Where lifestyle meets finance
Gvg
Trouwen | gemeenschap van goederen

Trouwen in gemeenschap van goederen gaat veranderen

In Nederland is het zo dat je standaard trouwt in gemeenschap van goederen, tenzij je zelf besluit om daar van af te wijken, middels het vastleggen van huwelijkse voorwaarden. Grote kans dat dit volgend jaar gaan veranderen. De Tweede Kamer heeft onlangs namelijk een wetswijziging goedgekeurd die aanstuurt op een beperking van de goederengemeenschap. Wat betekent dat dan voor jullie?

Trouwen in gemeenschap van goederen: wat verandert er?

Kortgezegd, deel je alle zaken die aan jou als privépersoon zijn gebonden bij een beperkte gemeenschap niet meer samen, zoals:

- Vermogen en schulden die je voor het huwelijk al had opgebouwd (ook zakelijk)

- Erfenissen

- Giften en schenkingen, bijvoorbeeld van je (groot)ouders.

Vroeger kon je dit uitsluiten middels huwelijkse voorwaarden en dat kan nog steeds, maar deze punten zullen dan al bij wet zijn geregeld. 

Hoe stel je dat vast?

Om te kunnen aantonen wat van wie is en was, moet er een uitgebreide administratie bijgehouden worden. Of beter gezegd, drie administraties: van jou, je partner en van jullie samen. En dat is niet iets wat we massaal goed bijhouden, zo is gebleken bij de huwelijkse voorwaarden. Wat gebeurt er als je dat niet doet? De kans is groot dat je dan alsnog in algehele gemeenschap van goederen getrouwd bent, want zonder bewijslast is het moeilijk te bepalen wat van wie is. 

Wat als ik het niet wil? 

Als je straks alsnog in algehele gemeenschap van goederen wilt trouwen, zul je daarvoor naar de notaris moeten. Tenzij het amendement van ChristenUnie, SP en SGP wordt aangenomen, want dan komt er een extra keuzemogelijkheid om toch te kiezen voor algehele gemeenschap. De huwelijkse voorwaarden blijven uiteraard ook nog gewoon bestaan, want dat biedt vele extra mogelijkheden om jullie wensen heel persoonlijk te regelen. Je kunt er in ons blog over huwelijkse voorwaarden meer over lezen. 

Vanaf wanneer geldt dit?

Voorlopig is er nog niets definitief. De Eerste Kamer zal zich eerst nog over het definitieve wetsvoorstel moeten buigen. Kenners verwachten echter wel dat het wetsvoorstel zal worden aangenomen en dat het dan per 1-1-2017 wordt ingevoerd. Het voorbereidend onderzoek door de Eerste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie vond plaats op 14 juni 2016. Het voorlopig verslag is in bewerking en dus is er nog geen definitieve uitslag. We houden je uiteraard op de hoogte op how2spendit.nl.

Reageer