Where lifestyle meets finance
Plaatjesmaker
Geld | trouwen

Trouwen en geld: Marit van Girls of Honour vertelt je er van alles over!

Marit (28) is één van de twee oprichtsters van het succesvolle trouwblog Girls of Honour. Marit is getrouwd met Glenn en woont met hem samen in Utrecht. Omdat aan trouwen vaak een flink prijskaartje hangt, vonden wij het de hoogste tijd om Marit van alles te vragen over trouwen en geld. Let’s get it started!

Laten we bij het begin beginnen. Kun je iets meer vertellen over Girls of Honour?

“Erica en ik zijn Girls of Honour gestart met het idee dat een bruiloft het begin is van iets, niet het eindstation. Wij vonden dat we trouwen veel persoonlijker konden maken. Minder roze en minder prinsessen-gedoe. Trouwen op jouw manier en weten dat je hierin regels en tradities mag loslaten. We zagen dit op andere websites of blogs over trouwen niet terug, vandaar dat wij Girls of Honour zijn gestart. Nu inspireren we maandelijks bijna 30.000 bruiden op het gebied van trouwen en dat aantal groeit nog elk jaar.”

Wij merken dat op de website van How 2 Spend It de artikelen over trouwen en geld goed gelezen worden. 

“Niet zo gek! Trouwen en geld staan wat onderwerpen betreft naast elkaar. Trouwen is een flinke investering. Je spaart een lange tijd voor een groot bedrag en in één dag geef je al dat geld uit. Bij veel bruiden in spé speelt de gedachte: hoe krijg ik zoveel mogelijk voor mijn budget?”

Verder lezen: Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen? Hoe zit dat financieel?

Logisch! En wij Nederlanders geven aan een bruiloft zo’n €12.000,- uit, toch?

“Volgens mij is het zelfs €15.000,-! Maar dit bedrag valt nog mee als je het met Amerikaanse bruiloften vergelijkt. Daar kost een bruiloft zo’n 30.000 dollar. En over Amerika gesproken, er zijn veel trends die vanuit daar overwaaien naar Nederland. Zo worden Nederlandse bruiloften steeds persoonlijker en kleiner, net als in Amerika. “

Wow, €15.000,- zelfs! Wat is dan de grootste kostenpost?

“Eigenlijk de locatie en alles wat daarbij komt kijken wat catering en aankleding betreft. Het bedrag hangt wel enorm af van het aantal personen dat je uitnodigt, maar ga per daggast uit van ongeveer €50,- tot €100,- per persoon.”

Is het tegenwoordig nog gebruikelijk dat ouders meebetalen aan de bruiloft?

“Nee, dat idee heb ik niet. Misschien dat de ouders wel de trouwjurk of het trouwpak betalen. Als cadeau geven ze misschien geld, maar meer ook niet. In de Turkse cultuur gaat dit bijvoorbeeld heel anders.”

Vertel!

“In tegenstelling tot de Nederlandse bruiloft wordt een Turkse bruiloft wél door de ouders betaald. Het aantal gasten is ook enorm en van iedere gast krijgt het bruidspaar geld of gouden sieraden. Turkse stellen kunnen hierdoor flink wat eigen geld inbrengen als ze een huis kopen.”

Verder lezen: Trouwen in gemeenschap van goederen gaat veranderen

Stel: er is geen geld voor een bruiloft en de ouders betalen niet mee. Komt geld lenen voor een bruiloft dan voor?

“Ik hoor er niet heel veel over, ik denk van niet. Ik raad het ook niet aan. Er zijn stellen die in dit geval kiezen voor een goedkope bruiloft. Maar waarom zou je nu goedkoop trouwen als je misschien ook nog een jaartje kunt wachten en in deze periode flink kunt sparen voor de bruiloft die je graag zou willen hebben?”

En hoe zit het met een verzekering? Sluiten bruidsparen weleens een verzekering af voor de grote dag?

“Dat kan inderdaad! Het is vooral handig wanneer je ernstig zieke familieleden hebt. Breng allereerst alle risico’s voor jouw bruiloft in beeld. Speelt er iets binnen de familie, kan de trouwlocatie failliet gaan en wat zijn dan de financiële gevolgen voor jou? Kijk altijd goed naar de voorwaarden van de verzekering, want lang niet alles is gedekt. De prijs die je voor een verzekering betaalt is afhankelijk van wat je verzekert en voor welk bedrag.”

Hoe hebben Glenn en jij jullie eigen bruiloft destijds financieel geregeld?

