Where lifestyle meets finance
Studiefinanciering Aflossen
Studiefinanciering | Aflossen

Studiefinanciering aflossen! Au...

Steeds meer studenten (nu circa 15%) hebben moeite om hun studielening terug te betalen. Je bent dus niet de enige. Niet zo gek, want lange tijd werd er gedaan alsof lenen bij DUO zowat gratis was. Er werd zelfs gevraagd of je niet een beetje meer wilde lenen, er gingen geluiden dat je schuld werd kwijtgescholden als je geen werk kon vinden, en we gingen er natuurlijk vanuit dat we allemaal topbanen zouden hebben tegen de tijd dat we zouden zijn afgestudeerd. En nu moet je betalen, en is het een vervelende hap uit je budget.

Begin nu met aflossen

Hoe het ook zij, je wilt er vanaf. Hoe ga je dat aanpakken? Begin NU met aflossen We horen vaak dat mensen zeggen: ik heb nog niets gehoord, dus ik zal wel niet hoeven aflossen. Dat klopt. Officieel heb je eerst 2 jaar aanloopfase: vieren dat je het gehaald hebt, baan vinden, etc. En toch… ondanks dat het lekker lijkt om er nog niet mee te beginnen en het voor je uit te schuiven, komt het moment dat die brief op je deurmat (of in de brievenbus) valt toch echt. Dus waarom zou je niet gewoon gelijk beginnen met aflossen? Er zijn daarbij drie voordelen: - Je bent eerder van je lening af; - De totale lening steeds lager en het bedrag waar je rente over betalen moet dus ook; - Je maandbedrag wordt lager. Je hebt tenslotte meerdere maanden om de aflossing over te verdelen. Extra aflossen?

Heb jij die waanzinnig goede baan met matching salaris bemachtigd na je studie? Gefeliciteerd. Die studie werpt nu al z’n vruchten af. Je vraagt je af: zal ik dit gebruiken om extra af te lossen? Even wat zaken om mee te nemen.

Verder lezen: Verstoppen voor je studieschuld: zinvol of beter gewoon afbetalen?

1. Stel een budget op en kijk of je maandelijks geld over hebt. Hou hierin ook rekening met onvoorziene kosten, misschien een verhuizing, of andere zaken waar je voor wilt sparen. Je vindt op deze website meer tips en blogs over hoe je dit budget kunt opstellen.

2. Je weet nu hoeveel je maandelijks over hebt om eventueel wat extra af te lossen. Heb je geen andere leningen, cards, roodstanden? Anders is het slim om te bekijken welke de hoogste rente heeft en die eerst af te lossen.

3. Je hebt dure leningen afgelost, een buffer opgebouwd en nog steeds geld over? Heel goed. Je kunt nu een aantal dingen doen: - Regelmatig een extra aflossing overmaken naar jouw studielening. Je zit er dan niet aan vast. Als je dit hebt gedaan, zal DUO het maandbedrag aanpassen (als je dit snel gedaan wilt hebben, is het slim om even te bellen na je aflossing). - DUO verzoeken om je maandbedrag te verhogen. - Geld opbouwen op een spaarrekening ter aflossing van de lening. Het nadeel is dat je dan het rentevoordeel niet meepakt. De rente wordt na een aflossing uiteraard berekent over een lager totaalbedrag. Ook blijven je maandbedrag en de looptijd ongewijzigd.

Echter, stel dat je een heel lage rente betaald en de rente op je spaarrekening is hoger, kan het interessant zijn. Of als je het prettig vindt om voorlopig een wat hogere buffer aan te houden, omdat vanwege wat onzekere omstandigheden in de toekomst (Voorbeelden zijn: hou ik mijn baan?, moet ik verhuizen voor mijn werk?). Geef de spaarrekening die je hiervoor gebruikt ook daadwerkelijk de naam ‚studiefinanciering’, dat houdt je gemotiveerd en verkleint de kans dat je het gebruikt voor bijvoorbeeld een vakantie. Heb je nu juist wat financiële uitdagingen? Zorg dat je tijdig actie onderneemt, zodat deze situatie niet ten koste gaat van al je vaste lasten. Wees realistisch en schat in hoeverre je op korte termijn een betere financiële situatie verwacht. Kijk dan wat het beste past in jouw situatie. Je kunt kiezen voor:

1. Het verlagen van je maandbedrag. Duo biedt daar mogelijkheden toe. Even bellen en je weet het.

2. Je maandbedrag tijdelijk stopzetten. Dit kan voor maximaal 3 tot 60 maanden. Maar uitstel is geen afstel. Betaal je nu 15 maanden niets, wordt de looptijd 15 maanden langer.

3. Kwijtschelding aanvragen. Is jouw inkomen 4 jaar na het afronden van je studie niet hoger dan ca. EUR 40.000,- (of EUR 50.000,- als je een partner hebt)? Kijk dan eens of je in aanmerking komt voor kwijtschelding van de lening op de site van DUO.

Is jouw situatie verbeterd? Heb je die baan weten te bemachtigen? Zorg dan dat je snel jouw nieuwe financiële situatie doorgeeft aan DUO en weer start met aflossen. Zorg dat je altijd je blik blijft richten op een leven zonder studielening. Lekker gevoel he! Wat zou jij dan doen?

Reageer