geschreven en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Yes! Maar hoe kun je het beste je sollicitatiegesprek plannen wanneer je ook nog gewoon fulltime in dienst bent bij je huidige werkgever? Wij hebben dé tips voor je op een rijtje gezet. 

Solliciteren onder werktijd: zo doe je dat!

#1. Informeer je leidinggevende

Het beste is misschien wel om open kaart met je baas te spelen. Als jullie uitgebreid over jouw toekomst en de mogelijkheden in je huidige functie praten, hoeft dit geen probleem te zijn. Jouw leidinggevende weet goed wat je kunt en zal je waarschijnlijk het beste gunnen, ook wanneer dit buiten het bedrijf is. Informeer je baas echter alleen wanneer je zeker weet dat hij of zij positief op je sollicitatie zal reageren. En is je nieuwe potentiële werkgever een bekende van je leidinggevende? Grote kans dat er ook nog een goed woordje voor je wordt gedaan. 

#2. Plan het gesprek voor of na werktijd

Als je de kans krijgt is het erg fijn om je gesprek net voor of net na werktijd te plannen. Op deze manier hoef je geen vrij te vragen of smoezen te bedenken. Moet je echter hele andere kleding aan voor je sollicitatiegesprek? Ruim dan wat tijd in om jezelf te verkleden zodat je geen argwaan wekt onder je huidige collega’s.

#3. Plan het sollicitatiegesprek tijdens je pauze

En natuurlijk kun je het gesprek ook tijdens je pauze plannen. Misschien moet je je collega’s wel even vertellen dat je iets langer weg bent dan normaal, maar deze tijd kun je ook compenseren door aan het einde van de dag iets langer door te werken. 

#4. Neem een dag vrij

Ook een goede optie: neem een dag vrij! Op deze manier heb je meteen de tijd om je goed voor te bereiden en de rest van de dag kun je lekker benutten om te doen waar je zin in hebt. Niet verkeerd toch?

#5. Verzin een smoes 

Niet de meest nette manier, maar vaak verzinnen werknemers een smoes om naar een sollicitatiegesprek te kunnen. Ik heb weleens een collega gehad die ineens wekelijks naar de tandarts moest. Later bleek dat hij een nieuwe baan had gevonden. Mocht je hier een schuldgevoel over hebben, dan kun je natuurlijk ook de niet-gewerkte tijd compenseren door langer door te werken. 

Heb jij ervaringen met solliciteren onder werktijd? Wij zijn benieuwd hoe je dit hebt aangepakt!


Reageer