“Wij hebben een klein bedrag van onze ouders gekregen en de rest van het geld hebben we zelf gespaard. Hier hebben we twee jaar over gedaan. Vooraf hadden we een budget opgesteld, maar tijdens het feest zijn we hier flink overheen gegaan. We hadden de bar niet uitgekocht en ons feest duurde tot 4.00 uur ’s nachts. Het was dus even schrikken toen de rekening kwam! Er is aardig wat drank doorheen gegaan, maar het was het waard. We hebben zo’n mooi feest gehad!”

Staat er op jullie blog een mooi voorbeeld van een budget bruiloft? Of van een bruiloft die extreem veel geld heeft gekost?

“Zeker! We hebben zoveel verschillende bruidsparen op de website staan, van heel goedkoop tot extreem duur. Maar wat voor bruiloft je ook hebt, maak altijd eerst een begroting. Bepaal altijd eerst wat je écht belangrijk vindt en waar je dus ook veel geld aan uit wilt geven. Ik ben eens een bruid tegengekomen die ervan droomde in een designjurk te trouwen. Dat was mogelijk, maar dit bruidspaar bespaarde bijvoorbeeld weer op de locatie. Een ander stel vond de catering erg belangrijk en huurde een cateraar in die twee Michelin-sterren heeft. Je ziet het, alles kan!”

Verder lezen: Wat kost een bruiloft?

En als je geld wilt besparen, hoe kun je dit dan het beste doen?

“Zoals ik net al even zei is het belangrijk om keuzes te maken. Waar geef je veel geld aan uit en waar bespaar je op? Besef wel dat besparingen soms ook ten koste kunnen gaan van de kwaliteit. Daarnaast kun je ook ‘creatief’ te werk gaan. Deel bijvoorbeeld je ceremonie anders in met een ontbijt bij zonsopkomst in plaats van een diner. Dit scheelt een stuk in de kosten. En dan de minst populaire maatregel: nodig minder gasten uit. Als dit een optie is, kun je ook nog overwegen om in het buitenland te trouwen. Mensen snappen het dan ook wanneer ze niet worden uitgenodigd. België en Duitsland hebben bijvoorbeeld prachtige trouwlocaties die vaak voordeliger zijn dan Nederlandse locaties. Zelf ben ik groot fan van trouwen in Marokko in het laagseizoen. De locaties zijn super, het is lekker weer en soms heb je al een vliegticket voor €50,-. Neem als je trouwt in het buitenland wel Nederlandse leveranciers mee. Dit communiceert een stuk makkelijker en sommige leveranciers verlagen hun prijs omdat ze het cool vinden om naar het buitenland te gaan.”

Vragen veel stellen eigen vaak geld als huwelijkscadeau?

“Ik denk dat bijna alle stellen geld vragen! Wij hebben zelf cadeaubonnen voor ‘dates’ gevraagd, juist omdat geld op de bank belandt en vervolgens opgaat aan praktische dingen. Wij konden deze bonnen alleen maar uitgeven aan leuke avonden samen.”

Even vanaf de andere kant bekeken: welk geldbedrag geef je dan cadeau op een bruiloft?

“Dit ligt eraan of je daggast bent of avondgast. In Nederland is het gebruikelijk dat je geeft wat je kost. Als daggast geef je minimaal €50,- per persoon omdat je dat ook daadwerkelijk kost. Als avondgast moet je je afvragen wat je drinkt. Wat geef je uit als je een avondje gaat borrelen? Dit is een algemene stelregel, minder geven is eigenlijk niet zo netjes.”

Dan tot slot nog even iets heel anders. Hoe gaan wij Nederlanders om met het vrijgezellenfeest als het om geld gaat?

“Nou, ik denk niet dat we heel gul zijn! We zijn er helaas ook niet heel erg creatief in. Soms zie je groepen meiden door de stad lopen met Hawaii-slingers. Laten we iets origineels bedenken! Ga een weekend weg, super leuk! Elkaar voor gek zetten mag best losgelaten worden. Vier de liefde, piemel-oorbellen zijn niet nodig en voor €50,- kun je echt heel veel leuke dingen doen, toch?”

Wil je meer weten over Marit of over Girls of Honour? Bekijk dan hier de website van Girls of Honour. Marit en Erica maakten ook een filmpje over het opstellen van een budget voor de bruiloft. Dit filmpje bekijk je hier

Meer weten over trouwen en geld? Bekijk dan hier onze artikelen over vrijgezellenfeesten, het geldbedrag dat je cadeau geeft op een bruiloft en onze tips voor een budgetvriendelijke bruiloft.

Foto credits: Plaatsjesmaker

Reageer