Where lifestyle meets finance
Coffeedate
Netwerken | Koffie-date

Tips voor een nuttige afspraak

In ondernemend-Nederland hoor je het maar al vaak: laten we binnenkort samen een kop koffie drinken. Dé manier om even kort met een zakelijke relatie of kennis bij te praten en om te zien of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen. Vaak gaat er in deze dates toch al snel wat tijd zitten. De reis er naartoe, bij één kop koffie blijft het vaak niet en dan moet je ook weer terug naar je werkplek. Kortom: het kan best handig zijn om deze afspraak zo effectief mogelijk in te steken. Maar hoe doe je dat? Wij geven je de tips!

Tips voor een effectieve koffie-afspraak

#1. Bekijk goed met wie je een afspraak maakt

Het is makkelijk zat om met Jan-en-alleman een afspraak te maken. Wees hier echter kritisch in en spreek alleen af met de personen waar je echt iets mee kunt. Het is zonde om een uur over koetjes en kalfjes te praten om vervolgens tot de ontdekking te komen dat jullie verder niets voor elkaar kunnen betekenen, ook niet op de langere termijn. 

#2. Maak het doel van de koffie-date vooraf kenbaar 

Als je met iemand afspreekt, kun je het beste van tevoren al de insteek van de afspraak kenbaar maken. Ben je bezig met een project waar iemand anders je bij kan helpen? Zijn er ontwikkelingen in de markt die je wilt bespreken? Op deze manier kunnen jullie je beiden ook vast voorbereiden en zo uiteindelijk meer uit de afspraak halen. 

#3. Bekijk wat je de ander kunt bieden

Probeer tijdens afspraken niet alleen iets te ‘halen’, maar kijk ook wat je een ander kunt bieden. Is er misschien iemand binnen jouw netwerk waar je hem of haar aan kunt voorstellen? Is er binnenkort een event of netwerkborrel die interessant voor deze persoon zou kunnen zien? Als jij je gesprekspartner met iets verrast, zal hij of zij in de toekomst ook genegen zijn om een stapje extra voor jou te zetten. 

#4. Waar kan een ander jou bij helpen?

Naast het ‘hoofddoel’ van jullie afspraak, zijn er misschien ook wel vragen die je nog zou kunnen stellen aan je gesprekspartner. Verdiep je vooraf nog een keer goed in zijn of haar kwaliteiten en relaties en bekijk welke vragen je nog bij de ander zou kunnen neerleggen. 

#5. Houd de contacten warm

Als je eenmaal met iemand een nuttige koffie-date hebt gehad, is het altijd goed om dit contact ook warm te houden. Kom je gemaakte afspraken na en maak over een aantal maanden opnieuw een afspraak. Je weet immers maar nooit waar die cappuccino’s of lattes toe kunnen leiden! Mij zelf heeft het ooit een nieuwe baan opgeleverd. You go girl!

Reageer