Where lifestyle meets finance
Pexel
Geld I Sparen

Zo gaat Jessica 10 x per jaar op reis

Jessica is gek van reizen. Niks maakt haar gelukkiger dan uit het vliegtuig stappen op een plek waar ze nog nooit is geweest. Maar ja, dat reizen kost veel geld. Ze vertelt hoe zij het voor elkaar krijgt om iedere keer weer genoeg te sparen voor een droomreis.

Wat mij betreft het leukste doel om voor te sparen, is het maken van reizen. Eerlijk gezegd heb ik ook weinig andere spaardoelen. Naast sparen om in de toekomst een huis te kunnen kopen, heb ik eigenlijk geen materiële spaardoelen. Ik heb geen auto (en hoef er ook geen) en voor designerkleding of de nieuwste iPhone XS hoef je me niet perse wakker te maken. Ik investeer liever in toffe ervaringen dan in spullen en spaar dan ook vooral om reizen te kunnen maken. Dat lukt inmiddels behoorlijk goed: in 2017 ging ik 10 keer op reis, dit jaar staat de teller op 6, met nog 3 tripjes in het verschiet. Voordat je je nu afvraagt of ik dan €100.000 verdien. Nee, echt niet, ik verdien iets meer dan modaal en deel graag mijn tips, waarmee het jou ook gaat lukken om te sparen om te reizen.

Bepaal een budget voor je reis / reizen

Regel nummer 1 met sparen is toch wel: zorg dat je een doel hebt en maak het concreet. Een week naar New York is natuurlijk een mooi doel, maar hang er ook een prijskaartje aan. Zo wordt het concreet en weet je wanneer je je doel behaald hebt. Wil je net als ik een behoorlijk aantal reizen maken per jaar? Dan kan het handig zijn om een jaarbudget voor je reizen op te stellen, in plaats van een budget per reis. Als je geen wensen hebt voor specifieke bestemmingen, wordt het zo een leuke sport om op zoek te gaan naar goedkope, toffe bestemmingen, zodat je zo vaak mogelijk weg kunt.

Verder lezen: Drie dagen citytrippen voor minder dan 200 euro? Marieke weet hoe.

Open een aparte spaarrekening

Als je meerdere spaardoelen hebt, kan het onoverzichtelijk worden om al je spaargeld op één plek te hebben staan. Want had je dat bedrag voor je droomreis nou al bij elkaar gespaard, of was dat eigenlijk bedoeld voor die nieuwe bank? Gelukkig kun je bij de meeste banken tegenwoordig kosteloos meerdere spaarrekeningen openen. Maak daar gebruik van en geef de rekening de naam van je spaardoel mee. Of kies voor een rekening waarbij je aparte spaardoelen in kunt stellen. Werkt net zo goed.

Reken om naar reisgerelateerde dingen

Reken de (nutteloze) uitgaven die je soms doet, eens om naar reisgerelateerde dingen. Zo berekende ik dat ik ongeveer 400 à 500 euro per jaar kwijt ben aan eten en drinken onderweg. Dat is bijvoorbeeld ruim een week Mallorca of een vliegticket naar Canada of The States. Als je je uitgaven op deze manier benadert, wordt het opeens een stuk makkelijker om te stoppen met deze nutteloze uitgaven: je weet wat je met het geld kunt doen. Zet wat je bespaart ook direct op je aparte spaarrekening.

Verder lezen: Dit gezin is permanent op reis

Houd je spaarresultaten bij

Zet wat mij betreft een monitor met de livestand van je spaarrekening in de woonkamer: houd je spaarresultaten bij! Maak voor jezelf inzichtelijk hoe goed je al op weg bent naar jouw spaardoel en hoe lang je nog nodig gaat hebben om je spaardoel te halen. Inzicht in je spaarresultaten geeft je toch weer nét even wat extra motivatie en kan er zomaar voor zorgen dat jij zelfs sneller je koffers kunt pakken dan dat je vooraf had gedacht!

Oh, en mijn volgende reisdoel? Een tripje naar New York. Sparen, sparen, sparen!

Reageer