Where lifestyle meets finance
Alternatief Nieuw Jaars Afbeelding
Nieuws

Sparen levert tot minimaal 2018 niets op

Vorige week lazen we in het Financieel Dagblad dat onze zuurverdiende spaarcenten de komende jaren vrijwel niks opleveren op onze spaarrekening. Hoe zit dat precies?

Weg rendement

Je weet waarschijnlijk dat de rente op je spaarrekening niet hoog is. Haal daar de inflatie van 0,2% (2016) van af en de vermogensbelasting (1,2%) en weg is je rendement. We kunnen uiteraard niet in de toekomst kijken, maar wat we wel weten is dat De Nederlandsche Bank onlangs een rapport heeft gepubliceerd met de verwachtingen tot en met 2018.

De belangrijkste verwachting die in dit rapport staat, is dat de inflatie hoger zal worden dan de spaarrente, waardoor je spaargeld minder waard wordt. Concreet, verwacht DNB dat de inflatie op gaat lopen van gemiddeld 0,2% dit jaar naar 1,2% in 2017 en 1,7% in 2018. Waarschijnlijk zie je direct dat jouw spaarrente daar toch ver onder blijft. 

In hetzelfde artikel geeft Analist Aline Schuiling van ABN Amro aan dat zij tot het eind van 2017 nauwelijks een stijging van de spaarrente verwachten. 

En nu?

Je denkt misschien: “Oké, duidelijk, maar wat nu?”. Directeur Job Swank van DNB had de slimme oplossing al klaar door te zeggen dat we dan maar meer moeten gaan consumeren. Dat klinkt voor velen van ons misschien als muziek in de oren of een bevestiging van een beleid dat je al lange tijd voert. 

Of dit voor jou ook de beste oplossing is, hangt helemaal af van je situatie. Sparen gaat niet alleen over rendement maken, dan zouden we misschien zelfs wel andere keuzes maken. Vaak gaat het juist ook over het achter-de-hand-houden van centen voor onverwachte rekeningen en noodgevallen. En dat doe je nu eenmaal op een spaarrekening. Of in een oude sok natuurlijk, maar of dat slim is kun je in onze blog lezen over of het verplicht is om je geld bij de bank te stallen.

Een andere optie is om te gaan beleggen. Je maakt dan kans om een hoger rendement te maken dan op je spaargeld, maar het kan ook anders lopen. Lees de blogs op onze website, zoals 'Waarom beleggen soms aantrekkelijker is dan sparen', of geef je op voor onze workshop Beleggen. In deze workshop leer je alles over de basisbeginselen van beleggen en kun je al je vragen stellen aan onze Senior Vermogensbeheerder en columnist Judith Sanders. 

Reageer