Where lifestyle meets finance
Sporten Goed Voor Je Pensioen
Interview Fieke van der Lecq

Sporten goed voor je pensioen? Ja dus!

Je staat er vast niet bij stil, maar wanneer je staat te zweten op de loopband, dan is dat niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook goed voor je pensioen. En ook wanneer je aan het begin van de maand je hypotheek betaalt, of wanneer je die ene leuke cursus doet voor je werk. Veel dingen die je NU doet, hebben effect hebben op je pensioen. Een ware eyeopener die wij kregen tijdens het interview met Fieke van der Lecq. Fieke is econoom, deeltijdhoogleraar Pensioenmarkten (Erasmus Universiteit, EUR/ESE), intern toezichthouder, adviseur, deeltijd-zzp'er, en (zo vertelt haar Twitterbio) vegetariër en vogelbeschermer. We stelde haar een aantal vragen.

Waarom trekt het onderwerp pensioen jou?

Pensioen is multidisciplinair; het is juridisch, economisch, psychologisch, etc. Dat maakt pensioen boeiend. Daarnaast is het ontzettend ingewikkeld. Dat maakt dat er steeds weer nieuwe dingen te ontdekken zijn. Het gaat over veel geld: voor Nederland als geheel en voor iedereen die er zelf mee te maken heeft. Vanaf welke leeftijd is het belangrijk om aan je pensioen te denken?

Wat mij betreft heeft dat niet zozeer met je leeftijd te maken, maar meer met het moment waarop je je eerste baan hebt.
Interview met Fieke van der Lecq

Ik raad iedereen aan om bij je eerste baan meteen na te vragen of je in een pensioenregeling zit. Het is een arbeidsvoorwaarde waar je vaak niet individueel over kunt onderhandelen. Er wordt namens (o.a.) jou wel keihard onderhandeld: door vakbonden bijvoorbeeld. Het is daarom slim om daar lid van te worden, dan kun je meepraten. Het is ook van belang wat voor werk je doet. Is dat bijvoorbeeld lichamelijk zwaar? Dan kan het zijn dat je op latere leeftijd eerder lichamelijke klachten krijgt, waardoor dat werk in een eerdere fase ophoudt. Belangrijk dus om daar rekening mee te houden en na te denken over hoe je dat met je pensioen gaat doen.

Verder lezen: Hoeveel geld moet je als ZZP’er maandelijks opzij zetten voor een goed pensioen?

Stel je bent zzp-er, maar je inkomen is te klein om ook nog een pensioen op te bouwen. Heb je daar een tip voor?

Ik snap dat je in die situatie eerder gaat voor bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar als het even kan, spaar dan ook voor je pensioen. Maak heldere afspraken met jezelf om het sparen voor je pensioen te organiseren. Kies hiervoor een goed moment, wanneer je je fris voelt. Niet als in een bui bent a la ‘pfff, dat moet ook nog’. Dat is niet het juiste moment waarop je goede beslissingen zal nemen. Pak dus een goed moment, neem er even de tijd voor en maak een plan. Stel jezelf vragen als; hoeveel wil je sparen, wat kun je missen. Laat het vervolgens even bezinken. Denk er een week over na. Misschien kom je wel tot de conclusie dat je plan te optimistisch is. De kans is dan groot dat je er niet in slaagt om je plan uit te voeren. Ga na of het haalbaar is en zorg dat je er een goed gevoel bij hebt. Het belangrijkste van afspraken met jezelf, is dat je ze nakomt. Om het jezelf makkelijk te maken, kun je een bepaald bedrag automatisch over laten schrijven. Dat doe ik zelf ook. En als je een goed jaar hebt gehad, kun je bijvoorbeeld wat extra’s sparen op je pensioenspaarrekening.

Pensioen, oud zijn, geld, het zijn onderwerpen waar niet iedereen enthousiast van wordt….

