Where lifestyle meets finance
Pexels Photo 1368687 1
Wonen l Koophuis

Stel jezelf deze 3 vragen wanneer je een huis wilt kopen

Eindelijk is het zover: je gaat een huis kopen! De hypotheekadviseur stelt je allerlei vragen over je studieschuld, creditcards en dure hobby's. Toch zijn er ook vragen die een bank niet stelt. Zoals deze drie, die nog veel belangrijker zijn als je een huis gaat kopen.

Welk bedrag wil je zelf maandelijks betalen aan je huis?

Zeg, wie bepaalt er eigenlijk wat jij per maand betaalt? De bank of… jijzelf? Natuurlijk, de bank bepaalt de bovengrens van wat jij maximaal aan hypotheeklasten mag betalen maandelijks. Maar voordat je naar de website van een willekeurige bank gaat om te berekenen wat je maximaal mag lenen, is er één vraag die je jezelf eerst moet stellen. Hoeveel wil jij zelf maximaal per maand betalen aan je huis?

Verder lezen: Huis verkopen: zelf doen of een makelaar inschakelen?

Wie al langer op zichzelf woont, kan bijvoorbeeld kijken naar zijn of haar huidige huur. Vergeet vervolgens niet dat je bij een koopwoning de kosten voor het onderhoud van je woning op te tellen. Een goede stelregel voor het bedrag dat je jaarlijks apart kunt zetten voor onderhoud is 1% van de aankoopprijs van de woning. (Bij een woning van € 200.000,- is dat dus zo’n € 2000,- per jaar en € 165,- per maand). Andere extra kosten bij een koopwoning zijn o.a. de verplichte opstalverzekering, de onroerend zaak belasting en bij sommige banken ook een overlijdensrisicoverzekering. Laat je dus niet alleen leiden door het maximum van de bank, maar bekijk het totale plaatje.

Hoeveel kost dit huis je eigenlijk náást de maandelijkse hypotheek?

Eigenlijk is het best gek. Wie zijn huis verkoopt is verplicht om een energielabel aan te vragen. Maar wat doe je daar vervolgens als potentiële koper mee? Meestal niet zoveel… Terwijl het verschil in kosten tussen een energiezuinig en een energieverspillend huis maandelijks flink op kan lopen. Hetzelfde geldt voor de onderhoudskosten van jouw paleisje. Besef jij je echt wat die tien jaar oude verwarmingsketel je straks gaat kosten? En wanneer zijn die kozijnen weer aan een schilderbeurt toe? 

Verder lezen: Tips voor het onderhandelen over de prijs van je nieuwe koophuis

Aan de ene kant bepaalt een bank dus wel wat jij maandelijks maximaal kunt betalen aan hypotheek, maar er is niemand die kijkt naar hoe hoog de bijkomende kosten straks zijn (Tenzij het zo erg is dat de taxateur vermeldt dat het onderhoud van de woning onvoldoende is). Zo kan dat schattige huisje in de binnenstad ineens een stuk minder schattig blijken wanneer het verwarmen en/of onderhouden van dat huisje jouw bankrekening leeg slurpt. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid en schakelt een aankoopmakelaar in en/of laat een bouwkundig rapport opstellen. (In dit rapport worden ook de kosten op korte en langere termijn vermeld. Handig!).

Wat zijn je dromen? 

Ja, je leest het goed. Last but zeker not least. Je staat er nu misschien nog niet bij stil, maar één van de meest gehoorde ‘excuses’ om je dromen niet na te jagen is ‘maar ik moet ook gewoon mijn hypotheek ook betalen’. Maak je graag verre reizen, wil je ooit je baan opzeggen om te ondernemen, minder werken als je kinderen krijgt… denk daar nu alvast over na! Een bank bepaalt jouw maximale hypotheek met een standaard berekening die gebaseerd is op de gemiddelde uitgaven van gemiddelde mensen. Maar misschien wil jij wel veel meer van je inkomen sparen en/of straks met minder rond kunnen komen. Kijk daarom niet alleen naar de impact van de maandelijkse hypotheeklast op het geld wat je nu te besteden hebt, maar probeer ook eens vooruit te denken. Zodat, wanneer je je koophuis koopt, andere dromen ook nog haalbaar blijven.


Reageer