Where lifestyle meets finance
Spreek Jij Een Dialect
Werk | salaris

Spreek jij een dialect? Dan verdien je waarschijnlijk een stuk minder

Afgelopen week kwam ik op de website van RTL Nieuws een interessant artikel tegen. Hierin stond dat wanneer je met een accent praat, je een grote kans hebt om minder te verdienen dan iemand die het ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) beheerst. Het maakt hierbij niet uit hoeveel ervaring je hebt, welke opleiding je hebt gevolgd of hoe goed je eruit ziet; het accent zou zorgen voor een lager salaris.

Onderzoek

Dit alles blijkt uit de voorlopige resultaten van een onderzoek van Jan van Ours, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Van Ours bestudeerde de resultaten van ongeveer 6.000 personen en kwam hierbij tot de conclusie dat mensen die ABN spreken gemiddeld 11% meer salaris verdienen dan mensen die met een dialect praten. 

Waarom verdienen mensen met een dialect minder?

De oorzaak van het verschil in salaris is tot op heden helaas nog niet duidelijk. Het verschil kan zitten in het feit dat mensen die plat praten, minder serieus worden genomen. Ook kan het zijn dat iemand netter praat wanneer hij of zij meer gedreven is in het werk en daardoor meer salaris ontvangt. 

Kommie uit Rotterdam dan?

Ik betrap mezelf er ook af en toe op dat ik een redelijk Rotterdams accent kan hebben. Kan ook niet missen als Rotterdamse, maar ik heb er nooit bij stil gestaan dat dit ook nadelig zou kunnen zijn voor mijn salaris. Misschien omdat ik ook voornamelijk bij Rotterdamse bedrijven heb gewerkt, maar toch. Voortaan toch maar beter op mijn uitspraak letten, je weet maar nooit wat het oplevert… 

Deze blogpost is gebaseerd op een artikel van RTL Nieuws.

Reageer