Nadenken over oud worden is ook vaak eng en oncomfortabel. Het is geen vrolijk onderwerp. Maar bekijk het eens vanuit een andere kant. Gezond en zelfstandig oud zijn is wel een fijne gedachte. Laat de kans niet voorbij gaan om daar invloed op uit te oefenen. Verder is hoe je als persoon tegen geld aankijkt vaak afhankelijk van wat je hebt meegekregen vanuit thuis. Grof gesteld, heb je vooruitdenkers en momentlevers. Ik noem het ook wel de krekels en de mieren. Daar zit een fundamenteel verschil in. Beiden kunnen wat van elkaar leren. Alleen maar aan later denken en niet van het nu genieten is niet goed, maar alleen maar in het nu leven en niets regelen voor later is ook niet goed. Het is goed om te weten wat voor type je zelf bent als het om geldzaken aankomt. Hoe ben je opgevoed? Hoe ga je met geld om? Wat zijn jouw overtuigingen als het op geld aankomt? Als je anders over geld gaat denken, gaat het ook anders voor je werken. Voor mij persoonlijk is geld energie, het vermogen om iets te doen, om kracht te maken, om transacties te doen.

Wat zou je zeggen tegen jonge mensen die denken: “Ach, er is straks toch geen pensioen meer voor mij over.”

Ik zou hen zeggen dat die kans heel klein is. Iets als een AOW zal er zeker nog zijn. Een goede ontwikkeling is dat het steeds minder gaat over de hoogte en steeds meer over wanneer je het geld krijgt. Maar AOW is geen vetpot. Je zult zelf ook acties moeten ondernemen. Dat noemen we in pensioenland de vijfde pijler (zie kader). En die acties moet je niet pas nemen als je 60 bent, maar vanaf circa je 25e al. Wat voor acties? Een aantal voorbeelden:

  • Investeer in je gezondheid. We hebben onze gezondheid niet altijd zelf in de hand, maar je kunt wel proberen om zo gezond mogelijk te leven.
  • Blijf jezelf ontwikkelen. Investeren in jezelf is altijd goed voor je pensioen. Blijf dus opleidingen doen, zorg dat je bijblijft in jouw vakgebied. Dit maakt dat je inzetbaar blijft, dit is goed voor je verdienvermogen. Ofwel, jouw mogelijkheden om geld te verdienen.
  • Leg zelf wat opzij. Al je eieren in één mandje leggen kan niet meer: alleen rekenen op een AOW en je pensioen vanuit je werkgever is niet slim.
  • Begin met sparen, als is het maar een klein bedrag per maand. Kijk voor een goed passend pensioenspaarproduct.
  • Stop niet met werken als er kinderen komen. Blijf altijd minimaal in deeltijd werken. Je komt er moeilijk weer tussen. Wel vind ik dat ook de overheid daar een rol in heeft. Die moet zorgen voor passende kinderopvang en schooltijden.
  • Zorg dat je je huis voor je pensioen hebt afgelost. Je huis afbetalen is ook een investering voor je pensioen. Veel mensen realiseren zich dat niet. Je kunt jezelf helpen door een hypotheek met een lineaire lening af te sluiten, waarbij je in het begin meer en later steeds minder betaalt. En niet te groot of te duur gaan wonen helpt natuurlijk ook.

Verder lezen: Zelf sparen voor je pensioen

Je bent een succesvolle vrouw. Heb je nog een boodschap voor jonge vrouwen met dromen en ambities?

Zorg dat je goed bent in je vak, wat dat ook moge zijn.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nog even een opfrissertje voor het geheugen: wat zijn de vijf pensioenpijlers ook alweer?

Je pensioen wordt opgebouwd uit vijf verschillende onderdelen, zoals je AOW, je eigen spaargeld, etc. Dat noemt men ook wel de pensioenpijlers:  

1. AOW

2. Arbeidgerelateerd pensioen

3.Privé gesloten pensioen, bv. via lijfrente of banksparen

4.Zelf gespaarde vermogen (De overwaarde van je eigen woning, de waarde van je onderneming, of je spaargeld)

5. Menselijk kapitaal (het vermogen om ook op latere leeftijd flexibel door te werken, overwegend in deeltijd,met als doel het inkomen en pensioen aan te vullen).

Pijler 4 en 5 zijn er onlangs aan toegevoegd. Dat zijn pijlers waar je zelf veel invloed op hebt. Steeds vaker gaat men inzien dat pensioen ook een eigen verantwoordelijkheid is, niet alleen die van de overheid en de werkgever.

Reageer