Where lifestyle meets finance
Stocksy Txpadf7B637Bkj000 Small 642502
Overlijden | Testament

Testament: wat is het en is het ook wat voor jou?

Overlijden is niet een onderwerp waar we graag aan denken. Toch kan het ook gewoon een heel goed gevoel geven als je van tevoren weet hoe je je geliefden achterlaat. Als je niks regelt, regelt de wet het voor jou. Maar dat is niet altijd zoals we het willen. Een testament kan jou helpen om te zorgen dat je de zaken regelt zoals jij dat wilt, zodat je daar een gerust gevoel bij hebt. Nieuwsgierig wat het inhoudt? Lees dan even verder.

Wat is een testament?

Zoals we schreven, worden bezittingen en schulden verdeeld volgens de regels van de wet, tenzij je zelf een testament op laat stellen. Kortgezegd, regelt de wet het als volgt:

Testament en samenwonen

  • met kinderen: kinderen erven alles.
  • zonder kinderen: erfenis gaat naar je familie, bijvoorbeeld naar je ouders als die in leven zijn.

Testament en trouwen of geregistreerd partnerschap

  • met kinderen: partner en kinderen erven alles.
  • zonder kinderen: partner erft alles.

Wil je meer weten over wie jouw wettelijke erfgenamen zijn? Lees dan deze blog.

Behalve bezittingen en schulden, kun je in een testament ook zaken vastleggen over bijvoorbeeld je kinderen, zoals voogdijschap, of specifieke voorwaarden. In dit testament kun je dus aangeven hoe jij je erfenis wilt verdelen, afwijkend van de wet.

Wat kun je in een testament opnemen?

Ieder huisje heeft zijn kruisje, zeggen ze weleens. Dit kan een reden zijn voor veel mensen om een testament op te maken. Het benoemen van je nieuwe liefde als erfgenaam (voor samenwoners), een kind of ouder onterven: er kan van alles zijn waardoor je zou willen afwijken van de standaard erfverdeling. In een testament kun je veel regelen. We hebben de belangrijkste dingen even voor je op een rij gezet:

1. Vastleggen wie er van jou moeten erven en wat precies.

2. Je partner beschermen met vruchtgebruik. Zo zorg je kinderen het huis uiteindelijk wel krijgen, maar dat je partner de rest van zijn/haar leven wel in het huis kan blijven wonen.

3. Voogdijschap regelen. Wat gebeurt er met jullie kind(eren) als jullie er onverhoopt niet meer zijn? Als ze meerderjarig zijn is het al vervelend, maar kunnen ze voor zichzelf zorgen. Als ze minderjarig zijn, is het fijn als ze ergens terecht komen waar ze zich prettig voelen en goed opgevoed worden. Je kunt eventueel ook vastleggen dat je hen of iemand anders aanstelt om ook het gezag over de financiën te voeren tot een bepaalde leeftijd. Anders beschikt je kind al op vroege leeftijd over jouw fortuin en dat is wellicht niet wenselijk. 

4. Erfgenamen uitsluiten of beperken. Het kan zijn dat jij een (klein)kind wilt uitsluiten, de partner van je kind, een ex-partner (die vb. via jouw kinderen zou kunnen erven) of je wilt dat een erfgenaam minder krijgt (vb. omdat hij/zij bij leven al veel heeft gekregen), dan kun je dit in je testament opnemen. Je ontkomt echter niet aan het wettelijk erfdeel, ofwel de legitieme portie. Dit is de helft van de erfenis die ze ‘normaal’ zouden krijgen. 

5. Een legaat vastleggen. Dit is een specifiek ding of bedrag dat je aan een bepaald iemand wilt achterlaten. Denk aan die unieke tas die je aan een vriendin wilt nalaten die er zo verliefd op is. 

6. Erfgenamen toevoegen. Denk aan een goed doel en/of iemand die je heel dierbaar is.

7. Je kunt ook bepaalde fiscale afspraken vast laten leggen, zoals dat je iemand ‘netto’ wilt laten erven. Zorg dat je hier advies voor inwint, zodat het ook daadwerkelijk uitvoerbaar is. 

8. Een executeur benoemen. Dit is iemand die de uitvoering van je testament regelt. Op die manier zorg je dat het wordt uitgevoerd zoals jij dat wilt door iemand die dat wil en kan. 

Hoe stel je een testament op?

Het kan zijn dat je punten er bij ziet staan die voor jou van toepassing zijn. Hoe ga je er dan voor zorgen dat je hier de juiste zaken voor regelt? Het slimste is om eerst voor jezelf op een rijtje te zetten hoe jij je erfenis zou willen regelen. Als je dat op papier hebt, is het goed om uit te zoeken welke notaris een aantrekkelijk tarief rekent en daar vervolgens een afspraak mee te maken. Je kunt hier dan ook al je vragen kwijt. Eenmaal besloten hoe jij het wilt hebben, legt de notaris het vast in een notariële akte die wordt ingeschreven in het Centraal Testamentenregister. En hopelijk geeft dat jou vervolgens een goed gevoel!

Ik ga binnenkort even een ritje maken naar de notaris om minimaal het voogdijschap te regelen. Wat zou voor jou een reden kunnen zijn om een testament op te laten maken?

Reageer